Woensdag 20/11/2019

Obamacare

Obama probeert zijn kindje te redden met uitzonderlijke interventie

Obama kreeg zondagavond een award overhandigd en greep meteen de kans om zijn Obamacare te verdedigen. Beeld REUTERS

Obama heeft het Amerikaanse Congres opgeroepen om alle moed bij elkaar te rapen en zijn Obamacare te verdedigen tot de laatste snik, nu een nipte meerderheid voor de afschaffing ervan heeft gestemd. Maar hoe opportuun is het dat een ex-president komt schoonmoederen?

De naam van zijn opvolger nam gewezen Amerikaans president Obama niet in de mond. Maar hij greep de gelegenheid, de uitreiking van de Profiles Courage award, wel met beide handen aan om zich amper drie maanden na zijn exit uit het Witte Huis alweer te bemoeien met de nationale politiek. 

Donderdag stemde het Huis van Afgevaardigden namelijk met een nipte meerderheid van 217 tegen 212 stemmen voor een vervanging van Obamacare door Trumpcare. Maar de Senaat moet zich ook nog uitspreken en die zou niet geneigd zijn om dat te doen op basis van de teksten die in het Huis van Afgevaardigden voorlagen. 

"Dat is een proces dat nog heel lang kan duren én dat nog alle kanten op kan", zegt professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans (KU Leuven). "De Republikeinse meerderheid in de Senaat is erg nipt. Onderschat bovendien ook de kracht niet van de politieke mobilisatie wanneer mensen iets dreigen te verliezen dat ze al verworven hebben."

Integriteit boven postje

Tel al die elementen op en het is niet zo verwonderlijk dat Obama zichzelf in de strijd werpt en op het gemoed van de Congresleden probeert in te spelen. Zondagavond roemde hij expliciet de moed van degenen die destijds voor Obamacare stemden. "Door die stem kregen 20 miljoen mensen, die er voorheen geen recht op hadden, toegang tot de gezondheidszorg. En de meeste Congresleden die voor de wet stemden, verloren hun zitje." Maar, zei Obama, voor hen was hun integriteit belangrijker dan hun postje. 

Meteen ook een boodschap voor de huidige volksvertegenwoordigers, de Republikeinse in het bijzonder. "Ik hoop vurig – en met mij miljoenen anderen – dat de huidige leden van het Congres bereid zullen zijn naar de feiten te kijken en de waarheid te spreken, onafhankelijk van tot welke partij ze behoren en zelfs wanneer dat ingaat tegen partijstandpunten."

Aangezien geen enkele andere beleidsdaad meer vereenzelvigd wordt met Obama dan Obamacare – de naam zegt het zelf – is het engagement van de oud-president niet zo verwonderlijk. Maar apart is het wel, hij is uiteindelijk nog maar net iets meer dan honderd dagen president af. Past het wel dat je dan al begint te schoonmoederen?

"Het is bijzonder ongewoon dat een ex-president zich weer politiek bemoeit zo kort nadat hij zijn functie heeft neergelegd", zegt Kerremans. "Maar er zijn ook geen regels die hem een zwijgplicht opleggen. Het is niet omdat Obama een ex-president is dat het eerste amendement niet meer voor hem geldt en hij geen recht meer zou hebben op vrije meningsuiting."

Bovendien, zegt Kerremans, hadden we het ook wel kunnen zien aankomen. "Obama heeft, toen zijn ambtstermijn ten einde liep, gezegd dat hij zich niet meer zou bemoeien met de politiek, tenzij zaken in het geding zouden komen die indruisen tegen zijn fundamentele principes. Iedereen dacht toen dat hij het had over de migratieproblematiek. Maar dat geldt natuurlijk even hard voor Obamacare."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234