Zondag 07/03/2021

Verenigde Staten

Obamacare op de schop: wie wint en wie verliest?

Amerikaans president Donald Trump. Beeld AFP
Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren beslist dat Obamacare op de schop gaat. Als de nieuwe zorgwet ook door de Senaat wordt goedgekeurd, heeft dat drastische gevolgen. Volgens het onafhankelijke analyse-orgaan CBO wordt een ziekteverzekering voor miljoenen mensen onbetaalbaar. Dit zijn de winnaars en de verliezers.

De winnaars

1. Jonge en gezonde Amerikanen

Wie jong en gezond is, zal dankzij de American Health Care Act kunnen kiezen voor een goedkopere, beperktere verzekering. 

Het wetsvoorstel maakt het voor verzekeraars ook gemakkelijker om lagere prijzen te vragen aan jonge mensen. Onder Obamacare mogen de premies voor de oudste Amerikanen driemaal zo hoog liggen als voor de jongsten. De nieuwe regeling laat verzekeraars toe ouderen vijfmaal zoveel aan te rekenen. De Amerikaanse denktank RAND Corporation schat dat de jaarlijkse premie voor een 24-jarige daalt van 2.800 naar 2.100 dollar.

Verzekeraars in staten die daartoe een aanvraag indienen, kunnen bovendien hogere premies vragen aan mensen met een vooraf bestaande ziekte. Voor gezonde mensen is dat een voordeel: zij moeten niet langer meer betalen opdat de verzekeringsfirma de kosten van anderen kunnen dekken.

2. De rijkste Amerikanen

De American Health Care Act zou een enorme belastingvermindering betekenen voor de meest vermogende Amerikanen. Enkele taksen die in Obamacare zijn vastgelegd, worden immers afgevoerd. Zoals een taks van 3,8 procent op kapitaalwinst, dividenden en intresten voor families met een inkomen van 250.000 dollar of meer.

Een analyse van een eerdere versie van het wetsvoorstel schat de totale belastingvermindering op 600 miljard dollar. Voor de rijkste 1 procent komt dat neer op gemiddeld 200.000 dollar elk.

3. De Republikeinen

Opmerkelijk: voor zichzelf en hun stafleden hebben de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een uitzonderingspositie bedongen. Om te voorkomen dat zij, wanneer ze een vooraf bestaande ziekte hebben, hogere premies moeten gaan betalen, blijft de Obamacare-garantie van gelijke behandeling voor hen voorlopig wel gelden.

4. Donald Trump

Donald Trump heeft er maandenlang voor geijverd om zijn belofte Obamacare af te schaffen waar te maken. Dat het voorstel voor een nieuwe zorgwet in maart werd ingetrokken omdat hij er geen Republikeinse meerderheid voor vond, was een grote blamage.

Nu de American Health Care Act is goedgekeurd door het Huis, maakt hij eindelijk vorderingen. Een overwinning waarnaar hij nog lang kan verwijzen.

De verliezers

1. Minder begoede Amerikanen

Voor mensen met een laag inkomen die verzekerd zijn via Medicaid, betekent de afschaffing van Obamacare slecht nieuws. In het nieuwe voorstel loopt Medicaid af in 2020. Miljoenen Amerikanen die minder verdienen dan 15.000 dollar zijn vandaag afhankelijk van dat programma. De meesten van hen zullen zich geen ziekteverzekering meer kunnen veroorloven.

Maar er verandert ook veel voor de Amerikanen die niet via Medicaid, maar op de verzekeringsmarkt verzekerd zijn. Obamacare voorziet in zogenoemde tax credits op basis van het inkomen. Die tax credits helpen mensen om een zorgverzekering te betalen, en wie minder verdient, krijgt meer hulp. 

De American Health Care Act schaft dat onderscheid af, wat betekent dat deze mensen aanzienlijk minder credits krijgen. Het analyse-orgaan CBO schat dat een gemiddelde 40-jarige vrouw die 26.500 dollar verdient, haar tax credits ziet verminderen van 4.800 tot 3.650 dollar.

2. Oudere en zieke Amerikanen

Het probleem is nog groter voor oudere en zieke Amerikanen. Verzekeraars kunnen hun oudste cliënten voortaan vijfmaal zo veel aanrekenen als de jongsten. Zestigers die een verzekering afsloten onder Obamacare, zullen hun premie mogelijk dus aanzienlijk zien stijgen.

CBO schat dat een 64-jarige die 26.500 dollar verdient, zijn premie zal zien stijgen van 1.700 tot 14.600 dollar per jaar. Tegelijk verminderen zijn tax credits van 13.600 tot 4.900 dollar. Vandaag spendeert deze persoon erg weinig aan zijn verzekering. Onder de nieuwe wet bedraagt zijn premie bijna de helft van zijn jaarlijkse inkomen.

3. Donald Trump

De Amerikaanse president heeft herhaaldelijk een zorgwet beloofd die "iedereen dekt" en die zorg draagt voor mensen met vooraf bestaande ziektes. Het wetsvoorstel dat net door het Huis van Afgevaardigden is goedgekeurd, is dat zeker niet.

De meest recente CBO-schatting stelt dat 24 miljoen minder Amerikanen gedekt zullen zijn onder de American Health Care Act. 

Toch heeft Trump die claims deze week nog herhaald, en wellicht zal hij dat in de toekomst ook doen. Maar uiteindelijk zal duidelijk worden wie zich geen verzekering meer kan veroorloven. En dat zal voor zijn kiezers, die maandenlang het tegengestelde beloofd werd, een grote ontnuchtering zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234