Donderdag 24/06/2021

Obama pakt Denver in

Tachtigduizend mensen dagen op voor historische speech van zwarte presidentskandidaat

Barack Obama accepteerde donderdagnacht in Denver de nominatie van de Democratische partij. Het was de belangrijkste toespraak uit Obama's carrière en hij presteerde navenant. De Democraten waren eensgezind: 'Dit overtrof onze verwachtingen.'

Denver l 'In heel Amerika roert er zich iets', zei Obama in het Invesco Fieldstadion voor meer dan 80.000 mensen. 'Wat de sceptici nooit begrepen hebben, is dat deze verkiezing niet over mij gaat, maar over u.'

Barack Obama is de allereerste zwarte nominee van een van de beide grote Amerikaanse politieke partijen. Hij hield zijn speech op de 45ste verjaardag van de 'I have a dream'-toespraak van Martin Luther King. Niet alleen in het Invesco Fieldstadion, ook op heel wat andere plekken in de VS, onder andere op Times Square in New York, en in Los Angeles, hadden zich groepen mensen verzameld om Obama's historische toespraak te horen.

"Ik dacht niet dat ik het ooit nog zou meemaken", zei Bobby Richardson, een 58-jarige, zwarte afgevaardigde uit North Carolina. "En dit is niet alleen belangrijk omdat hij zwart is, maar ook omdat hij een intelligente, gekwalificeerde man is die de hoop van heel veel soorten mensen belichaamt."

In een speech van drie kwartier hield Obama vaardig het midden tussen autobiografie, gevleugelde retoriek en harde politiek. Obama vertelde over zijn gemengde afkomst en bescheiden komaf, en legde uit hoe die inhaakt op de economische moeilijkheden die Amerikanen vandaag meemaken.

Hij vertelde over zijn vader die in de Tweede Wereldoorlog in Europa vocht en daarvoor beloond werd met een universitaire studiebeurs voor veteranen. Over zijn grootmoeder, die zich opwerkte van secretaresse tot manager bij een bank. Over zijn moeder, die tijdens zijn jeugd van de openbare bijstand leefde, maar er toch in slaagde om hem naar de beste universiteiten te sturen.

Met die autobiografische passages probeerde Obama het beeld te keren dat zijn Republikeinse tegenstander John McCain de laatste weken van hem gecreëerd heeft: dat hij een inhoudsloze celebrity is. "Ik weet niet hoe John McCain denkt dat celebrity's leven, maar dit is mijn leven. Dit zijn mijn helden."

Obama viel bij momenten messcherp uit naar McCain. "Het probleem is niet dat senator McCain niet om de levens van gewone Amerikanen geeft, maar dat hij niets over hun levens wéét. Waarom zou hij anders zeggen dat je pas rijk bent als je meer dan 5 miljoen dollar per jaar verdient?"

Opmerkelijk was dat Obama er niet voor terugschrok om McCain ook frontaal aan te vallen op zijn sterke punten, buitenlands beleid en terrorisme. Dat zijn terreinen waarop de Republikeinen steevast beter scoren in de peilingen en waar Obama's Democratische voorgangers voor terugdeinsden. "John McCain zegt graag dat hij Osama bin Laden zal volgen tot de poorten van de hel, maar hij kan hem niet eens volgen tot aan de grot waar hij woont", sneerde Obama. "Je verslaat een terreurnetwerk dat in tachtig landen opereert niet door Irak te bezetten."

In weerwil van zijn reputatie voor hoogdravende retoriek zonder al te veel tastbare inhoud, legde Obama ook een reeks concrete beleidsvoorstellen op tafel. Daaronder: een belastingvermindering voor 95 procent van de werkende families in de VS en een energiebeleid dat Amerika binnen tien jaar onafhankelijk moet maken van buitenlandse olie.

De speech zorgde voor een ontlading bij de aanwezige Democraten. Die zagen hun hoop bevestigd dat ze met Obama de man gevonden hebben die de Republikeinen kan kloppen na acht jaar Bush. Veel toeschouwers konden hun tranen niet bedwingen.

"Dit overtrof mijn verwachtingen", zei Eric Mansfield, een zwarte afgevaardigde uit North Carolina. "Het was ontroerend, maar hij ging ook in de aanval. Hij durfde te spreken over dingen waar Democraten normaal liever niet over praten: geloof, defensie, patriottisme."

"Ik voel me weer optimistisch over mijn land", zei zijn collega-afgevaardigde Kara Hollingsworth. "Dat is me al een hele tijd niet meer overkomen."

Ook David Sandretti, een milieuactivist uit Washington DC die als gast van de Democratische partij in Denver was, toonde zich tevreden over wat hij van Obama gehoord had. "Het was een inspirerende speech, maar ik ben vooral blij dat hij een duidelijke boodschap had over hernieuwbare energie. Wat dat betreft, heeft Obama een heel duidelijk contrast gemaakt met McCain."

Terwijl mensen elkaar in de armen vielen en trakteerden op high fives, al dan niet met tranen in de ogen, werd de avond afgesloten met vuurwerk. Randentertainment in het stadion kwam van Will.i.am van de Black Eyed Peas, John Legend, Sheryl Crow en Stevie Wonder. Die laatste kreeg de massa aan het dansen met zijn nummer 'Signed, Sealed, Delivered, I'm yours', dat een van de themasongs van de Obamacampgne is. Actrice Jennifer Hudson zong het volkslied.

Tienduizenden mensen stonden al vroeg in de middag in de rij om binnen te kunnen in het Invesco Fieldstadion. Alles samen waren de rijen 10 kilometer lang, meldde de politie van Denver. In het stadion zelf werd gedanst, gezongen en met vlaggen gezwaaid. Meermaals rolde de Mexican wave door de tribunes.

De laatste Amerikaanse presidentskandidaat die zijn aanvaardingstoespraak hield in een openluchtstadion, was John F. Kennedy, in 1960. De Republikeinse conventie begint komende maandag in Saint Paul, Minnesota.

Afgevaardigde Kara Hollingsworth:

Ik voel me weer optimistisch over mijn land

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234