Maandag 02/08/2021

OverzichtFestivalzomer

Nu Pukkelpop niet doorgaat: 10 zomerfestivals om het verdriet weg te dansen

Festivalgangers genieten in bubbels van Werchter Parklife.
 Beeld Thomas Sweertvaegher
Festivalgangers genieten in bubbels van Werchter Parklife.Beeld Thomas Sweertvaegher

Hartzeer in het Belgische festivallandschap nadat Pukkelpop zijn 2021-editie annuleerde. Maar waar kunt u nu eigenlijk nog terecht met die opgekropte knaldrang? We lijsten het even op voor u.

1. Werchter Parklife / Rock Werchter

Balthazar stond ook dit jaar op de weide van Werchter, al was het voor een kleiner publiek dan anders. Beeld Thomas Sweertvaegher
Balthazar stond ook dit jaar op de weide van Werchter, al was het voor een kleiner publiek dan anders.Beeld Thomas Sweertvaegher

(Wanneer) gaat het door?

Geen Rock Werchter dit jaar. Althans, niet zoals we het kennen. Het traditionele vierdaagse festival schuift op naar 30 juni 2022 en maakt dit jaar plaats voor Werchter Parklife, een nieuw concept waarbij festivalgangers een maand lang, vier dagen per week, van dagconcerten kunnen genieten op de weide. Balthazar beet de spits af op 1 juli en een gezonde mengeling van Belgisch rockgeweld (Black Box Revelation, Brutus, Equal Idiots, Stake, killthelogo) verzorgt het laatste concert op 1 augustus.

Hoe zal het verlopen?

Om het coronavirus te slim af te zijn koos de organisatie resoluut voor openluchtconcerten. Per show zijn tot 2.500 bezoekers toegelaten. Belangrijk is wel dat de tickets uitsluitend per gezelschap van vier worden verkocht. “Alle ingrediënten zijn aanwezig voor wel 625 veilige bubbelfeestjes per concert”, klinkt het.

Wie staat er op de affiche?

Pearl Jam zal voor de verandering eens thuis moeten blijven tijdens Werchter. In de plaats krijgen we wel een mooie collectie van Belgisch en Nederlands moois voorgeschoteld.

Passeerden eerder deze maand al langs Parklife: Goose, Arsenal, Lil Kleine, Black Box Revelation, Bazart, Gabriel Rios, Eefje de Visser, Bart Peeters, Tourist LeMC, Glints, Blackwave., Zwangere Guy, ...

Tijdens deze laatste week van Werchter Parklife kunt u nog uitkijken naar onder meer Bart Peeters, Selah Sue, Mesekerem Mees en Niels Destadsbader. De volledige line-up vindt u hier.

Daarnaast maakte de organisatie ook al namen bekend voor het volwaardige Rock Werchter in 2022. Festivalgangers mogen al uitkijken naar publiekstrekkers als Metallica, Twenty One Pilots, Faith No More en – u raadt het nooit – Pearl Jam.

Zijn er nog tickets en hoeveel kosten ze?

De prijzen voor de dagconcerten variëren van dag tot dag, gewoonlijk liggen ze tussen de 30 en de 40 euro. Op het moment van schrijven zijn er al verschillende concerten uitverkocht, voor de sets van bijvoorbeeld Niels Destadsbader en Black Box Revelation kunt u wel nog aanschuiven via een wachtlijst. Tickets vindt u hier.

Voor Rock Werchter 2022 is de ticketverkoop ook al van start gegaan.

2. Lokerse Feesten

De Lokerse Feesten plannen dit jaar een ‘alternatief om deze zomer toch muziek in Lokeren te laten klinken’. Beeld Illias Theirlinck
De Lokerse Feesten plannen dit jaar een ‘alternatief om deze zomer toch muziek in Lokeren te laten klinken’.Beeld Illias Theirlinck

(Wanneer) gaat het door?

De organisatie van Lokerse Feesten houdt het dit jaar gezellig met een ‘coronaveilige editie’ van 30 juli tot 8 augustus.

Hoe zal het verlopen?

