Vrijdag 25/09/2020

Culinair

Nuova Signora Ava in Brussel: Niks bijzonders en toch speciaal. Zoals alleen Italianen dat kunnen

Beeld r

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot. Deze week: Nuova Signora Ava in Brussel. 

Jarenlang behoorden wij tot het meubilair van La Piazzetta dei Latini, een Italiaans restaurantje in Brussel dat exact was zoals het moest zijn: een warme ontvangst en simpele Italiaanse schotels waar geen ingrediënt te veel op lag. Zonder overdrijven denk ik dat we daar vijftien jaar lang haast elke zaterdag gezeten ­hebben. Lang genoeg voor eigenaar Enzo om een pizza naar mijn man Peter te vernoemen: met kaas, tomaat en prosciutto. Of om aan de quattro stagioni een extra seizoen toe te voegen: dat van de pikante worstjes. Om op aanvraag de echte polpettone te maken, een gehaktbrood naar het recept van zijn ouders. Om met Pasen de typische taart met peer en ricotta te serveren, recept van Antonella. Eten bij Enzo was even met vakantie zijn, elke zaterdag opnieuw.

Maar de ketens veroverden het Brusselse Sint-Katelijneplein en de eigenzinnigheid van La Piazzetta werd verdrongen door de commerciëlere uniformiteit van spaghettibar Bavet. We moesten twee jaar wachten voor Enzo weer opdook, op de plaats waar vroeger het slowfoodrestaurant Signora Ava was. Wat meteen de ­volledige, ­ingewikkelde naam verklaart: Nuova Signora Ava di Enzo. Een plaats waar hij samen met chef Marco de vergeten schotels van zijn streek, Campanië, wil serveren: la scapece (gemarineerde courgettes), la zuppa di pane cotto (soep met gekookt brood), visbouillon van de Costa dei Trabocchi en talloze vormen van pasta: paccheri, fusilli, cortecce of trofie.

Het is als thuiskomen. We delen een antipasti van het huis (15 euro): een schotel met charcuterie, gekaramelliseerde ui, aardappelblokjes in olijfolie, mozzarella, wat gegrilde groenten. Daarna ga ik voor de linguine met gamba’s (17,90); mijn tafelgenoot kiest voor de orecchiette met worstjes en aubergine (17,90). Dat pasta niet gewoon in het water gegooid kan worden, proef je hier. De linguine zijn waarschijnlijk in een visbouillon gekookt, een tikje zout met een lekkere toets ui en peterselie. De pasta-oortjes smaken pikant met de worstjes. “Neem wat brood, veeg die bouillon op”, beveelt de tafelgenoot die geen lekkere restjes kan zien liggen. We sluiten af met een tartufo (7), een grote ijsbonbon met truffelijs en vanille in het midden, en chocolade rondom. Een perfecte avond. Niks bijzonders en toch ­speciaal. Zoals alleen Italianen dat kunnen.

Info

Vlaamsesteenweg 92, Brussel. signorava.com

Wijn

Enzo is trots op zijn ­biowijnen en eigen ontdekkingen. Wij dronken een ­Valpolicella Ripasso, Monte del Frà (34 euro). De kaart gaat van een Montepulciano ­Clivis (24) tot een Santa Sofia Amarone della ­Valpolicella (88).

Classico

Andere klassiekers op de kaart: ossobuco met groentjes (22) en tagliata di manzo ­(gesneden rundsvlees) met rucola en ­kerstomaten (23).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234