Donderdag 24/09/2020

Obama-generatie vol verwachting

Of Barack Obama vandaag verkozen wordt of niet, de jonge 'Obama-generatie' zal haar belangstelling voor politiek niet meer verliezen. Onze verslaggever Maarten Rabaey kon dat ten overvloede constateren op een van de laatste campagnebijeenkomsten van Obama, op de campus van de University of Missouri in Columbia.

Aaron Stinnett (20)

'De verandering is al begonnen'

"Obama's ideeën zijn solide, man. Dat hij Afro-Amerikaan is zoals ik, doet er niet toe. Ik ben oud genoeg om keuzes te maken op basis van de programma's. Obama maakt ook goed gebruik van 'jonge' communicatievormen. Vroeger zag je politici slechts vluchtig op tv, nu kun je hun debatten en meetings eindeloos opnieuw bekijken op internet, of op je iPhone. Zo kun je ook beter de nuances onderscheiden. Je ziet de lichaamstaal. Je kunt hen eindeloos in in de ogen kijken. Obama zoekt je ook op, op Facebook en andere netwerksites. As je wilt, kun je dan zijn boodschap doorsturen

"We hebben er in de klas een interessant debat over gehad. Onze docent noemde het 'viral marketing'. De boodschap verspreidt zich als een virus maar dan een gezond (lacht).

"Look at all these people here, man (wijst naar de ellenlange rij). In het begin praatten we over Obama omdat hij zwart was. Nu praten we niet over hem, wel over onze toekomst. Dat is wat zijn campagne heeft bereikt. De verandering is al begonnen. Zelfs als hij niet verkozen zou worden, zal ons land er al anders uitzien."

"Concreet hoop ik vooral dat de oorlogen snel voorbij zijn. Ik ben 20 en bang voor de draft - de dienstplicht - zoals in de tijd van Vietnam, als de Republikeinen worden herkozen. Ook economisch zou McCain voor de middenklasse een ramp zijn.

"Veel van onze wetten zijn verouderd. Als Obama president is, de Democraten het Congres in handen hebben en nieuwe opperrechters benoemd kunnen worden, zullen ze veel wetten kunnen veranderen."

Corie (18) en Allie McGrath (20)

'Tegen elke oorlog'

De twee zussen spijbelen een dag om er hier bij te kunnen zijn. Corie studeert biologie in Kirks- ville. Later wil ze arts worden. Ze kent de plannen voor de gezondheidszorg van beide kandidaten goed. Obama geniet haar voorkeur. "De gezondheidszorg is te duur. Met zijn plan zullen de prijzen dalen."

Allie, studente Spaans - "de taal van de toekomst" - wil later net als haar zus in het buitenland studeren. Liefst in Europa. "Maar omdat de dollar zo slecht staat tegenover de euro, kunnen we ons dat allicht niet veroorloven", zegt ze. Zelfs in het binnenland studeren vindt Corie nu te duur. "Wij hebben gelukkig een beurs, veel van onze vrienden moeten eerst gaan werken om te kunnen studeren."

Allie: "Mijn school kost 14.500 dollar (11.400 euro) per jaar, het is een van de goedkoopste. Hier, op Columbia, kost een jaar 23.000 dollar (18.000 euro). De universiteit van Saint Louis kost zelfs 40.000 dollar (31.500 euro)."

Obama's idee van gemeenschapsdienst in ruil voor studies zien ze wel zitten. "Daar gaat zijn programma toch om? Gelijke kansen."

Eén keer komen de zussen, die het popart-portret van hun idool op hun T-shirt dragen, in aanvaring met de nakende realiteit. Hun Democratische favoriet wil immers meer troepen naar Afghanistan sturen. Corie: "Ik steun Obama omdat hij tegen de oorlog in Irak is. Maar ik ben tegen elke oorlog."

Jalisa Gavin (20)

'Iedereen evenveel kans op school'

"Gezondheidszorg vind ik hét thema. Mijn vader stierf toen ik twaalf was. Bij hem was drie jaar daarvoor een hartfalen vastgesteld. Mijn moeder had een zorgverzekering. Daarom kon hij nog drie jaar leven. Maar had hij zelf een betere verzekering gehad, dan was de kwaal misschien vroeger ontdekt."

"Ik ben voorstander van een single payer system, zoals Obama voorstelt. In het huidige systeem is er geen gelijke toegang. Dat moet veranderen.

"Eigenlijk is onze hele samenleving zo gestructureerd. Je moet van bij je geboorte je weg naar boven vechten. Alleen. In theorie is dat goed voor je zelfontplooiing, in de praktijk begint iedereen met een ongelijke uitgangspositie. In het onderwijs is dat het meest merkbaar. De school moet betaalbaar en toegankelijk zijn. Voor velen is dat echter niet zo, vooral voor minderheden."

"Zelf heb ik nu een beurs. Ik moet nog altijd 15.000 dollar (11.800 euro) per jaar betalen maar anders was het dubbele. Ik besef hoeveel geluk ik heb."

"Mijn oma was dirt poor. Zo arm als de straat. Ze mocht nooit studeren. Mijn moeder was de jongste van haar veertien kinderen. Alleen omdat ze een sportersbeurs had kon ze studeren. Waar zou ik staan als ze niet zo goed had kunnen volleyballen, vraag ik me dikwijls af."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234