Zondag 04/12/2022

Nuon-Essent wordt stevige derde op Belgische energiemarkt

De Nederlandse energiebedrijven Nuon en Essent hebben een principeovereenkomst gesloten over een fusie. Daarmee is de aanzet gegeven voor een energiekampioen bij onze noorderburen. Maar de combinatie wordt ook een volwaardige derde speler op de Belgische markt.

BRUSSEL l De Nederlandse thuismarkt is voor ongeveer 65 procent in handen van Essent en Nuon.

De Nederlandse markt voor de groothandel en productie van elektriciteit wordt beheerst door de Nederlandse energiemaatschappijen Nuon, Essent, Eneco en Delta en het Frans-Belgische Electra. Nuon en Essent voorzien in Nederland, Duitsland en België vijf miljoen klanten van stroom.

Het fusiebedrijf Nuon-Essent zou nu gaan behoren tot de top tien van de energiebedrijven in Europa. De directies van Nuon en Essent willen met het samengaan voorkomen dat ze in de fusieslag op de Europese energiemarkt opgeslokt worden door een energiegigant van buiten Nederland. "De fusie zorgt ervoor dat cruciale kennis, innovatie en werkgelegenheid in Nederland blijven", verklaarden beide bedrijven.

Nuon en Essent verwachten bovendien door de grotere inkoopkracht lagere prijzen bij producenten van energie en grondstoffen te kunnen bedingen. Het samengaan van Nuon en Essent leidt echter ook tot het ontslag van minimaal 1.350 van de 20.000 werknemers.

Vanwege de werkgelegenheidseffecten bestaan bij de aandeelhouders van beide bedrijven, Nederlandse provincies en gemeenten, nog reserves tegen de fusie. Vooral in de noordelijke provincies en de provincie Gelderland dreigen veel banen verloren te gaan. "De fusie is nog geen gelopen race", zei een bestuurder van de provincie Gelderland, de hoofdaandeelhouder van Nuon.

Behalve de aandeelhouders moet ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) akkoord gaan met de fusie. In november wees de kartelwaakhond het fusieplan nog af, omdat het bedrijf een te dominante positie zou krijgen op de Nederlandse energiemarkt.

Een fusie van Nuon en Essent creëert in België een speler met 10 procent marktaandeel in de huishoudelijke sector. "We worden een ernstige speler op de Belgische markt als de nummer drie, na Electrabel en Luminus-SPE", zegt Alexander Dewulf, de gedelegeerd bestuurder van Nuon België.

Over de gevolgen voor de 270 medewerkers die de twee bedrijven in België hebben, is voorlopig nog niets geweten. "Zolang de fusie niet definitief is, blijven we concurrenten", zegt Dewulf. Zeker is dat de hoofdzetel in Vilvoorde komt, waar Nuon nu gevestigd is. Essent opereert vanuit Antwerpen.

Nuon is in België groter dan Essent. Nuon heeft vooral in Vlaanderen een marktaandeel opgebouwd van 8 procent van de huishoudelijke klanten. In heel België heeft de groep 400.000 klanten en haalt ze een omzet van 340 miljoen euro. Essent profileerde zich vooral in Wallonië, waar het actief is in het segment van de groene stroom. Het levert aan zowat 10 procent van de Waalse klanten. Essent haalt 120 miljoen euro omzet in België.

De fusiegroep eist als derde speler in België een deel van de productiecapaciteit van Electrabel die geveild wordt. Electrabel blijft marktleider met 66 procent van de huishoudelijke klanten, gevolgd door Luminus-SPE met 18 tot 20 procent.

Onze fusie houdt cruciale kennis en werkgelegenheid in Nederland

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234