Woensdag 16/06/2021

'Obama moet gewoon wakker blijven'

Vanavond kan president Obama in een tweede debat met uitdager Mitt Romney laten zien dat zijn zwakke prestatie in Denver eenmalig was. Hij lijkt in elk geval beter voorbereid.

President Obama moet zich vanavond revancheren in het debat met zijn uitdager Mitt Romney. Een herhaling van het fiasco van Denver zou fataal zijn voor zijn kansen op herverkiezing. De verwachting onder Democraten en Republikeinen is dat hij dit niet zal laten gebeuren. Niet alleen lijkt hij beter voorbereid, maar ook was het de eerste keer zo slecht dat er niet veel voor nodig is om nu een betere prestatie neer te zetten.

"Het enige wat hij ditmaal moet doen, is wakker blijven. Dat zal dan al worden aangemerkt als een overwinning, vergeleken met de vorige keer", grapt Mark McKinnon, een Republikeinse adviseur uit Texas. "De lat ligt laag."

Een belangrijk verschil met Denver is dat Obama zijn voorbereiding op het debat aan Hofstra University in Hempstead, in de staat New York, nu serieuzer lijkt te nemen. Sinds zaterdag heeft hij zich teruggetrokken in een luxe-vakantiecomplex in Williamsburg, Virginia. Toen hij even eruit kwam om pizza uit te delen aan campagnemedewerkers vroeg de pers hoe het ging. "Geweldig!", riep de president.

Dat klonk heel anders dan toen hem dezelfde vraag werd gesteld in Nevada, waar hij zich prepareerde voor het eerste debat in Denver. Half-ironisch antwoordde hij: "Ze houden me vrijwel de hele dag binnen. Er komt geen eind aan. Ze dwingen me mijn huiswerk te doen."

De Democraten vertrouwen erop dat Obama op zijn best is als hij onder druk staat. Zoals in 2008, nadat er ophef was ontstaan over de opzwepende preken van Jeremiah Wright, een zwarte dominee wiens diensten hij vaak had bezocht. Obama redde toen zijn campagne met een van de beste speeches die hij ooit gegeven had. De president is bovendien heel prestatiegericht. Hij wil altijd winnen in elk spel dat hij speelt. Of dat nu basketballen is, biljarten, golfen of scrabbelen.

De Republikeinen weten dit ook en zij gaan ervan uit dat Obama zich weet te herstellen. Maar de vraag is in welke mate. Zijn vicepresident, Joe Biden, heeft nuttig voorwerk verricht door met zijn agressieve optreden in zijn debat met Romneys running mate, Paul Ryan, de Democraten weer moed te geven. De tweede man legde een bodem onder het snel afkalvende zelfvertrouwen van de Democraten. Dat was goed voor Obama, maar er zit voor hem wel een addertje onder het gras.

Telkens als de vicepresident werd geprezen omdat hij zo offensief en gretig was, werd gezegd: "Dit in tegenstelling tot de president die zo tam en in zichzelf gekeerd was." Bidens succes werkte zo als een vergrootglas voor Obama's wanprestatie in Denver. Het gevolg is dat de lat voor de president ook weer niet zo laag ligt vanavond. Hij moet in elk geval bewijzen dat zijn zwakke presentatie in Denver eenmalig was. Als daaromtrent ook maar een spoortje twijfel blijft bestaan, heeft hij een probleem.

De opzet van het debat in Hempstead is anders dan in Denver. Het is geen een-op-eenconfrontatie onder aanvoering van een gespreksleider, maar een zogeheten town hall meeting, een bijeenkomst waarbij het publiek de vragen stelt aan de twee kandidaten. De moderator, Candy Crowley van CNN, heeft als taak dit vraag- en antwoordspel in goede banen te leiden. Volgens de Republikeinse strateeg Ken Lundberg gedijt Obama altijd goed in zo'n omgeving.

Maar daar staat tegenover dat het voor de president moeilijk is om, zoals aangekondigd, agressief de aanval te kiezen. Want de interactie met de zaal fungeert als een buffer: de kandidaat wil ook aardig gevonden worden door het publiek en die instelling valt lastig te combineren met een 'ik vreet de ander op'-houding.

Een ander complicatie voor Obama is dat hij niet Joe Biden is en hem ook niet zou willen, kunnen en mogen zijn. De volkse vicepresident vertoonde wel heel erg boertig gedrag. Waarschijnlijk was het een vorm van overcompensatie voor Obama's slapheid een week eerder.

Zo staat Obama voor een ingewikkelde opgave. Er is weinig voor nodig om het beter te doen dan in Denver, maar om de herinnering aan dat echec helemaal uit te wissen, is het debat vanavond mogelijk niet voldoende. Er wordt daarom al gezegd dat het derde debat tussen de presidentskandidaten nog belangrijker wordt: dan is het weer een op een.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234