Zondag 20/06/2021

Barack Obama

Obama: "Opmars schone energie niet meer te stoppen"

Aftredend president Barack Obama. Beeld AP
Aftredend president Barack Obama.Beeld AP

De opmars van hernieuwbare energie heeft een "onomkeerbaar momentum" bereikt. Dat schrijft aftredend Amerikaans president Obama in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Zijn opvolger Donald Trump heeft beloofd om belangrijke verwezenlijkingen van Obama terug te draaien van zodra hij in functie is. Hij wil onder meer de steenkoolsector nieuw leven inblazen en twijfelt aan het klimaatverdrag van Parijs.

Maar wat de opmars van hernieuwbare energiebronnen betreft, is er geen weg terug, schrijft Obama. In een rijkelijk onderbouwde bijdrage in het gezaghebbende tijdschrift Science beschrijft hij de opmars van schone energie als "onomkeerbaar".

Economische groei

De president start zijn betoog met de verwijzing naar een toonaangevend rapport van het Internationaal Energieagenschap (IEA). Daarin wordt aangetoond hoe de economische groei al is losgekoppeld van een stijgende uitstoot. Tussen 2008 en 2015 daalde de uitstoot van de Amerikaanse energiesector met 9,5 procent, terwijl de economie in diezelfde periode groeide met meer dan 10 procent.

"Het belang van die trend kan niet genoeg benadrukt worden", schrijft Obama. "Die 'ontkoppeling' van uitstoot en economische groei haalt het argument onderuit dat klimaatactie zou impliceren dat je een lagere groei moet accepteren, of een lagere levensstandaard."

Bedrijven

Als tweede reden noemt Obama de dynamiek bij de bedrijven. "Er zijn niet alleen macro-economische motieven", schrijft hij. "Ook individuele bedrijven komen tot de conclusie dat een lagere uitstoot niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de eigen balans. Het levert lagere prijzen op voor de consument en een hogere opbrengst voor hun aandeelhouders."

Daarbij komen de enorme veranderingen binnen de energiesector, zoals de verschuiving van steenkool naar schaliegas en de snel dalende kost van hernieuwbare energie. "De kostprijs van windenergie daalde met 41 procent tussen 2008 en 2015, die van zonnepanelen met 54 procent en grote zonnecentrales tot 64 procent", schrijft hij. "2015 was wereldwijd een recordjaar voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen, die dubbel zoveel kapitaal aantrokken als fossiele projecten."

Momentum

Tot slot wijst de aftredende president op het internationale momentum. "Buiten de VS zetten landen en hun bedrijven stappen voorwaarts om de vruchten te plukken van een koppositie in de race naar schone energie. Maar dat is niet altijd zo geweest: tot voor kort dachten velen dat enkel een kleine groep landen met een geavanceerde economie verantwoordelijk was voor uitstootbeperkingen. In Parijs zijn landen overeengekomen om een ambitieuzer beleid te voeren en daar transparant over te zijn. Dat was een fundamentele verschuiving in het diplomatieke landschap, die nu al vruchten oplevert."

"Dit zou geen partijpolitiek thema mogen zijn", besluit de president. "Het is een kwestie van goed zakendoen en economisch inzicht om een technologische revolutie aan te voeren en zelf de trends in de markt te sturen. Ondanks het onzekere beleidskader waar we nu mee te maken krijgen, blijf ik overtuigd dat geen ander land beter geschikt is dan de VS om de klimaatverandering aan te pakken en de vruchten te plukken van een schone energietoekomst."

Onderbouwd

Hoewel Obama zijn opvolger maar één keer bij naam noemt en daarbij neutraal blijft, zien waarnemers in het artikel een duidelijke oproep aan Trump om de klimaatinspanningen van de VS niet af te bouwen, en dat met harde economische argumenten.

Ook de keuze voor Science op zich kan als een signaal gezien worden, waarmee Obama duidelijk maakt belang te hechten aan op feiten gebaseerde wetenschap. Dat blijkt ook uit de vorm: hoewel het artikel als opiniebijdrage is geschreven, is zowat elke bewering onderbouwd met de bijhorende wetenschappelijke referenties naar de studies en rapporten die worden aangehaald.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234