Dinsdag 20/10/2020

Trappist

Nu ook Engels bier erkend als trappist

Het Vlaamse Westvleteren trappist-bier.Beeld REUTERS

Engeland heeft nu ook zijn trappistenbier. Het bier Tynt Meadow, dat enkele maanden geleden gelanceerd werd door monniken, is door de Internationale Vereniging van Trappisten (IVT) erkend als "authentieke trappist". 

Tynt Meadow wordt gebrouwen door de monnikenorde van Mount Saint Bernard in het graafschap Leicester. Het is een donker bier met een alcoholgehalte van 7,4 procent. Volgens kenners geurt het naar chocolade, zoethout en fruit, met een pepersmaakje en vijgen.

Met de erkenning krijgt het trappistenbier een steeds internationaler aura: naast de zes Belgische trappisten zijn er twee Nederlandse, een Oostenrijkse, een Amerikaanse, een Italiaanse en dus nu ook een Engelse trappist.

Het prestigieuze label 'authentic trappist product' wordt uitgereikt voor een periode van vijf jaar. Ook Zundert 10, het tweede bier van de Nederlandse trappistenbrouwerij op een steenworp van de Belgische grens, en de Scala Coeli, tevens het tweede merk van de Italiaanse trappistenorde van Tre Fontane (Rome), verwierven maandag dat label.

Er zijn strikte criteria om een bier als "authentieke trappist" erkend te krijgen. Zo moet het bier binnen de muren van het klooster of de abdij gebrouwen worden, moet het brouwproces onder toezicht van de monniken gebeuren en moet de opbrengst gebruikt worden om te voldoen aan de behoeften van de kloostergemeenschap of liefdadigheid.

Landbouw

De abdij Mount Saint Bernard werd gesticht in 1835. De belangrijkste activiteit was voornamelijk landbouw, maar toen dat niet meer rendabel was, besloten de monniken in 2013 bier te brouwen.
"Ontwikkelingen in de moderne landbouw, in combinatie met de bodemprijzen voor melk, maken het moeilijk om de boerderij nog rendabel te houden. In 2013 zijn we tot het besluit gekomen dat het niet verantwoord was om nog door te gaan", klinkt het.

De orde besloot een trappist te brouwen."We weten dat er hier bier gebrouwen werd in de 19de eeuw", aldus de monniken. De voorbije jaren werden de nodige werkzaamheden verricht, en de monniken doen nu alles ter plaatse: brouwen, bottelen en inpakken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234