Dinsdag 02/03/2021

Nul op tien voor klimaatbeleid

Het Rekenhof tilt er vooral zwaar aan dat er geen overkoepelend federaal klimaatplan bestaat. De uitvoering van de afzonderlijke maatregelen hinkt dan weer zwaar achterop.

“Op federaal niveau bestaat er geen federaal klimaatplan. Er is geen precieze omschrijving van de maatregelen en de kosten ervan. De doelstellingen in termen van CO2-reductie zijn niet onderbouwd of ontbreken. Er is geen afdoende rapportering en vooralsnog is er geen evaluatie van het federale klimaatbeleid. Over sommige maatregelen is partiële informatie beschikbaar, maar er bestaat nergens een totaaloverzicht van de kosten, de mate van uitvoering en de effecten van het federale klimaatbeleid.” Het Rekenhof laat in zijn jongste rapport werkelijk geen spaander heel van het klimaatbeleid van de federale regering. Niet alleen het globale plan ontbreekt, het Rekenhof stelt ook vast dat van de resem maatregelen die door de vorige regering op de superministerraad van maart 2004 in Oostende werden aangekondigd de overgrote meerderheid achterophinkt in de uitvoering. Zo loopt de bouw van windmolenparken in zee vertraging op, kan de impact van fiscale gunstmaatregelen niet ingeschat worden, schiet het beleid om het autopark te vergroenen te kort en is er “geen enkel project om energieverbruik in de overheidsgebouwen terug te dringen”.

Geen structurele maatregelen

Bevoegd federaal minister van Klimaat Paul Magnette bevestigt merkwaardig genoeg een zeer groot deel van de harde kritiek. “Wij betwisten de opmerkingen van het Rekenhof niet”, zegt zijn woordvoerder. “Een aantal plannen loopt niet zoals voorzien. Dat is niet altijd onze verantwoordelijkheid. Bepaalde maatregelen worden ook beïnvloed door de internationale en Europese context zoals de promotie voor biobrandstoffen en de productnormen. Een aantal infrastructuurwerken zoals het GEN en de Diabolo behoren overigens tot de bevoegdheid van de gewesten. Met het Rekenhof stellen we ook vast dat het effect van maatregelen inzake CO2-vermindering of groene fiscaliteit nu eenmaal ook moeilijk te berekenen is.”Goed nieuws is dat niettemin ons land goed op weg is om de Kyotodoelstellingen te halen. “Zelfs dat is niet eens goed nieuws”, meent Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu. “Die prestatie heeft niets te maken met beleid, maar alles met de globale economische context, waarbij de hoge energieprijzen en dan de crisis voor een daling van het energieverbruik geleid hebben. Dat is dus gewoon slecht nieuws voor economie én milieu. Structurele maatregelen om economie en klimaat te verzoenen blijven uit.”Cruciaal daarbij is niet zozeer het beleid van minister Magnette, maar wel zijn onvermogen om collega’s Reynders (MR, Financiën) en Schouppe (CD&V, Mobiliteit) tot enige daadkracht aan te zetten, zegt ook sp.a-Kamerlid Bruno Tobback. “Een klimaatplan is op zich maar papier, maar het is wel nuttig om de regering wakker te houden. Deze regering heeft geen plan omdat ze geen coherente visie op klimaat heeft, en al helemaal geen ambitie. De diverse losse klimaatinitiatieven lijden aan een stop and go-mentaliteit van deze regering. Maatregelen worden angekondigd, en dan vertraagd, half of helemaal niet uitgevoerd. De rest van de wereld bewijst dat er met klimaat en energie een robuuste economische sector uit te bouwen valt. Ons land loopt een cruciale achterstand op door het uitblijven van een vertrouwenwekkend beleid.”

Klimaatwet

“België zou zich nu volop moeten voorbereiden op de post-Kyotodoelstellingen. Maar we slagen er niet eens in om de maatregelen die op de ministerraad van 2004 werden beslist, te evalueren en te realiseren”, zegt Kamerlid Tinne Vanderstraeten namens Groen!. Ze eist dat er een klimaatwet komt met precieze jaarlijkse emissiebudgetten en langetermijndoelstellingen. Dat is ook wat minister Magnette van plan is. Hij werkt aan een klimaatwet die in het najaar al in het federale en de gewestelijke parlementen besproken moet kunnen worden. Magnette hoopt op een ‘nieuwe dynamiek’ zodra de gewestregeringen gevormd zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234