Vrijdag 03/02/2023

Obama krijgt brief uit Europa tegen kernwapens

De Amerikaanse president Barack Obama krijgt midden april post uit Europa. Parlementairen uit België, Nederland, Duitsland en Italië en Turkije zullen hem dan in een gezamelijke brief herinneren aan zijn eerder gemaakte beloftes over een kernwapenvrije wereld.

“Als een eerste stap roepen wij u op om de overblijvende nucleaire wapens terug te trekken uit onze landen”, schrijven ze. Obama pleitte zelf al herhaaldelijk voor de vermindering en zelfs afschaffing van alle kernwapens. Volksvertegenwoordigers uit vier Europese landen en Turkije eisen nu in een gezamenlijke brief dat hij dat pleidooi ook waarmaakt. “Het is de oprechte wens van de meerderheid van de bevolking in Europa dat alle tactische nucleaire wapens zullen worden verwijderd uit Europa en zullen worden vernietigd”, schrijven de initiatiefnemers.

Sp.a’er Dirk van Der Maelen zoekt als coördinator van het PNND (Parliamentary Network for Nuclear Disarmement) momenteel ondertekenaars voor de brief onder zijn federale collega’s. Alleen Groen! en de andere leden van de socialistische fractie zetten hun handtekening al onder de brief, steun van de andere fracties blijft voorlopig uit.

Dat is vreemd, want in het Vlaams Parlement keurde de meerderheid eind februari een resolutie goed waarin ze kernwapens veroordeelde en een week eerder verzetten vier ministers van Staat van vier verschillende partijen, Willy Claes (sp.a), Louis Michel (MR), Guy Verhofstadt (Open Vld) en Jean-Luc Dehaene (CD&V), zich tegen de kernraketten op Europees grondgebied. De twee gewezen premiers en twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken betoogden toen dat de kernwapens geen enkel militair belang meer hebben, nu de Koude Oorlog definitief achter ons ligt. Ook premier Yves Leterme (CD&V) verklaarde zich toen een voorstander van een wereld zonder kernkoppen, al voegde hij eraan toe dat zoiets in een strategisch NAVO-verband moet worden beslist.

De deadline voor de ondertekening van de brief ligt op 26 maart, midden april zal hij verstuurd worden naar het Witte Huis zodat Obama nog net voor de toetsingsconferentie van het non-proliferatieverdrag een geheugensteuntje ontvangt. Die conferentie vindt begin mei plaats in New York. De leden van de Verenigde Naties zullen er proberen om, zoals in 2000 en 2005, tot afspraken te komen over het kernwapenarsenaal.

Geschat wordt dat er in Europa nog altijd 350 NAVO-kernwapens liggen, verdeeld over verschillende legerbasissen. In België zouden er in Kleine Brogel tien tot twintig kernwapens van het type B61 liggen, die worden bewaakt en onderhouden door Amerikaanse militairen.

(TP)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234