Zondag 23/02/2020

Omstreden handelsakkoord

Nu ook handelsakkoord Europa en Japan onder vuur: gelekte informatie legt zwakke milieuafspraken bloot

In een vorig vrijhandelsakkoord stelde Japan nog dat het de illegale houtkap actief zou tegengaan. Dat wordt in het JEFTA afgezwakt.Beeld Jeroen van Loon

Na het CETA-verdrag is nu ook het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Commissie en Japan (JEFTA) in een heuse storm terechtgekomen. Milieuorganisatie Greenpeace heeft meer dan 200 pagina's aan informatie gelekt die aantonen dat Japan en de Europese Commissie het niet zo nauw nemen met de naleving van milieustandaarden.

Na het schandaal rond CETA beloofden de Europese Commissie en de Europese Unie om milieustandaarden bij volgende vrijhandelsakkoorden beter te verdedigen en transparanter te werk te gaan. Nu blijkt echter dat de Europese Commissie haar beloftes niet nakomt, integendeel.

Walvisjacht 

Milieustandaarden die in eerdere akkoorden als basis dienden voor onderhandelingen, worden afgezwakt. Zo neemt de Europese Commissie bijvoorbeeld geen maatregelen tegen de walvisjacht in Japan, terwijl de Europese Unie Japan in het verleden daarvoor al vaker veroordeeld heeft. 

De Commissie roept enkel vaag op om de biodiversiteit te respecteren en verwijst daarbij naar het hoofdstuk van handel en duurzame ontwikkeling: de regels rond de walvisjacht van de Internationale Walvisvaartcommissie komen in dat hoofdstuk niet eens aan bod.

Illegale houtkap

Een ander discussiepunt is de illegale houtkap. In een vorig vrijhandelsakkoord tussen landen in de Stille Oceaan stelde Japan nog dat het de illegale houtkap actief zou tegengaan. Dat wordt in het JEFTA echter afgezwakt. Zo moet Japan enkel erkennen dat houtkap 'een belangrijk thema' is en vraagt de Commissie Japan vaag om hulp bij de strijd tegen de illegale houtkap.

Tot slot is ook de oprichting van een apart investeringtribunaal, de zogenaamde arbitrage-instantie, erg omstreden. Dat idee uit het CETA-verdrag kon in het verleden al op veel kritiek rekenen. Dankzij het tribunaal kunnen buitenlandse bedrijven die zich bedreigd voelen door de verstrengde milieuwetgeving van een land, de wetgeving betwisten. Toch is dat volgens Europarlementslid Bart Staes niet goed. "Beleidsmakers zullen minder geneigd zijn hun milieuwetgeving te verstrengen, aangezien ze niet aangeklaagd willen worden door buitenlandse bedrijven. En dat is natuurlijk slecht voor het milieu", klinkt het.

Klimaatakkoord

Dat deze geheime informatie nu gelekt wordt, is slecht nieuws omdat er binnen enkele weken al een voorlopig akkoord op tafel moet liggen. Staes benadrukt dat er echter pas een definitief akkoord zal komen als aan alle milieustandaarden wordt voldaan. 

Lees meer over het schimmige akkoord tussen Europa en Japan in de pluszone van De Morgen: Zelfs voor walvisjacht knijpen we een oogje dicht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234