Vrijdag 10/07/2020

NYPD wordt onderzocht op systematische brutaliteit

Veroordeling en vrijspraak in zaak van politiemishandeling Haïtiaanse immigrant

NEW YORK / BRUSSEL.

Reuters en eigen berichtgeving

De jury van een rechtbank in het Amerikaanse Brooklyn, New York, heeft de 33-jarige blanke politieagent Charles Schwarz schuldig bevonden aan mishandeling van een Haïtiaanse immigrant in augustus 1997.

Drie andere verdachte politiebeambten werden vrijgesproken in de zaak die de publieke aandacht maandenlang op beschuldigingen van racisme en gewelddadigheden bij het New Yorkse politiekorps (NYPD) richtte, en nieuwe raciale spanningen veroorzaakte. Een vijfde agent had al eerder schuld bekend. De daders wacht mogelijk een levenslange gevangenisstraf, een boete van anderhalf miljoen dollar en een schadevergoeding aan het slachtoffer, dat het drama overleefde.

Twee jaar geleden nam Charles Schwarz deel aan de mishandeling van de 32-jarige Haïtiaan Abner Louima. Hoewel hij voortdurend ontkende, achtte de jury het bewezen dat de agent Louima op de grond heeft vastgehouden terwijl een collega hem ernstig toetakelde. Eind mei gaf een andere politieman, Justin Volpe, toe de hoofdschuldige te zijn. Hij ramde Louima een bezemsteel vijftien centimeter in de anus. Vervolgens sloeg hij hem met de bezem de tanden uit.

De vrijgesproken agenten, Thomas Bruder en Thomas Wiese, waren ervan beschuldigd Louima na een handgemeen voor een New Yorkse discotheek in de politieauto te hebben gesleurd. Daar zouden ze hem in elkaar hebben geslagen. Louima werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau en daar in de badkamer met de bezemsteel verkracht.

De jury bereikte de uitspraak pas na achttien uur beraadslagen. Na het bekend worden van de jury-uitspraak braken in de rechtszaal chaotische taferelen uit. Een van de juryleden, een jonge blanke vrouw, barstte in tranen uit en begon te krijsen. Familieleden van de vrijgesproken agenten applaudisseerden.

Abner Louima, die door de mishandeling drie operaties en een lang ziekenhuisverblijf moest doorstaan, verscheen na de uitspraak op een persconferentie. Met bevende handen las hij een voorbereide verklaring voor. "Ik ben teleurgesteld, in die zin dat het vonnis niet volledig is zoals ik gehoopt had dat het zou zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat recht uiteindelijk zal geschieden. Ik hoop dat het resultaat van deze zaak is dat wat mij overkomen is, nooit meer kan gebeuren."

Na de bekendmaking van de vonnissen zei Zachary Carter, de openbare aanklager in Brooklyn, dat zijn bureau nu Schwarz, Bruder en Wiese zal vervolgen voor hun gezamenlijke belemmering van de rechtsgang. Vervolgens wordt het 38.000 man tellende NYPD aan een grondig onderzoek onderworpen. Het bureau van Carter zal nagaan of er sprake is van een algemener, institutioneel patroon van politiebrutaliteiten. Is dat volgens Carter het geval, dan kan hij met het politiebureau tot een vergelijk komen over de nodige veranderingen. Komt zo'n vergelijk er niet, dan kan hij het politiebureau gerechtelijk vervolgen.

Voor de New Yorkse politieagenten is het einde van de zaak Louima, die als het voorlopig ergste geval van mishandeling door de New Yorkse politie geldt, alleszins een opluchting. Patrouillerende agenten werden dag in dag uit door voorbijgangers beschimpt. "Sodomiseer me alsjeblieft niet", was daarbij een vaak gehoorde schimpscheut.

De NYPD moet nog wel een ander moeilijk proces doorworstelen: dat van vier andere agenten die beschuldigd worden van moord nadat zij een ongewapende West-Afrikaanse immigrant, Amadou Diallo, doodden met een een regen van 19 kogels. (DWy)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234