Dinsdag 22/06/2021

Obamacare hoeft geen draak te blijven

Tijd om voor een echte universele zorgverzekering te vechten

Gisteren trad in de VS dan eindelijk de Affordable Care Act in werking, waarvoor twee miljoen Amerikanen zich hebben ingeschreven. Nu de verplichte ziekteverzekering een feit is, is het tijd voor een bekentenis: Obamacare is een draak.

Dat is de waarheid die veel Democraten hebben verzwegen, om de vijanden van de president niet te helpen om het ideaal van de universele zorgverzekering onderuit te halen. Helaas heeft het hen in de waan gebracht dat iedereen gratis colonoscopieën en chemotherapieën zou krijgen. Ze hebben de mythe geloofd. In plaats van bedrijven als Novartis, dat leukemiepatiënten 90.000 dollar per jaar aanrekent voor het middel Gleevec, of topmensen van zorgverzekeraars zoals Stephen Hemsley van United Health Group, die in 2009 bijna 102 miljoen dollar verdiende, de schuld te geven van de torenhoge prijs van de gezondheidszorg in Amerika.

De moeilijke start van Obamacare - een chaotische planning, een ellendige website, verhogingen van de verzekeringstarieven en een president die de mensen vertelde dat ze hun dekking konden behouden, wat in werkelijkheid niet altijd klopte - was het gevolg van een fataal gebrek. De Affordable Care Act is namelijk een plan dat de verzekeringssector in de kaart speelt, terwijl de president in zijn binnenste altijd de juiste oplossing heeft gekend: een universele openbare zorgverzekering. De rechtse critici die 'onthulden' dat Obama vóór 2004 een openbare zorgverzekering bepleitte, hadden gelijk.

Allesbehalve betaalbaar

Wat wij nu Obamacare noemen, is een bedenksel van de Heritage Foundation, een conservatieve denktank, en was ontworpen om de privéverzekeraars te beschermen. Het werd in zijn oorspronkelijke vorm in de staat Massachusetts gerealiseerd door Mitt Romney, de toenmalige gouverneur. President Obama heeft het gewoon overgenomen en op enkele punten verbeterd. Obamacare is een opgesmukte versie van Romneycare, en wij wisten dat. Tegen 2017 zullen wij elk jaar 100 miljard dollar overdragen aan privéverzekeraars. Reken maar dat ze een deel van dat geld zullen gebruiken om te lobbyen voor de privatisering van Medicare, de zorgverzekering voor bejaarden en mensen met een handicap.

Voor veel mensen zal de zorg van de Affordable Care Act allesbehalve 'betaalbaar' zijn. Het goedkoopste plan voor een echtpaar van 60 jaar dat 65.000 dollar per jaar verdient in Hartford, Connecticut, zal 11.800 dollar per jaar aan premies kosten. Hun eigen risico zal 12.600 dollar bedragen. Als ze allebei ernstig ziek zouden worden, zouden ze in één enkel jaar bijna 25.000 dollar moeten betalen. (Voor Obamacare er was, konden ze een goedkopere maar veel slechtere verzekering nemen, potentieel met een onbeperkt eigen risico.)

En nu de volgende stap

En toch - ik voel me verplicht om het te zeggen - toch is Obamacare een geschenk uit de hemel. Mijn vriendin Donna Smith, die op haar 52ste naar de logeerkamer van haar dochter moest verhuizen omdat zij en haar man als gevolg van haar ziekte bankroet waren, heeft opnieuw kanker. Vandaag moet ze tijdens haar behandeling in elk geval niet meer bang zijn dat ze haar dekking zal verliezen en onverzekerbaar zal worden. Obamacare heeft haar premie bovendien gehalveerd, naar 456 dollar per maand.

We mogen niet op onze lauweren rusten. We moeten het huidige systeem uitbouwen tot wat we verdienen: een degelijke, universele zorgverzekering. Mensen in de door Republikeinen geregeerde staten moeten de uitbreiding met Medicaid krijgen (het zorgprogramma voor lage inkomens). Toen de Republikeinse gouverneurs de uitspraken van het Hooggerechtshof gebruikten om de uitbreiding met Medicaid te schrappen, leek dat misschien een slimme politieke zet. Maar op lange termijn was het dom: als de twintig staten doorzetten, zullen ze uiteindelijk elk jaar ongeveer 20 miljard dollar federale subsidies verliezen, geld dat ze voor ziekenhuizen en behandelingen hadden kunnen gebruiken.

In de Democratische staten moeten we lobbyen voor een openbare ziekteverzekering - een systeem dat niet door privéverzekeraars maar door de overheid wordt gerund. In Massachusetts probeert staatssenator James B. Eldridge een wet in die richting goedgekeurd te krijgen. Sommige districten in Californië doen dat ook. Montana heeft een andere creatieve oplossing bedacht. Gouverneur Brian Schweitzer, een Democraat met twee ambtstermijnen achter de rug, heeft verscheidene klinieken geopend die de werknemers van de staat zonder remgeld en zonder eigen risico behandelen. De artsen worden door de staat Montana betaald en hebben slechts één doel voor ogen: de gezondheid van hun patiënten. Wie dat te socialistisch zou vinden, moet weten dat bedrijven als Google, Cisco en Pepsi precies hetzelfde doen.

Alle blikken zijn gericht op de staat Vermont, die in 2017 een openbare zorgverzekering wil invoeren. Als dat lukt, zal alles veranderen en zullen veel staten met hun eigen versie volgen. Daarom zullen de verzekeraars binnenkort veel geld in Vermont uitgeven om het plan te torpederen. De wetgevers die het verdedigen, zullen alle hulp nodig hebben die ze kunnen krijgen. Laten we aan de slag gaan. Obama zal Obamacare niet kunnen verbeteren. Wij zullen het zelf moeten doen.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234