Dinsdag 13/04/2021

Verenigde Staten

Obama: "Ik had de verkiezingen kunnen winnen"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Als de grondwet het hem had toegelaten, zou hij zeker in staat geweest zijn om een derde ambtstermijn als president van de Verenigde Staten binnen te halen, zei Barack Obama in een podcast voor CNN. Met die uitspraak pareert de aftredende president de kritiek dat zijn hoopvolle 'yes we can'-visie die hij in 2008 op de VS losliet, niet meer dan "een utopische droom was".

"Ik geloof in mijn visie omdat ik er zeker van ben dat als ik ze opnieuw had kunnen uitspreken in een verkiezingscampagne, ik de meerderheid van de Amerikanen er opnieuw toe had kunnen bewegen om zich achter die visie te scharen", zo vertelde Barack Obama aan zijn voormalig senior adviser David Axelrod. Hij deed dat in een interview voor 'The Axe Files', een podcast ontwikkeld door de University of Chicago Institute of Politics in samenwerking met CNN.

"Ik heb de afgelopen jaren met heel wat mensen over mijn visie gesproken, en zelfs al waren ze het niet eens met mij, dan nog kreeg ik meestal te horen dat de richting die ik met de VS uitwilde, wel de juiste was."

Obama doet zijn uitspraken naar aanleiding van de kritiek die na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump langs alle kanten opklinkt: namelijk dat het discours van hoop en verandering dat hij predikte in 2008, er een was dat blijkbaar niet erg realistisch was. Met die kritiek is Obama het echter geenszins eens: "Ik zou zelfs durven zeggen dat we er deels wel in geslaagd zijn om onze hoopvolle visie waar te maken: er is een culturele verschuiving op gang gekomen. De meerderheid van de Amerikanen is wel pro een eengemaakt Amerika, dat tolerant, open, dynamisch en divers is, en dat bovendien vol energie zit."

Verdeel en heers?

Hoe het dan toch mogelijk is dat de laatste verkiezingsuitslag een Amerika laat zien, dat meer verdeeld is dan ooit? Noch Hillary Clinton, noch Trump slaagden er immers in een grote meerderheid van de kiezers achter zich te scharen. Daarvoor acht Obama in de eerste plaats de gebrekkige campagne van de Democraten verantwoordelijk. Vooral de Amerikaanse burgers voor wie de economische heropleving geen voelbare verbeteringen met zich meebracht, werden door die campagne volgens Obama niet voldoende aangesproken.

Donald Trump.  Beeld EPA
Donald Trump.Beeld EPA

Dat de Democraten zich al te veel als duidelijke overwinnaars uit de bus zagen komen, zou hen daar parten hebben gespeeld: "Als je denkt dat je aan de winnende hand bent, dan heb je de neiging om het veiliger te spelen, zo gaat het ook in sport." In plaats van een echte emotionele connectie op te zetten met alle verschillende groepen uit de samenleving, ging de Clinton-clan er te zeer vanuit dat hun beleidsprogramma en hun politieke agenda wel voor zich zouden spreken. "Maar daarvoor waren die punten blijkbaar niet sterk genoeg", aldus Obama.

"Als politici moeten we niet alleen de droge politieke aspecten van het verhaal laten zien, maar ook tonen dat we geven om de verschillende groepen en lagen van de samenleving die we willen vertegenwoordigen. We moeten tonen dat ons hart bij de mensen ligt, en dat het met hen meevoelt. Dat betekent je inzetten voor lokale bijeenkomsten, deelnemen aan lokale stadbesturen of schoolraden en niet verwachten dat een goed stel progressieve beleidsargumenten presenteren aan The New York Times wel zal volstaan."

Huidig president van de VS Barack Obama samen met zijn vrouw en First Lady Michelle Obama.  Beeld REUTERS
Huidig president van de VS Barack Obama samen met zijn vrouw en First Lady Michelle Obama.Beeld REUTERS

Reflectie

Voor zichzelf ziet Obama na 20 januari een periode van rust en zelfreflectie weggelegd. "Ik moet nu een tijdje stil zijn. En dat bedoel ik niet politiek, maar puur intern. Vooraleer je verder kan en in staat bent om goeie nieuwe beslissingen te maken, moet je eerst opnieuw contact maken met je kern en verwerken wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is."

Om die reden denkt Obama er dan ook sterk aan een een boek te schrijven over zijn tijd in het Oval Office. Dat hij zich de eerste tijd zal hullen in reflectie wil voor Obama overigens niet zeggen dat hij politiek volledig van de radar zal verdwijnen: "Er komt een moment dat je plaats moet maken voor nieuwe, frisse stemmen", zegt hij. "Dat houdt echter niet in dat ik niet altijd de aandrang en verantwoordelijkheid zal blijven voelen om mij uit te spreken over grote politieke kwesties, mochten die zich opdringen. Ik ben en blijf immers een Amerikaanse burger, en ook dát brengt verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234