Zaterdag 16/01/2021

Update

Obama zweert op twee bijbels, en negen andere weetjes over zijn inauguratie

Obama legde gisteren al officieel de eed af, in aanwezigheid van zijn gezin en opperrechter John Robberts, die de eed afnam.Beeld AFP

Beyoncé zingt het Amerikaanse volkslied en voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis spreekt niet een dominee maar een burgeractiviste het inaugurele gebed uit. En nog acht zaken die u moet weten over de inauguratie van Obama, vanmiddag vanaf 17 uur Belgische tijd.

Artikel 2 van de Amerikaanse grondwet dicteert dat de president de volgende eed moet afleggen: "I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

Tweede eed
Omdat de Amerikaanse wet voorschrijft dat de president zijn termijn begint op 20 januari, legde Obama gisteren al de eed af. Dat deed hij tijdens een kleine ceremonie in het Witte Huis, in aanwezigheid van zijn gezin en de opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, John Robberts, die de eed afnam. Omdat het gisteren zondag was, legt Obama de eed vandaag nog eens af.

Foutje
Vier jaar geleden ging het fout bij het afleggen van de eed. Robberts verdraaide de zin "that I will faithfully execute the office of president of the United States". Bij een tweede poging liet hij het woord "execute" weg. Obama, die Robberts de eed diende na te zeggen, noemde het woord wel, maar verdraaide vervolgens weer de zin. Hoewel de procedure uiteindelijk rechtsgeldig was, besloten Obama en Robberts toch om de eedaflegging een dag later opnieuw te doen, gewoon in een van de kamers van het Witte Huis.

(Lees hieronder verder)

Feestjes
De inauguratie, vandaag om 17 uur (Belgische tijd) in het centrum van Washington, is het hoogtepunt van vier dagen van festiviteiten, inclusief gala's, parades en diners. Bij de eedaflegging worden ongeveer 600.000 mensen verwacht. Dat is een stuk minder dan vier jaar geleden, toen daagden er 1,8 miljoen mensen op. Naar verwachting zal Obama na de eedaflegging een deel van de route naar het Witte Huis te voet afleggen. De inauguratiedag valt dit jaar samen met Martin Luther King-dag, een vrije dag in de Verenigde Staten ter nagedachtenis aan de beroemde dominee.

Na de inauguratie volgt een lunch met de leiders van het Congres. 's Avonds bezoeken Barack en Michelle Obama de twee officiële inaugurele gala's.

Twee Bijbels
De Amerikaanse president Barack Obama legt de eed voor zijn tweede termijn straks af met de hand op maar liefst twee bijbels: een die in het bezit is geweest van Abraham Lincoln, en een van Martin Luther King. De bijbel van Lincoln werd vier jaar geleden ook door Obama gebruikt toen hij zijn eed aflegde. De keuze voor deze twee bijbels is symbolisch voor de strijd om gelijkheid voor alle Amerikaanse burgers: deze begon met de emancipatie van de slaven onder Lincoln, 150 jaar geleden. Honderd jaar later hield Martin Luther King zijn "I Have a Dream"-toespraak bij het Lincoln Monument, de plek waar Obama tijdens zijn inhuldiging op zal uitkijken.

Gebed
Obama vroeg Myrlie Evers-Williams, de weduwe van de in 1963 vermoorde zwarte activist Medgar Evers, het inaugurele gebed voor te dragen. Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Evers werd neergeschoten om zijn gevecht voor meer rechten voor zwarte Amerikanen. Het zal de eerste keer zijn dat het gebed niet door een dominee wordt uitgesproken, en Evers-Williams zal meteen ook de eerste vrouw zijn die op het inauguratiepodium voor de president zal bidden.

De Amerikaanse sterzangeres Beyoncé zal tijdens de ceremonie het volkslied zingen. Andere Amerikaanse beroemdheden die komen optreden zijn Kelly Clarkson, die 'My Country Tis of Thee' zal brengen en James Taylor met het lied 'America the Beautiful'. Het traditionele gedicht zal door Richard Blanco worden uitgesproken.

(Lees hieronder verder)

De inzet
De wensenlijst van Obama voor zijn tweede termijn is ambitieus. Bijna onmenselijk ambitieus, zo schreef de Nederlander Arie Elshout, correspont van De Volkskrant afgelopen zaterdag. "Een Amerika waar minder ongelijkheid is, waar de middenklasse weer gelooft in de toekomst, Wall Street aan de teugel ligt, vrijwel iedereen is verzekerd tegen ziekte, waar ouderen en armen goed worden verzorgd, geld wordt gestoken in wegen en scholen, wapengeweld is ingeperkt en waar immigranten worden omarmd. Een Amerika dat het terrorisme op afstand houdt, verspreiding van kernwapens tegengaat en het buitenland niet afschrikt maar inspireert."

Om zijn ambities te realiseren vindt Obama een grote horde op zijn weg: het Congres, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. "Dus liggen er taaie onderhandelingen in het verschiet over het schuldplafond, de overheidsuitgaven, de sociale voorzieningen, het wapenbezit." En: "Met de inauguratie voor de tweede termijn gaat het wonderbaarlijke verhaal van de eerste zwarte president op weg naar zijn ontknoping. Slaagt hij erin zijn droom van een veranderd Amerika waar te maken en groot te worden?"

De speech
De politiek pers in Amerika kijkt reikhalzend uit naar de inaugurele rede van Obama. In die speech zal Obama naar verwachting niet alleen zijn plannen en ambities voor zijn tweede termijn uit de doeken doen, maar ook de Amerikaanse politici oproepen om de koude oorlog tussen de Democraten en Republikeinen te stoppen. Net als in zijn eerste inauguratiespeech zal Obama waarschijnlijk de nadruk leggen op eenheid en samenhorigheid. Als de speech de juiste toon weet te raken, kan die maar zo het label historisch krijgen.

Zo wist John F. Kennedy op 20 januari 1961 vele harten te raken, met zinnen zoals "Let us never negotiate out of fear. But let us never fear to negotiate" en natuurlijk: "And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234