Donderdag 25/02/2021

Opinie

Obama zwicht niet (helemaal) voor de steenkoollobby

Een steenkoolcentrale in Utah. In tien jaar tijd sloten er ruim 200 de deuren in de VS. Beeld Belgaimage
Een steenkoolcentrale in Utah. In tien jaar tijd sloten er ruim 200 de deuren in de VS.Beeld Belgaimage

Wendel Trio is directeur van Climate Action Network (CAN) Europe.

Met de voorstelling van zijn Clean Power Act geeft president Obama de internationale gemeenschap een nieuw duidelijk signaal dat de Verenigde Staten ditmaal wel willen bijdragen aan een internationaal klimaatakkoord. Over dat nieuw verdrag zou eind dit jaar een overeenkomst moeten worden gesloten op de klimaattop in Parijs. Met deze wet wil Obama zijn onderhandelingspartners duidelijk maken dat de bijdrage van de VS aan dat akkoord (een vermindering van broeikasgassen met ongeveer 15 procent tegen 2025 vergeleken met 1990) geen loze belofte is.

Dit is goed nieuws voor de internationale klimaatonderhandelingen. Al is 15 procent tegen 2025 verre van voldoende, en hebben diverse wetenschappelijke studies duidelijk gemaakt dat een uitstootvermindering van ten minste 25 procent tegelijk haalbaar is en de Amerikaanse economie een extra boost zou bezorgen.

Met zijn voorstel zet Obama de VS op dezelfde weg als Europa, weliswaar met tien jaar vertraging. En ook al is dat niet zijn verantwoordelijkheid, de VS moeten een inhaalbeweging doen en dus meer doen om de rest van de wereld op het juiste pad te brengen. Een nieuw objectief is dus noodzakelijk, en dat liefst voor de top in Parijs. Dat wordt overigens ook, terecht, van Europa verwacht. Europa's doelstelling, een reductie van 40 procent tegen 2030, is ook ver beneden de mogelijkheden van de EU.

Maar Obama's voorstel is vooral goed nieuws voor de VS. Dit voorstel geeft immers een duidelijk signaal af, voor eens en voor altijd, dat het einde van koning steenkool in zicht is in de VS. De laatste tien jaar sloten niet minder dan 200 steenkoolcentrales er de deuren. Dat aantal kan door deze wet de komende paar jaar gevoelig stijgen. Dit uiteraard zeer tegen de zin van de machtige steenkoollobby. De steenkoolindustrie is er niet alleen goed voor miljoenen dollars winst voor enkelen, maar ook voor honderdduizenden zieken en doden per jaar, afgetopte bergen en massale milieuvervuiling. Dat alles met een astronomische economische kostprijs. Het IMF berekende de totale kost van het gebruik van steenkool voor de Amerikaanse industrie op niet minder dan 178 miljard dollar (ruim 161 miljard euro) in 2013.

Ondanks een krachtige lobby van de industrie en de Republikeinen in het congres en de deelstaten, kiest de president toch voor een sterk signaal dat duidelijk maakt dat er geen echte toekomst is voor steenkool in de VS. Ook al werd dat signaal de laatste maanden afgezwakt, zowel qua eisen met betrekking tot energiebesparing als op het vlak van de emissiestandaarden voor steenkoolcentrales. Maar de Obama-administratie is niet volledig gezwicht en geeft toch een krachtig signaal.

Ook richting Europa, dat zelfs helemaal geen CO2-emissiestandaarden heeft, laat staan een steenkoolbeleid, en waar zogenaamde klimaatleiders als Groot-Brittanie en Duitsland nog steeds verslaafd zijn aan steenkool. Tweederde van Europa's meest vervuilende centrales bevinden zich in deze twee landen. Waarop wachten Merkel en Cameron om Obama te vervoegen en de Europese Unie een stap vooruit te laten zetten, zowel wat het Europees klimaatbeleid betreft, dat dringend meer ambitie nodig heeft, als de aanpak van Europa's steenkoolprobleem? Steenkool kost ook onze economie bijna 100 miljard euro per jaar - dat is meer dan 10 miljoen euro per minuut. Tijd om die verspilling aan te pakken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234