Genieten van de Lokerse Feesten zult u dit jaar doen in een bubbel van vier. Elke bubbel krijgt een plaats toegewezen, met tafel en stoelen. Ook de tickets zullen per bubbel van vier verkocht worden. Tijdens verplaatsingen op het terrein zijn mondmaskers verplicht, maar in uw bubbel kunt u mondmaskervrij meebrullen.

Wie staat er op de affiche?

In Lokeren kunt u namen verwachten als Alex Agnew, Goose, Black Box Revelation, Channel Zero, Arsenal, Hooverphonic, Måneskin, Brihang, Het Zesde Metaal, Gabriel Rios, en veel meer. Bekijk hier wie de line-up vervolledigt.

Ik had al tickets, wat nu?

Wie nog tickets (en drankvouchers) heeft voor de 2020-editie kan die inruilen voor een tegoedbon, deze kunt u vervolgens gebruiken in 2021 of 2022. Belangrijk: een 2020-ticket geldt niet automatisch als een toegangsticket in 2021 en 2022. U moet dit dus eerst inruilen voor een tegoedbon en kunt dan vervolgens een nieuw ticket kopen.

De nieuwe ticketverkoop vindt u hier.

Antilliaanse Feesten ‘Piti’ – geannuleerd

null Beeld RV /  Nattida Jayne Kanyachalao
Beeld RV / Nattida Jayne Kanyachalao

(Wanneer) gaat het door?

De Antilliaanse Feesten zouden deze zomer aanvankelijk doorgaan in een ‘Piti’-versie midden augustus, maar eind vorige week liet de organisatie weten dat ook Antilliaanse Feesten Piti 2021 wordt afgelast. “Aanhoudende onzekerheid over geldigheid van tests, regels voor buitenlandse bezoekers, sluitingsuur… dwingt ons deze beslissing te nemen. Geloof ons, die valt erg zwaar”, klinkt het bij de organisatie.

Ik had al tickets, wat nu?

Wie al tickets had, kan die gebruiken voor volgend jaar of wordt terugbetaald. Ticketmaster zal hiervoor contact opnemen met de betrokkenen.

En in 2022?

De wonde is vers, dus concrete plannen voor 2022 zijn nog niet bekend. Maar de organisatie verzekert dat de Antilliaanse Feesten er volgend jaar gewoon weer zullen staan. De volledige mededeling leest u hier.

3. Alcatraz

Amenra op Alcatraz 2019. Beeld Stefaan Temmerman
Amenra op Alcatraz 2019.Beeld Stefaan Temmerman

(Wanneer) gaat het door?

Het metalfestival Alcatraz was een van de allereerste festivals dat zijn 2021-editie aankondigde na het Overlegcomité van 11 mei. De metalfans worden verwacht in Kortrijk op 13, 14 en 15 augustus.

Hoe zal het verlopen?

Alcatraz belooft een festival ‘zonder afstandsregels en mondmaskers’, in de plaats komen er wel enkel andere maatregelen. Zo zal elke bezoeker het festivalterrein moeten betreden via XPO Kortrijk, waar de ‘Covid Safe armbanden’ uitgedeeld worden. Zonder zo’n armband zult u geen voet zetten op Alcatraz 2021. Op de website leest u wie wel en niet in aanmerking komt en welke maatregelen er nog gelden.

De organisatie kondigde eerder ook al een vierde dag en een vierde podium aan, maar komt daar nu op terug.

Wie staat er op de affiche?

Met spijt liet de organisatie weten dat verschillende – vooral Amerikaanse – bands afzien van een trip naar Europa, waardoor de line-up herbekeken moest worden. Maar de nieuwe affiche, met ruwweg zeventig bands, staat nog steeds tjokvol mooie namen als Epica, Channel Zero, Amenra, Dark Tranquillity en nog veel meer. De volledige affiche bekijkt u hier.

Zijn er nog tickets?

Voor tickets kunt u terecht op de website van Alcatraz.

