Dinsdag 23/07/2019

Nu ook werkgevers tegen extreem-rechts

Nieuw zijn actiegroepen en samenwerkingsplatformen tegen extreem-rechts niet. Wel nieuw is dat zich daar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ook captains of industry en werkgevers in engageren. 'Het is essentieel dat die boodschap over de grenzen van filosofische en sociale strekkingen wordt uitgedragen', zegt Tony Vandeputte, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Benieuwd hoe het Vlaams Blok en de andere partijen gaan reageren op zijn initiatief, is Kris Peeters best wel. De gedelegeerd bestuurder van de middenstandsorganisatie Unizo beseft dat het niet evident is dat iemand in zijn positie 'open en bloot' politiek stelling neemt. Maar een mens moet wat. In Antwerpen richtte hij samen met onder meer baron Paul Buysse, voorzitter van de kamer van koophandel in de havenstad, het 'Democratisch Antwerps Signaal' op. "Wij engageren ons voor een positief alternatief", maakt Peeters het onderscheid met andere platformen tegen extreem-rechts.

Dat het afblokken van het Blok ook het einddoel is van zijn Signaal, verbergt Peeters evenwel niet. "Wij zijn bezorgd over de toekomst van deze stad", geeft hij toe. "Antwerpen is een multiculturele stad en zo hoort het ook. Deze stad is ook een handels- en een havencentrum, waarvan de economische activiteit uitgebouwd moet kunnen worden zonder het sociale en ecologische evenwicht te verstoren. Antwerpen is een miljoenenstad, waar ieders veiligheid gegarandeerd moet kunnen worden." Behalve Peeters en Buysse ondertekenden ook onder meer de Antwerpse universiteitsrectoren Carl Reyns (Ufsia) en Jose Van Steenberge (UIA) het Signaal. Bedoeling is dat ook alle democratische partijen het manifest ondertekenen.

VBO-topman Tony Vandeputte schaarde zich dan weer samen met burggraaf Etienne Davignon achter de actie 'Extreem-rechts, neen bedankt', die vanuit Brussel opereert. "Dat initiatief heeft altijd al mijn steun gehad", zegt Vandeputte, "maar pas nu heeft men me gevraagd om openlijk in de campagne naar voren te treden." Vandeputte kijkt met enige sympathie naar de algemene mobilisatie tegen extreem-rechts in Duitsland. "Het risico is daar ook veel reëler, wat de heftige reactie verklaart. Gewelddadige aanslagen zoals in Duitsland kennen wij gelukkig niet." Toch is Vandeputte "bereid mee na te denken over een ruimere actie in eigen land."

Vroegere acties tegen extreem-rechts bleven nogal eens steken in preken voor de eigen, overtuigde parochie. Door persoonlijkheden aan te trekken die nog geen reputatie hebben in de kruistocht tegen het Blok, hoopt 'Extreem-rechts, neen bedankt' het nauwe kringetje van de overtuigden te doorbreken. Behalve Davignon en Vandeputte strikte het samenwerkingsverband ook onder meer Johan Verminnen, Munt-directeur Bernard Foucroulle en Felice. "Onze actie is precies gericht op het bereiken van de Blok-kiezer zelf", zegt initiatiefnemer Ivo Janssens, die daarvoor twee leidraden hanteert: geen polariserende antistandpunten innemen en extreem-rechts ontmaskeren door haar verborgen programma te belichten.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 13 juni '99 manifesteerde 'Extreem-rechts, neen bedankt' zich voor het eerst in Brussel. Nu, voor de gemeenteraadsverkiezingen, doet het dat opnieuw met een huis-aan-huiskrantje en de ondertekening van het 'Engagement voor de democratie', de lokale, Brusselse vertaling van het cordon sanitaire. Het Brusselse voorbeeld vond navolging in Gent, waar 'Deblokkeren' sinds de doorbraak van het Blok op 13 juni de forcing voert tegen extreem-rechts. Net als in Brussel steunt de werking in Gent op het uitgebreide netwerk van het lokale, sociale middenveld. Meteen de beste garantie tegen inteelt, meent Anne Demeulemeester van 'Deblokkeren': "Je bent zo sterk als de organisaties die je ondersteunen. Als zij zich actief inzetten, bereik je wel degelijk een brede laag van de bevolking."

VBO-topman Tony Vandeputte bereid om 'mee te denken over ruimere acties'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden