Maandag 17/01/2022

Obama antwoordt op vragen van Cubaanse superblogster

Op een reeks vragen van Sánchez, volgens Time Magazine een van de honderd invloedrijkste persoonlijkheden ter wereld, antwoordde Obama dat hij rechtstreekse, onvoorwaardelijke gesprekken wil met het communistische regime op Cuba.

Ze zijn zo stilaan het koningskoppel van de democratiseringsbeweging op Cuba, burgeractiviste Yoani Sánchez (34) en haar echtgenoot-journalist Reinaldo Escobar (62). Dezer dagen is het stel groot nieuws in de internationale pers, zij omdat VS-president Barack Obama zopas uitgebreid geantwoord heeft op een reeks vragen die ze hem gesteld had, hij omdat hij vrijdag een acto de repudio over zich heen kreeg, een publieke scheld- en duwpartij die communistische hardliners, aangemoedigd door de autoriteiten, traditioneel voor dissidenten veil hebben. Op 6 november was ook Sánchez zelf het slachtoffer geworden van geweld. Op haar blog schreef ze hoe ze in vol daglicht onder het oog van omstaanders in een auto werd gedwongen, afgetuigd werd en vervolgens, half kreupel en geschokt, weer op vrije voeten kwam. Tot dusver had de regering van Raúl Castro Sánchez, wier blog Generación Y door miljoenen mensen, ook Cubanen, wordt gelezen, noodgedwongen getolereerd. Sinds zowel Sánchez als Escobar hun verlangen naar democratische vrijheid en een reële burgermaatschappij echter ook op straat ventileren, treedt Havana harder op. “Het signaal van de regering is dat er geen probleem is, zolang we enkel maar bloggen,” reageerde Escobar zaterdag. “Maar op straat willen ze onze acties niet, want de straat beschouwen ze als van hen.”

Prestigieuze aanmoediging

Met haar eenvoudige verschijning en spitse humor had Sánchez daags tevoren een meesterzet voor elkaar gekregen: antwoord krijgen van de Amerikaanse president Barack Obama, die ze met veel zin voor onafhankelijkheid geïnterpelleerd had. Een reeks andere vragen was voor Obama’s Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro bestemd, maar op de Plaza de la Revolución houden ze de lippen stijf op elkaar. “Is Cuba voor de VS, gezien de grote Cubaanse ballingengemeenschap daar, een binnenlandse of buitenlandse aangelegenheid?”, vroeg Sánchez aan Obama. “Is uw regering bereid de legitimiteit van de regering van Raúl Castro te erkennen?” “Ziet de Amerikaanse regering af van het gebruik van geweld tegen Cuba?” “In welke zin zijn de internetrestricties voor Cubanen het gevolg van het Amerikaanse handelsembargo tegen het eiland?” “Wilt u Cuba bezoeken?” “Jouw blog biedt de wereld een bijzonder venster op de dagelijkse realiteit op Cuba”, schreef Obama in wat de meest prestigieuze aanmoediging geweest moet zijn voor de eerder met de Spaanse Premio Ortega y Gasset en een prijs van de New Yorkse Columbia University onderscheiden Sánchez. De Amerikaanse president zei haar ook voorstander te zijn van een “rechtstreekse en onvoorwaardelijke diplomatie jegens Cuba” en beklemtoonde dat de politieke toekomst van het eiland een zaak van de Cubanen is. Áls Raúl Castro echter genormaliseerde betrekkingen met Washington wil, dan moet hij, zegt Obama, eerst stappen zetten richting democratisering en een grotere eerbied voor de mensenrechten.Vorige week pakte ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) al uit met een zeer streng rapport over het Cuba van Raúl. Op zijn internationale website noemde de partijkrant Granma het rapport “een zonneklare poging om een reddingsboei uit te werpen naar een tanende en roemloze binnenlandse contrarevolutie”, de klassieke definitie voor burgers die het regime actief en publiekelijk tegenspreken.

Koffers, bermuda’s, zonnecrème

HRW bracht zijn bevindingen uit aan de vooravond van een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden in Washington. Daar citeerde Howard Berman, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, Sánchez’ oproep dat de VS Amerikaanse toeristen vrij naar Cuba zouden laten reizen. “Met hun koffers, bermuda’s en zonnecrème, kunnen ook hun steun, solidariteit en vrijheid dan hierheen komen.”Terwijl de politici in de Amerikaanse hoofdstad vergaderden, werd in Havana Sánchez’ man beschimpt. De haatoefening vond plaats in de Vedadowijk, op de hoek van de 23ste Straat. Daar had Escobar vrijdagmiddag ene ‘agent Rodney’ - kennelijk het heerschap dat Yoani afgetuigd had - gedaagd voor een “duel met woorden”. Het ironisch bedoelde treffen ging niet door omdat de autoriteiten op dezelfde plaats plotseling een ‘universitair boeken- en leesfestival’ hadden opgezet. Zoals te zien op Sánchez’ blog, ontaardde dat in een betoging voor Fidel en Raúl. Die laatste kan alle steun gebruiken, nu hij in het kader van harde crisismaatregelen niet alleen de elektriciteitsconsumptie aan banden heeft gelegd en de gratis maaltijden in een reeks fabriekskantines afgeschaft heeft, maar ook van plan is het rantsoenboekje - de voor de schatkist onbetaalbaar geworden libreta - af te schaffen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234