Woensdag 28/09/2022

Obama lanceert banenplan in State of the Union

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In zijn eerste State of the Union voor het Amerikaanse parlement in Washington concentreerde VS-president Barack Obama zich afgelopen nacht vooral op de economie. Obama claimde dat zijn beleid het afgelopen jaar een herhaling van de Grote Depressie van de jaren dertig voorkomen had. Hij kondigde voor het komende jaar een banenplan aan waarmee hij miljoenen Amerikanen aan het werk wil zetten.

Door Tom Vandyck in Minneapolis

Obama gaf toe dat hij tijdens zijn eerste jaar als president misstappen begaan heeft en onpopulaire maatregelen genomen. "Iedereen haatte de bailout voor de banken, zei hij. Ik haatte het, u haatte het, het was zo populair als een tand laten ontzenuwen." Hij stelde echter dat de Amerikaanse werkloosheid zonder de bailout twee keer hoger had kunnen liggen dan de huidige tien procent.

Obama's banenplan omvat onder andere dertig miljard dollar voor KMO's en investeringen in onderwijs en infrastructuur, zoals hogesnelheidstreinen. "Er is geen reden waarom Europa en China de snelste treinen zouden moeten hebben", zei hij. Het plan heeft ook de ambitie om de Amerikaanse export op vijf jaar tijd te verdubbelen.

Populistische toon
De State of the Union is de jaarlijkse toespraak waarin de Amerikaanse president voor het parlement zijn verwezenlijkingen belicht en nieuwe initiatieven voorstelt. De speech is één van de hoogtepunten van het politieke jaar in Washington en wordt door vele miljoen mensen rechtsreeks in prime-time bekeken op televisie.

Obama's eerste officiële State of the Union komt op een kritiek moment in zijn presidentschap. Vorige dinsdag verloor zijn Democratische partij in de staat Massachusetts haar zestigste Senaatszetel aan de Republikein Scott Brown. Dat betekent dat ze niet meer de vereiste zestig stemmen heeft om wetten door de Senaat te krijgen tegen procedureel verzet van de Republikeinen in.

Het eerste slachtoffer van die situatie dreigt Obama's nieuwe ziektewet te worden. Die stond op een zucht van goedkeuring. Nu de Democraten nog maar 59 zetels hebben, weet niemand hoe het ermee verder moet.

Obama maakte zich echter sterk dat de gezondheidshervorming, zijn grootste binnenlandse prioriteit, er alsnog zal komen. "Tegen de tijd dat ik ophoud met spreken, zullen meer Amerikanen hun ziekteverzekering kwijt zijn", zei hij. "Ik zal die Amerikanen niet laten vallen en de mensen in dit halfrond mogen dat evenmin doen."

Na het verlies in Massachusetts kreeg Obama een stortvloed van kritiek te verwerken. Zijn regering zou teveel aandacht hebben besteed aan de gezondheidshervorming, te vriendelijk zijn geweest voor de banken en tegelijkertijd de economie en de werkloosheid verwaarloosd hebben. De Amerikaanse werkloosheid staat al drie maanden op tien procent.

Obama sloeg de laatste anderhalve week dan ook een opvallend populistische toon aan. Vannacht was dat niet anders. Zo beloofde hij nogmaals strengere regels voor de financiële sector. Hij stelde ook dat de onder zijn voorganger George W. Bush doorgevoerde belastingsverminderingen voor gezinnen die meer dan 250.00 dollar per jaar verdienen afgeschaft zullen worden. "Die kunnen we ons niet meer veroorloven."

Vertrouwen
Obama erkende dat de atmosfeer in Washington een jaar na zijn aantreden nog steeds even giftig is. "We hebben niet alleen te maken met een deficit aan dollars, maar ook met een deficit aan vertrouwen", zei hij. Om daar iets aan te doen, wil hij onder andere een meer constructieve houding van beide partijen en nieuwe regels voor lobbyisten in Washington.

In zijn haast anderhalf uur lange toespraak focuste Obama nagenoeg compleet op binnenlandse dossiers. Buitenlands beleid en defensie speelden op zijn best een bijrol. Meest opvallend op dat vlak was dat Obama pleitte voor de afschaffing van 'Don't ask, don't tell', de regel die ervoor zorgt dat homo's en lesbiennes niet openlijk kunnen dienen in het Amerikaanse leger.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234