Vrijdag 16/04/2021

Obama eet straks Antwerpse chocolade

undefined

"Parijs is het Mekka van de chocolade maar wij kregen de opdracht!" Zelfs aan de telefoon klinken er uitroeptekens in de stem van de Antwerpse chocolatier Erik Goossens. Onlangs kreeg Goossens van Charles Rivkin, de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, een bestelling van drieduizend geschenkdozen. Vol chocolade. Niet dat Rivkin zo'n veelvraat is, maar een beetje ambassadeur heeft al eens een relatiegeschenk nodig.

"Het gevolg is dat de Amerikaanse president Barack Obama straks onze chocolade zal eten", zegt Goossens, eigenaar van een klein familiebedrijf dat al 55 jaar in Antwerpen bestaat maar dat ook verkooppunten heeft in Hongkong. "Wij mogen ons dus hofleverancier van de Amerikaanse president noemen."

Dat Rivkin bij Goossens kwam, heeft hij wellicht te danken aan Sam Fox, de vorige Amerikaanse ambassadeur in België. "Zes jaar geleden contacteerde die me. Hij wilde onze zaak bezoeken, alles werd geregeld met de staatsveiligheid, hij zou tien minuten blijven. Dat werd uiteindelijk anderhalf uur. En hij werd klant."

Fox bestelde het wapenschild in chocolade, vanaf dan elk jaar. "Maar ook toen hij als ambassadeur uit België vertrok, bleef hij bestellingen doen", zegt Goossens. "Elk jaar vertrekt er een ton chocola naar Fox. Die geeft hij onder meer aan de voormalige president George W. Bush en de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Ik vermoed dat iemand uit de staf die vandaag in de ambassade in Parijs zit zo in contact is gekomen met onze chocolade. En dat Rivkin ons zo leerde kennen. (lacht) Daarmee zitten we dus in beide kampen. We leveren nu zowel aan Republikeinen als aan Democraten."

Voor deze opdracht ontwikkelde Goossens drie speciale dozen. Eén (de Presidential Box) van drie verdiepingen en met opdruk van het wapenschild, een andere met negen stuks chocola en nog één met één groot stuk. Elk op duizend exemplaren. "We kregen eigenlijk carte blanche", zegt Goossens. "De verzending gebeurt dinsdag." Prijskaartje? "Dat is moeilijk", glimlacht Goossens. "Maar reken toch maar op een paar duizenden euro's."

De trots is logisch, het succes van Erik Goossens tegelijk opmerkelijk. Toen hij twintig jaar geleden de zaak van zijn vader overnam, werkte de chocolatier met een klein atelier en dat doet hij vandaag nog altijd. "Vier mensen werken in mijn atelier. En verder zit hier niet, zoals bij een boel collega's, een grote investeerder achter. We doen alles zelf. Dat wil ik ook. Twee jaar geleden begonnen we met een verkooppunt in Hongkong, straks hebben we er zelfs drie en alle chocolade die ginder verkocht wordt, wordt hier gemaakt. Elke maand versturen we gewoon een lading naar ginder. Waarom? Omdat je alleen zo kwaliteit kan leveren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234