Donderdag 19/09/2019

Met dank aan Trudeau

'O Canada' gaat wat vrouwelijker klinken

Justin Trudeau Beeld RV

Canadees premier Justin Trudeau zet zijn koers van seksegelijkheid voort. Ook het volkslied 'O Canada' moet eraan geloven. Daarin wordt waarschijnlijk een zinsnede aangepast, zodat vrouwen voortaan ook worden bezongen.

Twee woorden zijn het slechts, maar volgens Mauril Be¿langer maken ze het verschil. Het par- lementslid stelt voor om de zin 'True patriot love in all thy son's command' in de derde regel van het lied te veranderen in 'all of us command'. Zo wor- den niet alleen Canada's 'zonen' gee¿erd (hier een metafoor voor soldaten), maar iedereen die een bijdrage aan het land heeft geleverd. "Een ode aan alle vrouwen die hebben gevochten om Canada te maken tot wat het nu is", zegt Bélanger.

Daarmee zou het liberale parlementslid niet alleen het lied moderner maken, maar ook her- stellen. Het woord 'zonen' werd pas in 1914 in het nummer geschreven, om zo soldaten die in de Eerste Wereldoorlog vochten een hart onder de riem te steken.

Sinds 1980, toen 'O Canada' officieel het nationale volkslied werd, deden vrouwenorganisaties en politici liefst tien pogingen om het lied via wets- wijzigingen aan te passen. Steeds werden ze door conservatieven geblokkeerd. "Grammaticaal onnodig", kregen ze te horen, of "de meeste Canadese soldaten zijn mannen". Ook nu is er weerstand, maar door een liberale meerderheid in het parlement lukt het dit keer waarschijnlijk wel, melden Canadese media. In dat geval kunnen Canadezen hun nieuwe volkslied vanaf 2017 ten gehore brengen. Bij ijshockeywedstrijden natuurlijk, maar ook tijdens de komende viering van het honderdvijftigjarige bestaan van het land.

Seksistische Italianen

Parlementslid Bélanger, die door de ziekte ALS niet meer kan praten, heeft zijn wetsvoorstel over het volkslied gepresenteerd door een spraak-app op zijn tablet tegen de microfoon te houden. Een primeur in de Canadese politiek. Daarbij heeft hij nog even gerefereerd aan de beroemde woorden van premier

Trudeau- 'Waarom de helft van dit kabinet vrouwen zijn? Omdat het 2015 is.' Bij Be¿langer wordt dat: "Trouwens, meneer de voorzitter, het is 2016."

Na de wetswijziging is Canada niet het enige land dat zijn volkslied vrouwvriendelijker heeft gemaakt. Oostenrijk veranderde in 2012 het eerste vers, waardoor er tegenwoordig over 'zonen en dochters' wordt gezongen en 'het koor van zonen' heeft plaatsgemaakt voor 'een vreugdevol koor'.

Voor andere landen met plannen in die richting heeft de Britse krant The Guardian alvast de meest seksistische volksliederen op een rijtje gezet. In die lijst spannen de Italianen de kroon, omdat zij bij het bezingen van mannen en zonen eveneens hun vrouwen en dochters achterwege laten.

Volgens de Britse krant is het enige volkslied dat ne¿t iets meer feminiene kenmerken bezit dat van Zuid-Afrika, maar alleen omdat het land de natie als vrouwelijk beschouwt: 'God bless Africa/Raise high her Glory/Hear our Prayers/God bless us, we her Children.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234