Maandag 25/10/2021

Obama lanceert deze week campagne voor herkiezing

Deze week lanceert de Amerikaanse president Barack Obama zijn herverkiezingscampagne voor 2012. Mogelijk vandaag al levert hij volgens Amerikaanse media de nodige papieren in bij de Federal Election Commission, zodat het werven van fondsen kan beginnen. Het Obamateam hoopt het record van 2008, 750 miljoen dollar, te overtreffen en deze keer een miljard bijeen te halen.

Vandaag nog stuurt Obama volgens de doorgaans goed ingewijde site politico.com een sms of een e-mail naar zijn trouwste aanhangers om het nieuws bekend te maken. Nieuws dat eigenlijk allang geen nieuws meer is: dat Barack Obama de intentie heeft om in 2012 opnieuw mee te doen aan de presidentsverkiezingen, is immers een van de grootste publieke geheimen in de Amerikaanse politiek. De tekenen dat de president zou gaan voor een herverkiezing waren in de afgelopen maanden immers legio.

Al eind vorig jaar begon Obama aan de hervorming in zijn Witte Huisteam als voorbereiding voor 2012. Zo verliet Obama-adviseur David Axelrod, die de campagnestrateeg was van de vorige presidentsverkiezingen, het Witte Huis om zich toe te leggen op de voorbereiding van de nieuwe campagne in Chicago. Ook Rahm Emanuel, stafchef van het Witte Huis, vertrok uit Washington naar Chicago waar hij zich kandidaat stelde voor het burgemeesterschap. De sjerp heeft Emanuel inmiddels binnen en verwacht wordt dat hij een belangrijke rol zal spelen in de campagne. Robert Gibbs, die Obama’s woordvoerder was sinds die in 2004 kandidaat stond voor het senatorschap van Illinois en die meeverhuisde naar Washington na Obama’s verkiezing, is inmiddels ook in Chicago voor het uittekenen van de nieuwe campagne. Leider van die campagne wordt Jim Messina, voorheen adjunct-stafchef in het Witte Huis.

De lancering van Obama’s herverkiezingscampagne komt op een moment dat de economie in de VS aan de beterhand is. Het werkloosheidspercentage daalde in maart tot 8,8 procent en er kwamen 216.000 nieuwe jobs bij, zo meldde het ministerie van Arbeid vorige week. In vier maanden tijd is het aantal werklozen met een volledig procent gedaald. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de Amerikaanse president, die van de heropleving van de economie een van zijn belangrijkste campagnethema’s zal maken.

Schaduw van Libië

Maar dat goede nieuws, waarvan werd gehoopt dat het de nieuwe campagne meteen krachtig zou inzetten, werd vorige week in de schaduw gesteld van Libië en de Amerikaanse betrokkenheid daar. Obama probeerde al de Amerikanen gerust te stellen dat hij zich in de eerste plaats concentreert op de binnenlandse kwesties. “Ik weet dat er veel gebeurt in de wereld en dat het nieuws vol is van beelden uit het Midden-Oosten en Japan, maar jullie moeten weten dat ik, als ik ’s morgens wakker word, er allereerst aan denk hoe de economie kan blijven groeien en hoe we ervoor kunnen zorgen dat er nieuwe jobs komen”, zei Obama.

Als de VS nog meer betrokken raken bij de onzekere situatie in Libië, zou dat wel eens in het nadeel kunnen spelen van de president. Dat scenario is zogoed als zeker als er grondtroepen worden ingezet en Libië dreigt te verworden tot een tweede Irak of Afghanistan. De Republikeinen zullen niet aarzelen daar gebruik van te maken.

Obama heeft voorlopig nog het voordeel dat het Republikeinse kamp verdeeld is. Geen enkele Republikein heeft al formeel aangekondigd kandidaat te zullen zijn, al wordt gekeken in de richting van figuren als oud-gouverneur Mitt Romney van Massachusetts, Sarah Palin, John Huntsman, de voormalige gouverneur van Utah die nog tot eind deze maand VS-ambassadeur in China is, en Tim Pawlenty, de gouverneur van Minnesota.

De start van zijn herverkiezingscampagne betekent meteen dat het werven van fondsen kan beginnen. Verwacht wordt dat er nog meer wordt opgehaald dan 750 miljoen dollar, het recordbedrag van de vorige keer. Het Obamakamp hoopt deze keer tot een miljard dollar te kunnen komen. In de afgelopen weken waren er al fondsenwervingen voor zijn partij, waar Obama zelf aan deel nam. Daarbij werd al meer dan een miljoen euro opgehaald in New York. Zodra zijn kandidatuur formeel is aangekondigd, kan Obama ook geld bijeenhalen voor zijn eigen campagne. Dat zal wellicht voor het eerst gebeuren op 14 april, in Chicago.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234