4. Paradise City

Paradise City organiseerde vorig jaar een speciale editie waarbij de bezoekers op kleine bootjes coronaproof konden genieten van het festival. Beeld BELGA
Paradise City organiseerde vorig jaar een speciale editie waarbij de bezoekers op kleine bootjes coronaproof konden genieten van het festival.Beeld BELGA

(Wanneer) gaat het door?

“We betreuren voor de sector dat Pukkelpop heeft moeten annuleren”, schreef de organisatie van Paradise City vorige week in een mededeling. Maar vanwege zijn kleinere omvang, van gemiddeld 8.000 dagelijkse bezoekers, is Paradise City wel in staat om te voldoen aan de overheidsvoorschriften. Het dancefestival gaat door op het kasteeldomein de Ribaucourt in Perk van 13 tot 15 augustus.

Hoe zal het verlopen?

Mondmaskers en social distancing zijn verplicht bij aankomst, nadien vallen die maatregelen weg dankzij de Covid Safe Tickets. Elke bezoeker moet dus de nodige attest(en) kunnen voorleggen via de applicatie CovidSafeBE, voor die het terrein betreedt. Meer informatie over de voorwaarden vindt u hier.

De organisatie verwacht tussen de 7.000 en de 10.000 bezoekers, het maximaal toegelaten aantal. Er wordt extra personeel ingezet om ook tijdens het festival tests af te nemen en te controleren.

Wie staat er op de affiche?

Het driedaagse festival pakt uit met namen als Deer Jade, Le Motel, Nosedrip, Susobrino, Thang, Asa Moto en nog veel, veel meer. De volledige affiche vindt u hier.

Zijn er nog tickets?

Zowel de dag- als combitickets zijn nog beschikbaar via de website van Paradise City.

5. Jazz Middelheim

Muzieklegende Toots Thielemans op Jazz Middelheim in 1993. Beeld BELGA
Muzieklegende Toots Thielemans op Jazz Middelheim in 1993.Beeld BELGA

(Wanneer) gaat het door?

Het ‘oudste jazzfestival van het land’ wil deze zomer de schade van vorig jaar inhalen. De veertigste editie van Jazz Middelheim zal doorgaan van 13 tot 16 augustus.

Hoe zal het verlopen?

Ticketkopers hebben dit jaar een coronapas of negatieve coronatest nodig om het festivalpark te betreden. “Om te garanderen dat mensen ten volste en veilig kunnen genieten van Jazz Middelheim”, staat te lezen op de website. De volledige voorwaardenlijst vindt u hier.

Wie staat er op de affiche?

Voor hun veertigste editie pakken de organisatoren uit met artiesten als Avishai Cohen Trio, STUFF., Portico Quartet, Alfa Mist, MiXMONK en Anouar Brahem. De uitgebreide line-up vindt u hier.

Zijn er nog tickets?

Op het moment van schrijven zijn er nog tickets vrij voor alle festivaldagen. Prijzen en informatie vindt u online.

Pukkelpop – geannuleerd

Deze taferelen zullen we dit jaar niet zien in Kiewit. Beeld
Deze taferelen zullen we dit jaar niet zien in Kiewit.

(Wanneer) gaat het door?

Wie vorige week aandachtig luisterde kon het gekraak horen van tienduizenden harten die gelijktijdig in twee braken. Na maanden van speculaties, grote beloftes en een bijzonder vlotte ticketverkoop – zelfs zonder line-up – werd Pukkelpop 2021 dan toch afgelast. “Ons hart bloedt, vooral voor de jongeren. We gunden het hen zó hard, maar het is niet anders”, schreef de organisatie in een mededeling.

Virologen waren op slag enkele jaren van hun leven kwijt toen Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine in mei verkondigde voor de volle capaciteit van 66.000 mensen per dag te gaan. Een belofte die hij dus niet kon waarmaken.

Ik had al tickets, wat nu?

Tickethouders worden nog voor 8 augustus via e-mail gecontacteerd, meldt de organisatie. Pukkelpoppers kunnen kiezen tussen een terugbetaling of een overzetting naar Pukkelpop 2022.

En in 2022?

