Maandag 12/04/2021

Update

Obama nieuwe president VS

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Democraat Barack Hussein Obama heeft op Capitol Hill in Washington de plechtige eed afgelegd als de 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika.

In zijn aansluitende eerste presidentiële speech hamerde de kersverse president op collectieve verantwoordelijkheid. Obama (47) sprak vooral in de wij-vorm. De speech was minder geladen dan de intussen historische 'Yes We Can'-speech na de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

"Hoop in plaats van angst"

Obama verklaarde dat de Amerikanen bij de stembusgang in november hebben gekozen voor "hoop in plaats van angst". "Vandaag zijn wij samengekomen omdat wij voor hoop hebben gekozen in plaats van angst, voor de wil om samen te handelen in plaats van conflict en onenigheid".

"Wij kondigen het einde aan van kleingeestige klachten en valse beloften, scherpe kritiek en versleten dogma's die veel te lang onze politiek hebben verstikt", zei Obama terwijl enkele meter van hem zijn voorganger, de Republikein George Walker Bush, zat.

Het nieuwe staatshoofd waarschuwde dat er vele "reële en ernstige uitdagingen" zijn "waarop het antwoord niet makkelijk of snel is te vinden". "Maar weet, Amerika, zij worden beantwoord", beloofde Obama.

"Klaar om opnieuw te leiden"

De nieuwe president zei dat de VS "klaar zijn om opnieuw te leiden". Hij waarschuwde "extremisten" in de wereld dat zij Amerika niet zullen verzwakken en dat dat Amerika ze "zal verslaan". De eerste afro-Amerikaanse president in Washington kondigde tegelijk een "andere benadering" van de moslimwereld aan en beloofde Irak op een "verantwoorde manier" te zullen verlaten na daar ruim vijf jaar geleden te zijn binnengevallen.

Hij waarschuwde "extremisten" in de wereld dat zij Amerika niet zullen verzwakken en dat Amerika ze "zal verslaan".

Op binnenlands vlak zei Obama dat een land niet lang voorspoed kan kennen als het de rijken bevoordeelt. De "fel verzwakte" Amerikaanse economie is het "slachtoffer van de hebzucht en onverantwoordelijkheid van sommigen".

De VS zullen zonder tijd te verliezen de opwarming van de planeet bekampen, beloofde de nieuwe president, daarmee het beleid van de vorige regering omkerend.

Eed op bijbel uit 1861

Obama was constitutioneel gezien al sinds klokslag 12.00 uur plaatselijke tijd (18.00 uur Belgische tijd) president van de VS, zelfs zonder de eed af te leggen.

Na de eedaflegging op een sinds 1861 niet meer bij een inauguratie gebruikte bijbel van Abraham Lincoln, barstte een enorm gejubel en gejuich uit onder de tienduizenden op de Mall toegestroomde mensen. Even voordien was Joe Biden ingezworen als nieuwe vice-president. Obama volgt de Republikein George Walker Bush op die acht jaar de VS heeft bestuurd.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdiensten waren twee miljoen mensen samengestroomd om de eedaflegging en eerste presidentiële toespraak van Obama bij te wonen.

Obama heeft intussen na een uur na zijn beëdiging zijn eerste officiële documenten ondertekend. Het ging om de nominaties voor zijn ministersploeg. (belga/mvdb)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Joe Biden wordt ingezworen als de nieuwe vice-president. Beeld UNKNOWN
Joe Biden wordt ingezworen als de nieuwe vice-president.Beeld UNKNOWN
De kersverse 44ste president Obama tijdens zijn presidentiële rede. Beeld UNKNOWN
De kersverse 44ste president Obama tijdens zijn presidentiële rede.Beeld UNKNOWN
Bush omarmt opvolger Obama. Beeld UNKNOWN
Bush omarmt opvolger Obama.Beeld UNKNOWN
Naar schatting twee miljoen mensen woonden de eedaflegging van Obama aan Capitol Hill bij. Beeld UNKNOWN
Naar schatting twee miljoen mensen woonden de eedaflegging van Obama aan Capitol Hill bij.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234