Woensdag 01/02/2023

Obama Style

Ze gebruiken kunst om hun imago te onderstrepen. En om te laten zien dat dat meer kan zijn dan een blanke, westerse monocultuur. Maar boven alles zijn de president van de Verenigde Staten en zijn vrouw (pop)cultuurverslaafd. Wat is hun smaak?

Het zal bijna geen Amerikaan ontgaan zijn. Barack Obama is verslaafd, net als miljoenen anderen, maar hij is zelfs zo verslingerd aan zijn wekelijkse dosis dat hij niet kon of wilde wachten. En zelfs om een vervroegde levering bedelde. Zo brachten de makers van Game of Thrones het vorige week toch naar buiten: Obama had zich een grote fan verklaard en gevraagd of hij de afleveringen van het nieuwe seizoen vóór uitzending kon bekijken. Was het een moment van zwakte, dat verzoek van Obama? En kregen we daardoor een uniek inkijkje in zijn (pop)culturele smaak?

Dat eerste misschien wel. Dat laatste zeker niet. Over de televisiegewoonten van de Obama's kom je makkelijker iets te weten dan over die van je buurman. Dat beiden fervente volgers van tv-series zijn - zij ontspant bij de sitcom Black-ish, hij bij de bloederige ziekenhuisserie The Knick. Of wat ze boven de eettafel hebben hangen (een zonnig abstract werkje van Alma Thomas uit 1966). Of welke muziek er in het Oval Office op repeat staat (Al Green of Aretha Franklin is een veilige gok). Welk boek op zijn nachtkastje ligt (Purity van Jonathan Franzen, boven op de Bijbel). Op welke muziek Michelle haar pilatesoefeningen doet (Beyoncé).

De smaak van de Obama's ligt op straat. Of preciezer: hij is vastgelegd in tv-interviews en gesprekken met tijdschriften als Rolling Stone, Entertainment Weekly of Vanity Fair. Obama doet niet zo geheimzinnig over zijn culturele voorkeuren. Nooit gedaan ook. In het begin niet, toen hij als senator in 2008 een gooi deed naar het hoogste ambt (Favoriete filmpresident? De laconieke Jeff Bridges in The Contender. Playlist op de iPod? Even divers als zijn beoogde electoraat: van Jay Z tot Bob Dylan, van Arcade Fire tot Charlie Parker). Later, bij zijn herverkiezing in 2012, evenmin (Homeland). Tegenkandidaat Mitt Romney weigerde vragen over zijn culturele liefhebberijen te beantwoorden; we weten hoe dat is afgelopen. En de laatste tijd, nu ze bijna vertrekken uit het Witte Huis, is die openheid alleen maar toegenomen. Vanwaar die opmerkelijke openhartigheid?

De Obama's zijn culturele omnivoren. Barack is een boekenvreter, Michelle is een frequent theaterbezoeker, beiden - zoveel is duidelijk - houden van (pop)muziek. Ze stelden het Witte Huis weer open voor kunst en kunstenaars. Ze organiseren concerten die op televisie worden uitgezonden en initiëren avonden met muziek, poëzie of spoken word. Alle twee zijn ze bovendien van een generatie die er geen kwaad in ziet hun persoonlijke liefde te delen. Sterker, als eerste president van het socialemediatijdperk weet Obama dat delen in zijn voordeel kan spelen.

Want wat de Obama's delen is naast persoonlijk natuurlijk ook politiek: het helpt bij de waarderingscijfers. Obama's Spotify-lijst (39 nummers, vorige zomer 'vrijgegeven') is met een zwaartepunt in soul en jazz gefocust genoeg om geloofwaardig te zijn, en breed genoeg (met ook rock, funk, blues, country, hiphop en r&b) om niemand voor het hoofd te stoten. Noemt de president zijn favoriete boek of film, dan is dat geen persoonlijke ontdekking, maar al een publiekslieveling.

De president van de VS zet cultuur in om zijn imago te onderstrepen: dat van een man van zijn tijd, die weet wat er speelt, maar niet verheven is boven het (enigszins ontwikkelde) volk. Gesofisticeerd én streetwise. Het is het imago van de coole president. De man die graag tegen professionele grappenmakers en rappers aanleunt. Zijn favoriete nummer van 2015? 'How Much a Dollar Cost' van de gevierde Kendrick Lamar.

Met hun openheid dienen de Obama's ook een ander doel: het benadrukken van de etnische diversiteit in de Amerikaanse cultuur. Of het nu gaat om hun persoonlijke muzieksmaak, de kunstwerken die ze thuis hebben, de theaterstukken die Michelle bezoekt of de kunstenaars die ze uitnodigen op het Witte Huis - steevast laten de Obama's zien dat kunst zo veel meer kan zijn dan een blanke, westerse monocultuur.

Wat is authentiek persoonlijk, wat politiek ingegeven en wat programmatisch? Bij de Obama's is het vaak lastig te onderscheiden. Slim werk van hun adviseurs? Misschien. Maar kijk eens hoe Michelle Obama in de tv-show van Ellen Degeneres met ongelooflijke schwung behoorlijk geloofwaardig staat te dansen op 'Break it down!' van Bruno Mars, haar 'favoriete song van 2015', om Amerikanen bewust te maken van het belang van bewegen - soms vallen die drie drijfveren simpelweg samen.

En Game of Thrones? Dat vinden ze gewoon onweerstaanbaar.