Het populaire festival zal volgend jaar doorgaan van donderdag 18 augustus tot zondag 21 augustus. De volledige mededeling van de Pukkelpop-organisatie leest u hier.

6. Kamping Kitsch Club

null Beeld Kamping Kitsch Club
Beeld Kamping Kitsch Club

(Wanneer) gaat het door?

Hét eerbetoon aan de marginaliteit zal deze zomer doorgaan op zaterdag 21 augustus. Kamping Kitsch Club blaast dit jaar ook tien kaarsjes uit, dus op eigen risico te betreden.

Hoe zal het verlopen?

De organisatie gaat er prat op dat Kamping Kitsch Club dit jaar kan plaatsvinden zonder mondmaskers en social distancing. Maar om binnen te geraken moet u wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Wat dat net inhoudt, leest u hier.

En ook nog belangrijk: “Wie niet verkleed is, komt er niet in!”

Wie staat er op de affiche?

Onder meer Willie Wartaal (Jeugd van Tegenwoordig) en De Romeo’s mogen het podium betreden tijdens de tiende verjaardag van Kamping Kitsch Club. De volledige ‘lijn-up’ van het festival vindt u hier.

Zijn er nog tickets?

Alle tickets voor deze ‘limited edition’ van Kamping Kitsch Club zijn intussen de deur uit. Meer informatie op de website.

7. Ostend Beach

Het Ostend Beach Festival in 2017. Beeld Alexander D'Hiet
Het Ostend Beach Festival in 2017.Beeld Alexander D'Hiet

(Wanneer) gaat het door?

Het driedaagse strandfestival van Oostende gaat gewoon door deze zomer. Muziekfans zijn er welkom van 20 tot 22 augustus.

Hoe zal het verlopen?

Net als bij andere grote evenementen vanaf 13 augustus, moeten alle bezoekers over een Co­vid Safe Tic­ket beschikken. Dat betekent dus ook dat er binnen het festivalterrein zoals vanouds van het festival genoten kan worden, zonder mondmaskers en social distancing. Meer informatie over de voorwaarden vindt u online.

Wie staat er op de affiche?

Het driedaagse festival kiest voor drie verschillende genres in de vorm van een ‘Urban Friday’, ‘Clubbing Saturday’ en ‘Classic Sunday’. Deze dagen worden ingevuld door namen als Martin Solveig, Push, Marco Bailey, Bryan MG en meer. Bekijk alle namen op de website.

Zijn er nog tickets?

Voorlopig zijn alle categorieën tickets nog beschikbaar. Tickets kopen doet u hier.

8. Gladiolen / Gladiolen Oogst

Muziekfestival Gladiolen tijdens het oude normaal. Beeld Gladiolen
Muziekfestival Gladiolen tijdens het oude normaal.Beeld Gladiolen

(Wanneer) gaat het door?

Ook Kempenaars kunnen zich binnenkort weer verheugen op een festival in de achtertuin. Want hoewel muziekfestival Gladiolen pas volgend jaar op volle kracht terugkeert, krijgt Olen deze zomer wel al een gezellig “zomer-alternatief” van de organisatie, onder de naam Gladiolen Oogst.

Het festival gaat door in Onze-Lieve-Vrouw-Olen, van 24 tot 28 augustus.

Hoe zal het verlopen?

Gladiolen Oogst zal dagelijks tot 2.000 festivalgangers ontvangen. Alle tickets staan geregistreerd op naam en worden samen met uw Covid Safe Ticket gecontroleerd aan de ingang. Eenmaal op het festivalterrein kunt u dus wel gewoon genieten van de festivalacts zonder mondmaskers en social distancing. Meer informatie over de coronamaatregelen en de Covid Safe Tickets vindt u op de website.

Wie staat er op de affiche?

Bekende koppen als Zwangere Guy, The Haunted Youth, Kapitein Winokio, High Hi en Froukje zullen het podium innemen tijdens het vijfdaagse festival. Bekijk online wie de affiche vervolledigt.

Zijn er nog tickets?

Op het moment van schrijven zijn er nog tickets beschikbaar voor alle festivaldagen. Bekijk de website voor meer informatie.

