Vrijdag 24/09/2021

Update

Obama ziet kansen en hoop voor Afrika

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de verantwoordelijkheid van de Afrikanen voor de vormgeving van hun toekomst op de voorgrond geplaatst. Tegelijkertijd benadrukte hij in een toespraak voor het Ghanese parlement dat de Verenigde Staten het continent als partner willen helpen.

Toezeggingen
"Dit is een nieuwe tijd van toezeggingen", zei Obama, die zich op zijn eerste Afrikareis sinds hij president is tot zijn eigen Afrikaanse roots bekende. "De geschiedenis van mijn eigen familie omvat de triomfen en tragedies van de Afrikaanse geschiedenis."

Corruptie
Nadrukkelijk wees Obama op de corruptie die in vele Afrikaanse landen wijdverbreid is. "Geen enkel land kan welvarend worden, indien zijn leider de economie uitbuit, om zichzelf eerst te verrijken of indien de politie door drugshandelaars kan omgekocht worden".

Obama heeft zijn experten de opdrachten heeft gegeven in hun mensenrechtenrapport meer aandacht aan dit probleem te wijden. "We zijn er verantwoordelijk voor om iedereen te steunen die met verantwoordelijkheid handelen en iedereen te isoleren, die dat niet doet. En dat is net wat Amerika zal doen".

Gewapende conflicten
Obama hekelde de vele gewapende conflicten op het continent als "een molensteen rond de hals van Afrika" en uitte kritiek op de etnische haat en de stammenpolitiek, waarvoor in de 21ste eeuw geen plaats meer is. "De veelsoortigheid van Afrika moet een bron van kracht en geen reden tot verdeeldheid zijn."

Kindsoldaten
Nadrukkelijk haalde Obama seksueel geweld en de uitbuiting van kindsoldaten aan. "Het betekent het doodsvonnis van een samenleving, indien men kinderen dwingt te doden in een oorlog", zei Obama. "Of het nu om volkerenmoord in Darfoer gaat of om terroristen in Somalië, dan is dat niet louter een Afrikaans probleem maar van de hele wereld en dat vergt een globaal antwoord".

Niet verantwoordelijk
Het Westen heeft zich in het verleden niet altijd als een partner gedragen, gaf Obama toe. "Maar het Westen is niet verantwoordelijk voor de verwoesting van de Zimbabwaanse economie in het afgelopen decennium, of voor oorlogen waarin kinderen als soldaten worden ingezet". Obama lanceerde een oproep aan de Afrikaanse jeugd om de toekomst van Afrika vorm te geven. Maar het potentieel van Afrika kan zich slechts ontplooien, indien goed bestuur en democratische structuren gegarandeerd zijn.

Jeugd voor de toekomst
Obama lanceerde een oproep aan de Afrikaanse jeugd om de toekomst van Afrika vorm te geven. Maar het potentieel van Afrika kan zich slechts ontplooien, indien goed bestuur en democratische structuren gegarandeerd zijn. Al na de ontmoeting met zijn Ghanese collega John Atta Mills had hij het West-Afrikaanse land, dat al verschillende vreedzame machtswisselingen achter de rug heeft, een voorbeeld voor het hele continent genoemd.

Zoon van Afrika
Obama is vannacht in Accra gearriveerd. Ondanks het late uur stonden vele mensen te wachten om de als "zoon van Afrika" genoemde Amerikaanse president te zien. "Welkom thuis", blokletterden verschillende Ghanese kranten.

In Accra heerst al weken een zekere Obama-koorts. Overal werden t-shirts met de foto van de eerste zwarte Amerikaanse president verkocht. Over de straten hingen banieren om Obama te verwelkomen.

Goudkust
In de namiddag bezochten Barack en Michelle Obama de legendarische Goudkust, waar ze een slavenfort bezichtigden, waarin duizenden Afrikanen hun laatste ogenblikken op Afrikaanse bodem doorbrachten vooraleer ze door de slavenhandelaars naar Amerika werden verscheept.

Obama had eerder deze week aan de G8-top in Italië deelgenomen, waar de belangrijkste industrielanden en Rusland 20 miljard dollar hulp ten gunste van de landbouw in de Derde Wereld hebben toegezegd. (afp/adv/edp)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234