Maandag 06/07/2020

Verkiezingen VS

Obama optimistisch over toekomst Amerika: "Niemand ooit zo geschikt voor presidentschap als Hillary"

Volgens president Obama is er niet eerder iemand geweest die zo geschikt is voor het presidentschap als Clinton.Beeld AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn toespraak op de Democratische conventie in Philadelphia aangegrepen om terug te kijken op zijn eigen termijn. "Ik ben optimistischer over de toekomst van Amerika dan ooit tevoren", zei Obama trots op de derde dag van de conventie.

De president noemde onder meer het lage werkloosheidscijfer en de goedkeuring van het homohuwelijk als successen van zijn presidentschap. Ook creëerde Obama nieuwe jobs en werden de banden met Cuba aangehaald.

"Maar natuurlijk hebben we ook onze zorgen, over het betalen van de rekeningen, het beschermen van onze kinderen en de zorg voor een zieke ouder."

Hillary best mogelijke kandidaat

Obama pleitte vooral voor meer veiligheid en vrede in de wereld en vindt dat die kerntaak bij Hillary Clinton in goede handen is. Volgens de president is er niet eerder iemand geweest die zo geschikt is voor het presidentschap als Clinton. "Nooit was een man of een vrouw -niet ik, niet Bill, niemand- zo gekwalificeerd om president te worden van de Verenigde Staten." Obama noemde Clinton een "leider met concrete plannen om hindernissen te overwinnen, het glazen plafond te breken en alle Amerikanen meer kansen te geven", en verklaarde dat de Democratische partij met Clinton in goede handen is.

"Weet je, niets kan je echt voorbereiden op het Oval Office. Tot je aan dat bureau hebt gezeten, weet je niet wat het betekent een wereldcrisis te managen of jonge mensen naar de oorlog te sturen. Maar Hillary kent die kamer, ze heeft deelgenomen aan de beslissingen", zei Obama in zijn halfuur durende speech. "We zullen Hillary naar de overwinning leiden."

Beeld AP

Vechter

Daarnaast stelde Obama dat Clinton een vechter is, en dat "ze niet zal stoppen tot Islamitische Staat vernietigd is". "Ze zal doorgaan tot het einde, zonder zich te verlagen tot folteringen of volledige geloofsgemeenschappen de toegang tot het land te ontzeggen", aldus Obama, die stelt dat Clinton "klaar is voor de taak van opperbevelhebber".

Obama's toespraak eindigde met een emotionele oproep om in november op Hillary Clinton te stemmen. "Ik vraag jullie voor haar doen wat jullie voor mij hebben gedaan." Eerder sprak Obama het deze week nog rumoerige publiek aan: "Roep geen boe, ga stemmen." Na de toespraak verscheen Clinton voor de eerste keer ook zelf op het podium. Onder luid applaus kwam het tot een innige omhelzing tussen Obama en Clinton, die duidelijk ontroerd was door de lovende woorden van de president. Vandaag zal Clinton tijdens de slottoespraak de nominatie als presidentskandidaat formeel aanvaarden.

Beeld REUTERS

E-mails

De dag van zijn toespraak was beheerst door het nieuws dat Donald Trump, de Repubikleinse genomineerde, Rusland uitnodigde de naar zijn zeggen 30.000 e-mails te onthullen die Hillary Clinton niet zou hebben overgedragen aan het onderzoek naar haar gebruik van een private mailserver toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Er stond heel wat op het spel voor de president en de genomineerde van zijn partij. Het was één van de laatste keren dat Obama de natie toesprak vooraleer hij in januari de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt. Voor Hillary Clinton waren de woorden van Obama belangrijker dan wiens uitspraken ooit om een twijfelende natie te overtuigen dat zij en niet Trump de geschikte persoon is om Obama in november op te volgen.

Trump krijgt volle laag

In navolging van andere sprekers eerder op de avond viel Obama Donald Trump rechtstreeks aan. "Hij is geen plannenman, hij is geen feitenman. Hij noemt zichzelf een zakenman maar hij heeft een spoor van faillissementen achtergelaten." De keuze is niet moeilijk, aldus de president. Als je iemand wilt die belastingregels aan zijn laars lapt, kies je Trump. Als je iemand wilt die voor je veiligheid zorgt, dan kies je Clinton.

Obama noemde Trump geen persoon die plannen maakt. Of die veel afweet van feiten. "Hij noemt zichzelf een zakenman, maar ik moet jullie zeggen, ik ken veel zakenmannen en -vrouwen die succesvol zijn zonder een spoor van rechtszaken, onbetaalde werknemers en mensen die zich bedrogen voelen achter zich te laten", aldus de president. "Als jullie iemand willen die echt bezorgd is over het betalen van jullie rekeningen, over de groei van de economie en het creëren van meer kansen voor iedereen, dan is de keuze (voor Trump) ver weg. Als jullie iemand willen die al heel haar leven vecht voor hogere lonen, meer voordelen, een luidere stem voor werknemers en strengere regels op Wall Street, dan moeten jullie stemmen op Hillary Clinton."

Beeld Photo News

"Amerika is al groot"

Volgens Obama snappen mensen buiten Amerika niet wat er aan hand is tijdens deze verkiezingen. Trump maakt een denkfout, aldus de president. "Amerika is al groot. Amerika is al sterk. En ik kan jullie verzekeren dat onze kracht en onze grootsheid niet afhangen van Donald Trump", aldus Obama. "We zijn geen fragiel of angstig volk. Onze kracht komt niet van een redder die zichzelf heeft uitgeroepen tot de enige persoon die orde kan brengen. We willen niet geregeerd worden. Amerikanen moeten in november laten zien dat "we nog steeds geloven in dit geweldige land."

Obama meende dat de presidentsverkiezingen dit jaar niet gaan over het verschil tussen links en rechts, of tussen de ene en de andere partij. "We zijn het vaker niet eens met de Republikeinen." Maar wat hij vorige week op de Republikeinse conventie hoorde: "Dat was niet Republikeins, het was niet eens conservatief." De toespraak van Trump zat volgens Obama vol diep pessimisme, pijn, woede en haat, zonder oplossingen. "Dat is niet het Amerika dat ik ken."

Ook Kaine valt Trump aan

De running mate neemt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen traditiegetrouw de rol van aanvaller op zich. En zo bestond de toespraak van Tim Kaine afgelopen nacht na een korte introductie over zichzelf vooral uit aanvallen op Donald Trump. De Democratische conventie smult ervan. "Donald Trump heeft één passie. Zichzelf!"

Kaine vertelde vervolgens over zijn zoon die in het leger zit. "Ik vertrouw het leven van onze zoon toe aan Hillary Clinton. Weet je wie ik niet vertrouw?" Gevolgd door een imitatie van Trump wiens twee lievelingswoorden volgens Kaine zijn: "Believe me".

"Gelooft iemand dat Trump altijd zijn belasting betaalt?" "No", gilde het publiek. "Ok, hij moet zijn belastingaangifte openbaar maken, zoals alle presidentskandidaten."

Kaine moest zichzelf op de conventie vooral voorstellen, want hij is niet erg bekend. Tot nu toe is de senator uit Virginia goed ontvangen binnen de Democratische partij: hij heeft een combinatie van progressiviteit en authenticiteit. Zo is hij persoonlijk tegen abortus maar houdt hij geen abortuswetten tegen. Zoals verwacht liet hij zien dat hij goed Spaans spreekt. Kaine noemde Clinton "listo": klaar en voorbereid voor de strijd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234