Woensdag 20/10/2021

Donald Trump president

Obamacare dichterbij afgrond met Tom Price als gezondheidsminister

Tom Price verlaat de Trump Tower op 15 november. Beeld AFP
Tom Price verlaat de Trump Tower op 15 november.Beeld AFP

Met de voorgenomen benoeming van Tom Price als minister van Gezondheidszorg heeft aankomend president Donald Trump opnieuw een hardliner in zijn kabinet opgenomen. Obamacare, de zorgwet van Barack Obama, is daarmee weer dichter bij de afgrond beland.

Price (62), een orthopedisch chirurg uit Atlanta, Georgia, heeft zich als Republikeins Congreslid altijd verzet tegen de Affordable Care Act, zoals het kroonjuweel van Obama officieel heet. Hij diende vier keer een eigen plan in, dat vier keer is verworpen. Nu krijgt hij als minister een nieuwe kans.

Ook Trump heeft zich tijdens de campagne altijd consequent tegen Obamacare gekeerd. Zo bezien is de benoeming van Price geen verrassing. Toch lijkt het erop dat zijn Republikeinse adviseurs hier een overwinning hebben behaald. Trump leek na het bezoek aan president Obama in het Witte Huis, daags na zijn verkiezing, bereid tot concessies; hij kondigde aan twee populaire onderdelen van Obamacare te willen behouden. Maar of die onderdelen (de mogelijkheid kinderen tot hun 26ste op de polis van de ouders mee te verzekeren, en de voor verzekeraars verplichte acceptatie van cliënten die al ziek zijn) Price zullen overleven is zeer de vraag.

"Hij is uitzonderlijk gekwalificeerd om onze belofte Obamacare te verwerpen en te vervangen in goede banen te leiden, en om zo betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg naar elke Amerikaan te brengen", zei Trump over Price. Price heeft als Congreslid ook geprobeerd het budget van Planned Parenthood te drukken. Dat is de organisatie die onder meer abortussen uitvoert. "Het is alsof je de vos vraagt het kippenhok te bewaken", zei de Democratische senator Chuck Schumer tegen persbureau Reuters.

Price wil de ziektekostenverzekering weer aan de markt overlaten. De Amerikanen zouden een klein deel van de premie van de belasting kunnen aftrekken en daarnaast een belastingvrije spaarpot moeten opbouwen om extra kosten te kunnen betalen. De overheid zou verder met haar handen van deze private transacties moeten afblijven. Met zijn zorgwet uit 2010 reguleerde Obama de verzekeraars, zodat die minder klanten konden weigeren. Daarnaast breidde hij de bestaande programma's Medicaid (voor arme Amerikanen) en Medicare (voor 65-plussers en mensen met een ernstige aandoening) uit en subsidieerde hij de verzekeringspremie voor minder draagkrachtigen. Het aantal onverzekerde Amerikanen daalde van 49 miljoen naar 27 miljoen.

Lastig

Wel is de premie steeds duurder geworden, wat vooral zelfstandige ondernemers heeft getroffen, en de belastingbetalers die uiteindelijk voor steeds hogere subsidies moeten opdraaien. Volgend jaar stijgt de premie gemiddeld met 22 procent. Dat is deels te wijten aan gebrekkige marktwerking, omdat verzekerden alleen kunnen kiezen uit verzekeringsmaatschappijen in hun eigen staat.

Trump koos de consultant Seema Verma uit Indiana om de agentschappen voor Medicaid en Medicare te gaan leiden.  Beeld AFP
Trump koos de consultant Seema Verma uit Indiana om de agentschappen voor Medicaid en Medicare te gaan leiden.Beeld AFP

Formeel wordt het voor Trump lastig om de Obamacare-wet te schrappen: hij zal in de Senaat zestig stemmen nodig hebben om een blokkade van de Democraten te omzeilen (de Republikeinen hebben 51 zetels in de Senaat). Maar hij kan Obamacare ook financieel laten doodbloeden, en er dan zijn eigen maatregelen voor in de plaats zetten. Naast Price koos Trump de consultant Seema Verma uit Indiana om de agentschappen voor Medicaid en Medicare te gaan leiden. Verma heeft jarenlang meegeholpen met de implementatie van gezondheidsbeleid, als laatste voor Trumps vice-president Mike Pence, de gouverneur van Indiana. Ze heeft onder meer een spaarpotsysteem opgezet, dat ook een van de pilaren is van het plan van Price.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234