Dinsdag 15/10/2019

Sociale woningen

Nu ook in Antwerpen een sociale-huisvestingsmaatschappij in opspraak

In de Vuylstekelaan, op Linkeroever in Antwerpen, verhuurt ABC sociale woningen. Beeld Bob Van Mol

Na de klachten over sociale woningen in Gent komt nu ook de Antwerpse huisvestingsmaatschappij ABC in opspraak. Huurders klagen over erbarmelijke leefomstandigheden, terwijl woningen onterecht werden toegewezen aan personeelsleden.

De dienst Toezicht van het Vlaamse Agentschap Wonen opende een onderzoek naar de sociale-huisvestingsmaatschappij ABC nadat een directiesecretaresse en een andere medewerker in enkele weken tijd een sociale woning kregen. Normaal zouden die woningen worden toegewezen aan mensen die op de wachtlijst staan.

"In principe mogen ze van die procedure afwijken om precaire woonsituaties op te vangen. Maar wij zijn van oordeel dat die motivatie in dit geval zeer discutabel is", zegt Xavier De Clerck van de Vlaamse toezichthouder. De dienst gaf ABC een sanctie. Elke versnelde toewijzing van een woning moet voortaan worden voorgelegd. "ABC staat onder verhoogd toezicht."

Intussen trekken huurders aan de alarmbel. Bij  de Antwerpse huurdersbond liepen dit jaar al 25 klachten binnen over malversaties bij de sociale-huisvestingsmaatschappij. Dat zijn er veel meer dan de voorgaande jaren. Huurders klagen niet alleen over de manier waarop woningen worden toegewezen, maar ook over herstellingen die uitblijven.

Zo vertelt de 48-jarige Naziha El Hajjioui dat ze maandenlang zonder boiler zat. Al die tijd moest ze zich wassen met warm water van een waterkoker. "Mijn zoon is zelfs moeten intrekken bij zijn oma", zegt ze. Andere klachten gaan onder meer over de mogelijke aanwezigheid van asbest in bepaalde woningen.

Lees ook: "Ze hebben mij - letterlijk - maanden in de kou laten staan"

Lees hieronder verder

Naziha El Hajjioui uit Merksem zat maandenlang zonder boiler. Veel huurders van huisvestingsmaatschappij ABC klagen over herstellingen die uitblijven. Beeld Bob Van Mol

Brief aan minister

Een collectief van huurders, personeelsleden en ex-personeelsleden klaagt een aantal wantoestanden aan in een brief aan minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA), schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) en de Vlaamse Ombudsdienst. In hun brief hebben ze het over "extreem wanbeleid" tegenover huurders, maar ook tegenover personeelsleden.

Sinds de komst van een nieuwe directrice in 2017 kent de sociale-huisvestingsmaatschappij, die zowat 2.000 woningen aanbiedt, een groot verloop. Sommige (ex-)werknemers maken gewag van pesterijen en inbreuken op de privacy. Zo zouden personeelsleden de opdracht hebben gekregen om andere personeelsleden te controleren via camerabeelden.

Directrice Anne-Marie Dupont was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Bob Van Passen, de voorzitter van de raad van bestuur van ABC, ontkent echter dat er sprake is van pesterijen of wettelijke inbreuken. Er zijn volgens hem wel "interne moeilijkheden", waardoor onder meer de afhandeling van de huurlasten vertraging heeft opgelopen.

Na vele klachten stelde de sociale inspectie ter plaatse vast dat het management onterecht terugvorderingen had uitgevoerd op de lonen van sommige medewerkers. Dat geld werd intussen teruggestort, benadrukt Van Passen.

IDEWE, de dienst voor preventie en bescherming op het werk, maakte ook een psychosociale analyse van de organisatie. De resultaten zijn opgeleverd, maar worden tot nu toe door ABC afgeschermd van de Vlaamse Ombudsdienst die zich over de zaak ontfermt. "Dit is een intern document." Volgende week zouden de Ombudsdienst en ABC wel samenzitten.

Minister Homans, die vorige week nog zwaar uithaalde naar het wanbeleid rond sociale woningen in Gent, laat weten dat de klachten over de Antwerpse maatschappij volop worden onderzocht door de bevoegde instanties.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234