Zaterdag 19/06/2021

Radicalisering

Obama: "In oorlog met hen die islam besmeuren"

null Beeld AP
Beeld AP

In zijn toespraak op het Witte Huis tijdens de top over de strijd tegen gewelddadig extremisme, benadrukte de Amerikaanse president Obama de rol van de moslimgemeenschap. "We zijn niet in oorlog met de islam", zei hij. "We zijn in oorlog met hen die de islam besmeuren." Hij vroeg moslims om hun stem luider te laten horen in het verzet tegen groeperingen als IS en Al Qaeda, terroristische organisaties die claimen te vechten in de naam van islam.

Hij begon zijn speech, met burgemeester Bonte van Vilvoorde en zijn Rotterdamse collega Aboutaleb op de eerste rij, met een steunbetuiging aan de familie van de drie jonge moslims die vorige week gedood zijn op de universitaire campus van Chapel Hill. Maar een verwijzing naar islamofobie - de dader was een fel anti-religieuze buurman - kwam er niet.

De strijd tegen gewelddadig extremisme is een lang en complex proces, zei Obama. Hij verwees naar de recente aanslagen in Sydney, Parijs en Kopenhagen. "Maar uiteindelijk zullen wij overwinnen."

Op de top is twee dagen lang gesproken over methodes om de verspreiding van radicaal gedachtegoed tegen te gaan. Donderdag komen regeringsvertegenwoordigers van meer dan zestig landen samen, waaronder minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA).
"Er bestaat niet één enkel profiel van een gewelddadige extremist. We kunnen niet voorspellen wie zal radicaliseren", zei Obama.

Bonte en Aboutaleb op de eerste rij. Beeld REUTERS
Bonte en Aboutaleb op de eerste rij.Beeld REUTERS

Preventie

Volgens de president is preventie gestoeld op drie principes: het counteren van de "vervormde ideologie" die de leiders van IS en Al Qaeda propageren. "Ze zeggen dat de VS in oorlog zijn met de islam.Die premisse mogen wij nooit aanvaarden, want het is een leugen." Die "wanhopige zoektocht naar legitimatie" moeten we counteren, zei Obama. "Dit zijn geen religieuze leiders, het zijn terroristen."

Maar ook de islamitische gemeenschap moet haar verantwoordelijkheid nemen, zei hij. "We moeten de stemmen van progressie en tolerantie luider laten klinken. Door te stellen dat de islam niet verenigbaar is met moderniteit, dat ze vervuild is met Westerse waarden en dat deze strijd der beschavingen het gevolg is van kolonisatie en complotten, maken gewelddadige groeperingen jonge mensen rijp voor extreem gedachtegoed."

Hij verwees naar projecten in steden als Minneapolis, waaruit jongeren naar Al Shabaab in Somalië vertrokken, Boston en Los Angeles. Vertegenwoordigers van deze steden zaten dinsdag samen met Bonte en Aboutaleb in een vergadering geleid door vice-president Biden. De projecten focussen op preventie maar dienen ook om radicalisering op te sporen. Burgerrechtenverenigingen zoals het Council on Muslim-American Relations, vinden het stigmatiserend dat islamitische organisaties ingeschakeld worden in de opsporing van gewelddadig extremisme.

Obama had aandacht voor de voedingsbodem van radicaal gedachtegoed, maar veegde argumenten als armoede van tafel. "Miljoenen mensen bouwen aan een beter leven zonder gewelddadig of crimineel te worden." Bin Laden, de topman van Al Qaeda die door de VS gedood werd in 2011, kwam uit een steenrijke familie, stipte hij aan.

Wel gaf hij aan dat opgroeien zonder toekomstperspectief, in een corrupt regime of een samenleving waar minderheden onderdrukt worden en geen vrijheid van meningsuiting of organisatie bestaat, voedingsbodems zijn voor ongenoegen en extreme ideeën. Naar die politieke grieven moet geluisterd worden, zei hij. "Terroristen claimen dat verandering enkel mogelijk is door geweld. Vreedzame oplossingen kunnen hun ongelijk bewijzen."

Partners ziet hij in lokale gemeenschappen, "bij familie, vrienden, buren." In jonge mensen, die creatief met sociale media zijn en zo de online propaganda van terreurgroepen kunnen counteren.

De strijd tegen terrorisme zal altijd een militaire component kennen, besloot hij. "Maar we moeten de voedingsbodem van gewelddadig extremisme elimineren door burgers een blijvend gevoel van veiligheid te geven. Door duidelijk te maken, aan alle jongeren: je hebt hier een plaats en een toekomst."

Een ontmoeting-met-handdruk zat er voor de aanwezige burgemeesters niet in. Obama nam afscheid met een zwaai.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Journaliste Sofie Vanlommel bij de speech van Obama. Beeld Olivier Douliery/Polaris
Journaliste Sofie Vanlommel bij de speech van Obama.Beeld Olivier Douliery/Polaris
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234