Zaterdag 22/01/2022

Obama publiceert belastingaangifte

Senator Barack Obama en zijn vrouw Michelle (r.) in hun campagnevliegtuig. Het gezamenlijke inkomen van de Obama's steeg spectaculair sinds 2005, vooral door de succesvolle verkoop van Baracks boeken. Beeld UNKNOWN
Senator Barack Obama en zijn vrouw Michelle (r.) in hun campagnevliegtuig. Het gezamenlijke inkomen van de Obama's steeg spectaculair sinds 2005, vooral door de succesvolle verkoop van Baracks boeken.Beeld UNKNOWN

Barack Obama en zijn echtgenote Michelle gaven van 2000 tot 2006 voor 3,9 miljoen dollar aan bij de belastingen. Dat blijkt uit officiële gegevens die de Democratische kandidaat zelf op zijn website publiceerde. Daarmee zet hij zijn belaagde tegenstreefster Hillary Clinton onder druk om hetzelfde te doen.

Obama neemt zelf ook een risico, omdat hij schenkingen aangaf die voer vormen voor zijn tegenstanders, zoals een gift van 27.500 dollar aan de Trinity United Church of Christ van zijn omstreden dominee en spirituele mentor Jeremiah A. Wright Jr.

Met de publicatie voldoet Obama niet aan een wettelijke verplichting maar aan een traditie die sinds de jaren zeventig gebruikelijk is in de presidentiële campagne: een kandidaat geeft niet alleen transparantie over zijn financiële reilen en zeilen als politicus maar ook als privépersoon.

Alles uit de kast

Ongebruikelijk is dat er al zo vroeg in de campagne mee wordt uitgepakt. Doorgaans gebeurt dit pas als de presidentiële nominatie is toegekend, maar door de nek-aan-neckrace tussen Obama en Hillary Clinton in aanloop naar de cruciale voorverkiezingen van Pennsylvania op 22 april wordt nu echt alle munitie uit de kast gehaald. Met de publicatie vallen Obama's campagnestrategen zijn belaagde tegenstreefster dan ook aan op haar gebrek aan transparantie, en zetten ze haar onder druk zijn voorbeeld te volgen.

Volgens een woordvoerder van de Clintoncampagne, Howard Wolfson, zal Clinton haar belastinggegevens vanaf 2000 in de komende week openbaar maken. Hij voegde eraan toe dat de Clintons eerder al inzage gaven in twintig jaar belastinggeschiedenis tot 2000, het jaar waarin Bill Clinton het Witte Huis verliet.

Obama neemt door de publicatie van zijn belastinggegevens zelf een berekend risico, omdat hij ook donaties vrijgeeft die voer vormen voor zijn tegenstanders. Zijn grootste schenkingen, die hij als beoogde belastingaftrek inbracht, gingen bijvoorbeeld naar de Trinity United Church of Christ, waarvan de omstreden voorganger, dominee Jeremiah A. Wright Jr., zijn spirituele mentor was.

De presidentskandidaat moest zich onlangs van Wright Jr. distantiëren nadat preken waren uitgelekt waarin de dominee de 9/11-aanslagen banaliseerde en de 'blanke dominantie' van de VS in vraag stelde. Alles bij elkaar gaven Barack en Michelle Obama 27.500 dollar aan de kerk in 2005 en 2006. In datzelfde jaar bracht Obama ook 13.000 dollar voor de Congressional Black Caucus (de organisatie van Afro-Amerikaanse Congresleden) in als schenking, maar dat bedrag trok hij later weer in omdat het illegaal is politieke bijdragen als liefdadigheid in te brengen. Hoewel de gegevens van dit jaar nog niet bekend zijn, zegt de campagne dat het echtpaar in 2007 al voor 240.000 dollar schonk aan liefdadigheidsfondsen.

Het valt ook op dat Obama pas met grootschalige liefdadigheidsschenkingen begon toen zijn presidentiële ambities vast kwamen te staan. Enkele jaren geleden had hij slechts 1.050 dollar per jaar voor giften veil, minder dan 1 procent van zijn belastbaar inkomen. In 2004 gaven hij en zijn vrouw 2.500 dollar weg aan goede doelen. Het volgend jaar, toen zijn politieke carrière op het hoogste ambt mikte, stegen de donaties plots tot 77.315 dollar, of bijna 5 procent van het belastbaar inkomen.

De meeste van deze giften werden gefinancierd met de opbrengsten van de uiterst succesvolle verkoop van zijn boeken Dreams of my Father en The Audacity of Hope. Alleen al de heruitgave van zijn autobiografie bracht hem in 2005 1,2 miljoen dollar aan royalty's op. The Audacity of Hope bracht hem in 2006 al 551.000 dollar op, ruim meer dan hij in dat jaar als senator verdiende: 157.082 dollar.

Michelle Obama

Hoe snel het echtpaar fortuin maakte blijkt uit de totale jaarcijfers. In 2004, voor hij zijn leerstoel aan de rechtenfaculteit van de University of Chicago inruilde voor het pluche van Washington, gaven de Obama's als echtpaar 207.647 dollar aan bij de belastingdienst. Het jaar daarna gaven ze 1,6 miljoen dollar aan, in 2006 was dat 983.826 dollar.

Nog opmerkelijk: Michelle Obama puurde winst uit de status van haar man. Haar inkomen aan de University of Chicago Hospitals, waar ze een topbestuurder was tot ze onbepaald verlof nam, verdubbelde ruimschoots na de verkiezing van haar man als senator in 2004 van 115.889 dollar tot 317.000 dollar. Vijftigduizend dollar van dat geld ging in 2003 en 2004 naar de kinderopvang van hun twee jonge dochters. Over de zes jaar betaalden ze 154.000 dollar aan intresten af op een hypotheeklening.

In juni 2005 kochten de Obama's een huis van 1,65 miljoen dollar. Op dezelfde dag werd een aanpalend lot voor 625.000 dollar gekocht door Rita Rezko, de vrouw van Antoin 'Tony' Rezko, een ex-fondsenwerver voor de Obama's die eerder in ongenade viel nadat hij aangeklaagd werd wegens corruptie. (Maarten Rabaey)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234