Dinsdag 15/06/2021

'Nu weten we waar we staan: op straat'

Met propvolle grijze vuilniszakken in de handen banen Ivan Willockx en zijn verkleumde makkers van KV Mechelen zich een weg tussen journalisten, cameramannen en gelaten supporters. 'Iedereen is ontslagen', had coach Stephane Demol net te horen gekregen van vereffenaar Joan Dubaere, die zich de volgende dagen zal vastbijten in het dikke dossier van de armlastige eersteklasser. Ontslag, dat is duidelijk. Wat er nog op til is, lijkt niemand te weten. Of Antwerp zaterdag partij kan worden gegeven bijvoorbeeld? 'Dat zullen we nog eens moeten bekijken. Daarover moet ik eerst met de voetbalbond overleggen.'

Mechelen.

Van onze medewerker

Filip Jacobs

De begrafenisstemming bij KV Mechelen maakte gisteren plaats voor gelatenheid: de tranen drogen stilaan op, nu drijven wanhoop, woede en vraagtekens boven. Nadat de club zaterdag vrijwillig de handdoek in de ring had gegooid, mocht de vereffenaar gisteren melden dat alle werknemers van KV Mechelen op zoek moeten naar een andere baan. De curator vertelde de spelers dat er "geen halve euro" in de clubkas zit. Ook de acht administratieve krachten moeten eruit. "We zijn nog niet bekomen van de vorige klappen, maar dit kan er nog wel bij", sprak coach Demol. "Na het gesprek met de vereffenaar weten we waar we staan: op straat. Die man kan geen wonderen doen. Het ziet er slecht uit, maar dat hadden jullie ongetwijfeld ook al door."

Spelers en trainers maakten hun kastje leeg en propten hun spullen in een vuilniszak. Donderdag komen ze opnieuw samen met de vereffenaar.

Stephane Demol: "Geen nieuws, goed nieuws of slecht nieuws? We weten niet wat we nu mogen verwachten. In het beste geval kunnen enkele spelers opnieuw aan de slag met tijdelijke contracten, zoals vorig seizoen bij Eendracht Aalst. Ideaal is dat allerminst, maar in deze janboel heeft niemand nog veel te willen."

Opvallend was de sereniteit waarmee Demol en de spelers hun verhaal deden. Rustig vertelde doelman Ivan Willockx dat hij voor het eerst in zijn leven de bons had gekregen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. "De emoties lieten we zondag de vrije loop na de match in Gent, vandaag heb ik alles vooral ondergaan. Inpakken en wegwezen, met de vuilniszak op straat. Dit was de enige manier om me hier na zestien jaar weg te krijgen."

Net als zijn ploegmaats wil Willockx "zo lang mogelijk profvoetballer blijven, maar als dat niet lukt, zoek ik een gewone baan net zoals iedereen, en ga ik door op een lager niveau." En hij blijft strijdvaardig over de centen die hij nog te goed heeft: "Als bijvoorrechte schuldeisers zullen we eisen waar we recht op hebben. Maar België kennende zullen er achterpoortjes worden gevonden zodat we met lege handen achterblijven. Het zou bovendien niet logisch zijn dat KV Mechelen voortdoet in derde klasse met het geld waar wij nog recht op hebben."

Meteen kreeg de voetbalbond een flinke veeg uit de pan. Willockx: "Als voetballer heb je geen enkel sociaal vangnet. Er zijn veel regels, maar dan vooral in het voordeel van de clubs. De bond zegt: 'We zijn er ook voor de spelers', maar dat is niet het geval."

Dirk De Vos van de spelersvakbond Sporta was razend: "Deze voetballers kunnen niet terugvallen op het fonds voor de sluiting van ondernemingen. Wij eisen een sociale dialoog en willen dat de bond zich schikt naar het arbeidsrecht." Grappend zei Willockx dat hij wel iets voelde voor een baan bij Sporta.

Hoe het voort moet met KV Mechelen? Dat blijft onduidelijk. Vereffenaar Dubaere moet zich nu in het dossier verdiepen en zal eerst contact opnemen met de voetbalbond om te vragen of die het duel van zaterdag met Antwerp kan uitstellen.

Dubaere: "Voor de rest is het hier één groot vraagteken. Ik probeer een overdracht tot stand te brengen, maar als ik geen overnemer vind, dreigt een puur liquidatiescenario. Ik hoop de volgende dagen een beter zicht op de zaak te krijgen." De man verdient een medaille, want het dossier van KV Mechelen is een kluwen geworden. Neem bijvoorbeeld de contracten van de spelers. Sommige spelers hebben hun contract niet eens ondertekend.

Intussen bestelden Ivan Willockx en Eric Viscaal, die nu mee zal trainen met vierdeklasser Schoten, een pilsje in de kantine, waar tientallen fans radeloos staan rond te draaien. "Afwachten, afwachten. En zaterdag allemaal opdraven in de geel-rode mars door de stad."

Ivan Willockx: 'Onlogisch dat KV Mechelen zou voortdoen in derde klasse met geld waar wij recht op hebben'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234