Belangrijk: tickethouders voor Gladiolen 2020 moeten nog steeds een nieuwe toegangskaart kopen voor Gladiolen Oogst. De 2020-tickets worden automatisch omgezet naar Gladiolen 2022.

Tomorrowland – geannuleerd

Tomorrowland had al twee weekends geprikt deze zomer, maar moest later terugkomen op die belofte toen de organisatie geen vergunning kreeg van de gemeentes Boom en Rumst. Beeld Photo News
Tomorrowland had al twee weekends geprikt deze zomer, maar moest later terugkomen op die belofte toen de organisatie geen vergunning kreeg van de gemeentes Boom en Rumst.Beeld Photo News

(Wanneer) gaat het door?

Er zijn maar weinig festivals waar festivalgangers wereldwijd zo naar uitkijken als naar Tomorrowland. Maar de ‘people of tomorrow’ zullen ook dit jaar niet kunnen afzakken naar Boom.

Het dancefestival was nochtans een van de eerste grote festivals die een vooruitzicht op een zomereditie boden. Maar daar staken de burgemeesters van Boom en Rumst een stevige stok voor.

Ik had al tickets, wat nu?

De organisatie laat weten dat tickethouders zo snel mogelijk persoonlijk gecontacteerd zullen worden met alle mogelijkheden.

En in 2022?

Tomorrowland schuift nu op naar volgend jaar, en zal nog steeds plaatsvinden op dezelfde locatie. Hou de website van het festival in de gaten voor updates.

9. Fire is Gold

Fire Is Gold in 2019. Beeld Damon De Backer
Fire Is Gold in 2019.Beeld Damon De Backer

(Wanneer) gaat het door?

Ook de organisatie van Fire is Gold opent de deuren opnieuw deze zomer. Het eendagsfestival vindt plaats in het Antwerpse Linkeroever op 4 september.

Hoe zal het verlopen?

De organisatie laat weten dat er nog informatie zal volgen over de exacte omstandigheden van het festival. Maar gezien de beslissingen van het Overlegcomité op 19 juli en het gebrek aan overnachtingen tijdens het festival, zullen bezoekers wellicht zonder mondmaskers en social distancing kunnen dansen en meezingen, mits Covid Safe Tickets. Meer informatie over de Covid Safe Tickets vindt u hier.

Wie staat er op de affiche?

Fire is Gold pakt uit met mooie namen als Damso, Dikke, Freddie Konings, Miss Angel en heel wat meer. De volledige line-up bekijkt u via de website.

Zijn er nog tickets?

Wie wil afzakken naar Linkeroever heeft geluk, tickets zijn nog steeds beschikbaar via de online webshop.

10. Factory of Sweetness / Suikerrock

Suikerrock verplaatst zich dit jaar, in de vorm van Factory of Sweetness, naar het T-center van de Tiense Suikerraffinaderij. Beeld BELGA
Suikerrock verplaatst zich dit jaar, in de vorm van Factory of Sweetness, naar het T-center van de Tiense Suikerraffinaderij.Beeld BELGA

(Wanneer) gaat het door?

Een volwaardig Suikerrock krijgen we niet dit jaar, dat komt er pas in 2022, van 28 tot 31 juli. Wat we wel krijgen in 2021 is een Factory of Sweetness, van 3 tot 5 september.

Hoe zal het verlopen?

Factory of Sweetness zult u net buiten het centrum van Tienen vinden, op een privéterrein ‘met 185 jaar geschiedenis’. Het kleine broertje van Suikerrock heeft één podium waarop elke dag een andere muzikale richting gevolgd zal worden.

Wie staat er op de affiche?

In Tienen zult u kunnen genieten van De Mens, Goose, Go_A, Compact Disk Dummies, Mama’s Jasje, Janez Detd en meer. De rest van de affiche vindt u op de website.

Zijn er nog tickets?

Voor een VIP-tickets bent u al te laat, standaardtickets zijn wel nog verkrijgbaar. Prijzen en informatie over de ticketverkoop via www.factoryofsweetness.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234