Zondag 05/12/2021

‘Nu weer mezelf worden’

Dat hij in Brugge verworden was tot een norse karikatuur, daar voelt Mathijssen zich naar eigen zeggen ‘grotendeels zelf verantwoordelijk voor’.

Bij zijn officiële persvoorstellig zat Jacky Mathijssen gisteren oog in oog met een kritisch publiek. Met niet weinig aanwezigen had de nieuw aangestelde coach een openstaande vete, daterend uit de tijd dat Mathijssen nog de onbegrepen, verongelijkte, verbitterde coach van Club Brugge was. Gisteren volgde na het officiële gedeelte de grote verzoening, zonder dat een van beide partijen daarvoor echt plat op de buik moest. “U ziet er echt beter uit nu”, zo stelde een kritische pen van weleer vast. “Ik ben blij dat je dat opmerkt”, repliceerde de tot inkeer gekomen brombeer.

Cryptisch

De aanstelling van Mathijssen bij Sporting Lokeren is zo mogelijk meer het verhaal van een menselijke rehabilitatie dan van een sportieve ingreep. Zelf kon de coach het eigen belang natuurlijk onmogelijk voorop stellen, maar net zo goed noemde hij het “een supplementaire uitdaging om opnieuw mezelf te worden”. Ja, de toon mag dan veranderd zijn, communiceren doet de coach nog altijd in cryptische omschrijvingen. Al siert het Mathijssen wel dat hij gisteren op geheel eigen manier open kaart speelde. Natuurlijk was het rollenspel met de media een beetje potsierlijk geworden in Brugge, en daarvoor wilde de coach graag de hand in eigen boezem steken. “Grotendeels is dat mijn eigen schuld geweest. Niet alles, maar toch veel. Ik weet nu dat ik flexibeler moet omgaan met de manier waarop ik bepaalde doelstellingen wil bereiken.” Veel concreter wenste Mathijssen dat niet te maken. “Het is een gevoel, een perceptie. Ik moet opnieuw de coach worden die ik bij STVV en Charleroi was.” Het verschil in taalgebruik tussen Mathijssen en zijn voorzitter Roger Lambrecht was gisteren tamelijk frappant. Zoveel als de coach aan de verbeelding overliet, zo expliciet maakte de voorzitter de hernieuwde ambities onder de pas aangestelde trainer. “Mathijssen moet ons ergens tussen de vijfde en de tiende plaats kunnen brengen”, aldus Lambrecht. Daarmee weet de nieuwe coach waar de lat ligt, als straks op het eind van het seizoen zijn contract afloopt en de balans van de samenwerking wordt gemaakt. Mathijssen haalde het in de aanwervingsprocedure bij Sporting Lokeren van twee tegenkandidaten: Frank Vercauteren en Trond Sollied. “Nu het acuut werd, vond ik dat Jacky de meeste wil toonde om de zaak over te nemen”, lichtte voorzitter Lambrecht toe.

Leerzame sabbatperiode

Mathijssen keert zo terug in het Belgisch voetbal, vijf maanden na zijn aftocht bij Club Brugge. Hij kijkt naar eigen zeggen terug op een leerrijke sabbatperiode: “Ik heb wat tijd nodig gehad om alles te verwerken, om de juiste conclusies te trekken. Voetbal is mijn leven en ik voelde dat het nu het moment was om er opnieuw in te stappen. Vroeger was dat niet gelukt. Twee maanden geleden had ik niet opengestaan voor dit aanbod van Lokeren. Maar ik voelde dat ik weer over voetbal kon praten zonder dat het pijn deed, ik kon dingen vergeten en opnieuw discussiëren zonder dat het giftig werd.”Dat Club Brugge het onder nieuwe coach Adrie Koster wel goed doet, wil Mathijssen niet zien als koren op de molen van zijn critici. Integendeel. “Ik houd niet van ‘après moi le déluge’”, zegt hij. “Wat er nu gebeurt in Brugge is een voortzetting van zaken waar wij doorheen moesten. Je maakt geen ploeg in een vingerknip. Ik heb het eerder al gezegd: om op een droge plek te komen, moet je eerst door de modder. Het is het waard geweest.”Mathijssen begint woensdag aan zijn sportieve opdracht bij Lokeren. Dan speelt de club uit het Waasland op eigen terrein zijn bekerwedstrijd tegen Tubeke. Mathijssen schat het spelersmateriaal van zijn nieuw club hoog in, maar houdt een slag om de arm. “In de gegeven omstandigheden is zo’n bekerpartij altijd een moeilijke zaak.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234