Dinsdag 15/06/2021

Nys

Geld is cruciaal in dit verhaal. Wie daags na het zware BK in Hofstade koste wat kost in Otegem wil rijden en winnen, en twee dagen later in het verre Surhuisterveen, trekt een wissel op zijn toekomst

Vorige week een heftige discussie gehad met enkele Nederlandse Peking-geselecteerden en hun begeleiders over het hypen van (sic) regionale of nationale sporten. Vanuit hun optiek was dat natuurlijk schaatsen, maar toen ik tegengas gaf en de fysiologische prestaties van schaatsers prees, én ook nog eens hun hype vergeleek met die bij ons rond het veldrijden, was het hek helemaal van de dam.

Veld-rij-den? Dat zei een coach en hij spuwde de drie lettergrepen net niet uit. Ik prees daarop ook veldrijden. Met name de mediagenieke waarde en - alweer - de fysiologische prestaties. Sven Nys was mijn kroongetuige. De mediagenieke waarde veegden ze zo van tafel en ik had geen verweer: "Als Barney (dartsspeler Raymond van Barneveld) gooit, blijft iedereen kijken, maar daarom is darts nog geen topsport."

Ze twijfelden niet aan de prestaties, maar ze hadden misschien een punt toen ze stelden dat het zonde was dat een jongen met zo'n grote motor zich vergooide aan een regionaal fenomeen. Er mocht dan veel geld omgaan in het veldrijden, daar tegenover stond dat het zich afspeelde onder de kerktoren. Waar op ik weer Nys verdedigde en zijn investering in het mountainbiken - wél een wereldsport - uitgebreid uit de doeken deed. Ineens zag je die wereldtoppers goedkeurend knikken. Op die Nys in de heuvels rond Peking zouden ze van de zomer toch eens extra letten, dàt kon nog interessant worden.

Voorlopig worstelen wij regionalen met de vraag of de Baalse godheid Sven Nys morgen wereldkampioen wordt en indien neen, waarom dan niet. Of beter: indien neen, of dat te maken heeft met zijn mountainbike-avontuur van de voorbije zomer.

Het past hier toch om een slagje om de arm te houden: het zou de eerste keer zijn dat Paul Van Den Bosch tegen mij heeft gelogen (en ik zou het hem vergeven), maar voor hetzelfde geld heeft de Nysclub toneel gespeeld en rijdt een superuitgeruste Sven Nys, die niet langer favoriet is, morgen de hele veldzooi aan flarden vanaf de eerste ronde. Die kans is reëel.

Of: hij is inderdaad slecht. Dat lijkt een plausibeler uitleg en wel hierom. Met het programma dat Nys heeft gedraaid, had hij die dip al eerder moeten krijgen, in oktober of november. Die was ook ingecalculeerd, maar de dip kwam niet en dus ging Nys maar door. In de drukste maand van het veldritseizoen reed hij veertien wedstrijden waarvan hij het overgrote deel won. Dat allemaal aan het eind van een seizoen dat in mei begon en waarbij het elke wedstrijd ernst was. Dat trekt geen mens, Nys evenmin.

Het lichaam van een sportman is te vergelijken met een lithium-ionbatterij. Die moet af en toe aan de stroom om een volle lading te bereiken. Die laat je ook best niet helemaal leeglopen. Maar na een aantal laadcycli vermindert de totale capaciteit. Ik koop in dat geval twee nieuwe batterijen, maar een uitgewoonde atleet moet stoppen en zichzelf rebooten.

Is Nys uitgewoond? Daar lijkt het een beetje op. (Nogmaals: voor hetzelfde geld...). Geld, dat is sowieso cruciaal in dit hele verhaal. Als de batterij van Nys nu leeg is, heeft hij dat aan zichzelf te danken. Wie daags na het zware BK in Hofstade koste wat kost in Otegem wil rijden en winnen, en twee dagen later in dat verre Surhuisterveen, trekt een wissel op zijn toekomst.

Zesduizend euro per start laat je niet zomaar schieten, is dan de repliek. Dat is - met alle respect - niet het argument van een echte topsporter. Tien wedstrijden minder zou Nys moeten rijden om beter uitgerust aan het WK te komen. Dat is 60.000 euro. Een topper is het aan zijn stand verplicht om te investeren in zijn succes en te mikken naar het allerhoogste, in het geval van Nys de wereldtitel. Als wereldkampioen zou hij misschien wel 8.000 per wedstrijd mogen vragen. Achtduizend keer dertig is hetzelfde als 6.000 keer veertig, maar tien wedstrijden minder vergroot wel aanzienlijk je kansen om te kunnen pieken naar het WK en een heel jaar met de mooiste trui van het peloton te kunnen rondrijden. Topsport is in de eerste plaats keuzes durven te maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234