Films

Beste film van 2015 volgens Barack: The Martian, een spannende, humoristische sciencefictionfilm over de beslommeringen van Mark Watney (Matt Damon) op de planeet Mars. Beste film van 2015 volgens Michelle: Pixar-hit Inside Out, een animatiefilm over de chaos is het brein van een 11-jarig meisje. Tot Barack Obama's favoriete films aller tijden behoren The Godfather I en II, Lawrence of Arabia en Casablanca.

Boeken

Foutje van de kersverse president: in 2008 werd Obama op het vliegveld van Montana gefotografeerd met The Post-American World van Fareed Zakaria in de hand; de duim tussen de bladzijden waar hij was gebleven. Betrapt! Een moslim die het einde van de VS propageert, zo maakten conservatieve tegenstanders er op internet meteen van. Sindsdien wordt de bekendmaking van Baracks leesgewoonten strakker geregisseerd. Elk jaar in december gaat de president met zijn dochters naar een onafhankelijke boekenwinkel in Washington, waar hij groot inslaat - een deel van de titels wordt na afloop openbaar gemaakt.

Ook traditie: de publicatie van de presidentiële vakantielijst. Naar Hawai gingen in december Purity van Jonathan Franzen (over klokkenluiders gemodelleerd naar Edward Snowden en Julian Assange), Richard Prices detective The Whites en een biografie over de vliegeniers-broers Wilbur en Orville Wright van David McCullough mee. Beste boek van 2015 volgens Obama: Fates and Furies van Lauren Groff, een verhaal dat een huwelijk van twee kanten belicht.

Favoriete komieken

Richard Pryor, Dick Gregory, Louis C.K. en Jerry Seinfeld.

Muziek

En toen was er die traan. Toen Aretha Franklin, 74 jaar oud, totaal onverwacht op het podium van de jaarlijkse Kennedy Center Honors in Washington klom, om daar zangeres Carole King met diens '(You Make Me Feel Like A) Natural Woman' te eren. Nog voor het einde van het eerste couplet rolde er een traan over de presidentiële wang. "The cool cat wept!", riep King uit. Obama was niet te beroerd om in The New Yorker verantwoording af te leggen.

"Niemand", schreef hij in een reactie, "belichaamt zo volledig de band tussen de Afro-Amerikaanse spiritual, de blues, r&b en rock-'n-roll - de wijze waarop ontbering en verdriet worden omgezet in iets vol schoonheid, vitaliteit en hoop. Wanneer Aretha zingt, welt Amerikaanse geschiedenis op. Daarom kan ze me, als ze achter een piano gaat zitten en 'Natural Woman' zingt, tot tranen roeren; op dezelfde manier als Ray Charles' versie van 'America The Beautiful', voor mij het meest vaderlandslievende muziekstuk ooit opgevoerd. Omdat het de volheid van de Amerikaanse ervaring vangt, de blik van de bodem net zo goed als die van de top, het goede en het slechte, en de mogelijkheid van verbinding, verzoening, verheffing."

Beeldende kunst

Ze wonen er niet lang meer, maar dat belette de Obama's niet om vorig jaar nog een aantal kamers van het Witte Huis herin te richten en van nieuwe schilderijen te voorzien. Het Witte Huis heeft een permanente kunstcollectie van zo'n 500 schilderijen: veel landschappen en portretten van oud-presidenten. Maar daarnaast hebben de bewoners het voorrecht om uit Amerikaanse musea kunstwerken te lenen voor zowel hun werk- als privévertrekken. De Obama's leggen daarbij een modernere en eigenzinniger smaak aan de dag dan hun voorgangers.

Abstracter vooral; in het Witte Huis hangen onder meer twee Rothko's, werk van Jasper Johns, Ed Ruscha, Josef Albers en Sam Francis. De selectie van de Obama's is nadrukkelijk ook ethnisch diverser, met werk van Afro-Amerikaanse (Glenn Ligon, Alma Thomas en William H. Johnson) en Indiaanse kunstenaars (Leon Polk Smith, Jeri Redcorn). Bij de restyling vorig jaar werden twee portretten van presidentsvrouwen van de muur gehaald en vervangen door een woeste Rauschenberg en een grote spiegel.

Tv-series

De president is volgens vrienden grootverbruiker van Amerikaanse tv-series van het slag: waarheidsgetrouw, historisch, politiek, duister, diep. Obama bekende meerdere keren House of Cards, de serie over politiek Washington, met Kevin Spacey als president annex moordenaar Frank Underwood, op de voet te volgen: "Ik wou dat het er hier zo hardvochtig efficient aan toe ging."

Andere favorieten: Boardwalk Empire, Breaking Bad, Homeland, Game of Thrones, Downton Abbey en The Wire. Met het hele gezin werd of wordt gekeken naar tv-komedies als Modern Family en Parks and Recreation. Zo is Michelle naar eigen zeggen een grote Amy Poehler-fan.

Theater

De president wordt weinig in het theater gezien als hij er geen toespraak moet houden of fondsen moet werven, maar Michelle is een fan. De first lady bezoekt vooral theaterstukken en musicals met een voornamelijk zwarte cast, die rassenkwesties aankaarten. Gershwins Porgy and Bess is een favoriet. Voorts ging ze naar musicals als Memphis (over het begin van de rock-'n-roll en de relatie tussen een zwarte zanger en een blanke dj) en Fela! (een politiek getinte musical over muzikant en activist Fela Kuti), en het toneelstuk Joe Turner's Come and Gone (over Afro-Amerikanen die een leven proberen op te bouwen na de zwarte volksverhuizing naar het noorden).

Uitzondering op Baracks karige aantal theaterbezoeken is Hamilton, een hiphopmusical over de founding fathers, veelal gespeeld door zwarte acteurs, die momenteel alle Broadway-records breekt. Obama zag hem minstens twee keer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234