Vrijdag 16/04/2021

Obama vertrok, nu is het aan ons

De vrijheid is nooit definitief verworven, zoals de Amerikaanse president zei

Woensdag heb ik net als vele jongeren ook de ongelooflijke eer gehad om de hoogstaande toespraak van president Obama in Bozar bij te wonen. Eerst lachen met het grapje. "It is easy to love a country famous for chocolate and beer." En even later werd het stil. Obama klonk ernstig tijdens zijn toespraak. De essentie ervan was niet zozeer de situatie in Oekraïne, de Krim of de houding van Poetin, maar wel het belang van de vrijheid en waarom het zo belangrijk is om trouw te blijven aan onze principes. Die vrijheid is volgens hem, terecht, nooit definitief verworven. Kortom, een les geschiedenis die niet beter kon passen. Vandaag is het de internationale toestand die ons doet terugdeinzen. Richting het spectrum van een nieuwe Koude Oorlog.

"I came to insist. We should not take for granted the progress reached in Europe..." We komen inderdaad van ver. Het kerkhof van Waregem, waar Amerikaanse soldaten begraven liggen die hun leven gaven voor onze bevrijding in 1918, is een van de tekenen van dat zware verleden. Obama bezocht het kerkhof. Hij verwees ook naar de Tweede Wereldoorlog, waarin de Amerikanen ons ter hulp kwamen om ons te bevrijden van het nazisme. Hij sprak over de succesvolle strijd tegen de segregatie van de zwarten in de VS en tegen apartheid in Zuid-Afrika. En hij stond stil bij de val van de Berlijnse Muur waardoor miljoenen mensen in Oost-Europa, die daarvoor in onvrijheid leefden, nu ook kunnen genieten van hun recht op zelfbeschikking. "They tore down that wall... that reality is taken for granted."

Maar daarmee is de vrijheid niet definitief gegarandeerd. Het behoud en de verdieping van onze vrijheid blijft, zoals Obama zei, een dagelijks gevecht. Het is het gevecht dat onze voorouders tijdens de twee wereldoorlogen hebben gevoerd én, ondanks enorme offers, met succes. Al mijn leeftijdgenoten plukken daar de vruchten van. Wij jongeren moeten ervoor blijven strijden om datgene wat we vanzelfsprekend vinden, zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geloof en de vrijheid van vergadering, ook in de toekomst veilig te stellen. De vrijheid is nooit definitief verworven. Het blijft een dagelijkse strijd tegen al die krachten die ons recht op zelfbeschikking trachten in te perken.

Strijden tegen overmacht

Wat Obama zei over Oekraïne was in dat verband relevant. Het is aan de bevolking van dat land om te beslissen over haar toekomst. Het zogenaamde 'eerlijke' referendum opgedrongen door Poetin, was een farce, die door geen enkele staat, behalve Rusland, ernstig werd genomen. Obama was in Bozar heel duidelijk. We hebben als Europeanen de keuze om ons neer te leggen bij de feitelijke machtsverhoudingen waarbij we Poetins keuze moeten aanvaarden vanwege zijn strategische machtspositie. Ofwel staan we recht en zeggen we tegen dictators als Poetin dat we hun politiek niet aanvaarden. Want gas, elektriciteit en andere economische voordelen wegen niet op tegen liberale principes. En een van die principes is de vrijheid. Onafhankelijke journalisten als Anna Politkovskaja, Gaji Abasjilova, Illyas Sjoerpajev en vele anderen werden vermoord. Een vrije pers in Rusland bestaat niet meer. De propaganda van Poetin zorgt ervoor dat velen denken dat het een democratisch land is. Met als gevolg verblinde fellow-travellers die niet beseffen dat ze het onaanvaardbare goedpraten.

Obama gaf ons een les in geschiedenis. Hij sprak over 'Brave Little Belgium' en terecht. Ons land was in 1914 helemaal niet in staat om zich te verweren tegen de Duitse overmacht, en toch deden we dat. Omdat onze voorouders vanuit hun principes niet akkoord gingen met een Duitse bezetting. Dat heeft ons toen heel wat schade berokkend, met talloze doden en kapotgeschoten steden (zoals Leuven, Aarschot, Dinant en Ieper). Maar het heeft ons wereldwijd ook heel wat sympathie bezorgd. 'Brave Little Belgium', zo klonk het toen en ook woensdag in de toespraak van Obama. Omdat onze toenmalige koning Albert I en zijn soldaten weigerden om zich neer te leggen bij de Duitse overmacht en besloten om zich te verweren.

Nu is het aan ons. Ofwel kiezen we de weg van de eurosceptici die aansturen op het einde van de Europese Unie. Ofwel kiezen we voor een sterk Europa met eerlijke en evenwichtige banden met de VS als middel om onze kinderen een veilige en betere toekomst te geven. De EU zorgt al een halve eeuw voor een ongelooflijke periode van vrede en welvaart na tijden van verschrikkelijke chaos. We mogen onze mening ventileren, een eigen bestuur kiezen, geloven wat we willen, en elk initiatief nemen zonder beperking. Laat ons die verworvenheden koesteren. Tenslotte zijn we allemaal kinderen van de verlichting. Ik geloof in onze gezamenlijke kracht. Onze voorouders vochten voor de vrijheid; dat moeten we blijven doen. Alleen via samenwerking komen we vooruit.

Obama vertrok. Opgetogen ging ik naar buiten met heerlijk lawaai in mijn hoofd, overtuigd dat ik een bijzondere, misschien wel historische gebeurtenis had meegemaakt.

Europa, dat zijn wij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234