Zaterdag 28/01/2023

Nu ook de Michelingids voor het gewone volk

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

"Wat komen die Frenchies hier in Tokio doen en wat weten ze in godsnaam van de Japanse keuken?", was de reactie toen bleek dat de Michelingids zijn vizier nu ook op Tokio had gericht. Daarna regende het sterren en kreeg de stad de meeste Michelinsterren in de wereld toegediend. "Arigato, wel bedankt en sayonara."

Veel Japanse chefs zijn niet ontevreden met hun Franse sterren maar hebben nog steeds twijfel over de aanwezigheid van mijnheer Michelin-san in hun stad. "Zijn al die sterren niet gewoon een marketingtruck van die Frenchies?" Het zal in ieder geval de Japanner J.C. Okazawa "boudin blanc" wezen. Hij vindt dat Japan beter verdient dan beoordeeld te worden door Michelin. Als tegenzet publiceerde hij de Shominchelingids. Oftewel de Michelingids voor het gewone volk. Shomin is Japans voor werkvolk.

Fijn gevonden van J.C. Okazawa die ons ter illustratie meeneemt naar een feestelijke straat in Asakusa die een aaneenschakeling is van eettentjes en izakaya's (pubs waar je iets kunt eten). Ook perfecte timing van J.C. nu de ganse wereld en zeker ook Japan in de ban is van de kredietcrisis en veel sterrenrestaurants moeite moeten doen om de deuren open te houden. J.C. komt ironisch genoeg zelf uit de financiële wereld en moest jarenlang zijn collega's en klanten op sleeptouw nemen naar alle soorten restaurants in Tokio. Een gids met de beste adresjes kon niet langer uitblijven. Het bleek een schot in de roos.

Zelfs Bernard Claeys, de Belgische restaurant manager van Signature, het restaurant (één Michelinster) van het Mandarin Oriental Hotel in Tokio kent en kocht zelfs de Shominchelin. "Goeie adresjes en een even goed idee", zegt de West-Vlaamse Bernard die al meer dan zeventien jaar in Tokio woont en nu aan het hoofd staat van een van de meest gerenommeerde restaurants in de stad.

Bernard is blij om eens enkele Belgen over de elegante vloer te krijgen. "Weinig landgenoten in Tokio", zegt hij met een accent dat het midden houdt tussen Westvlaams en Engels. Wanneer hij hoort dat we al twee maanden onderweg zijn, laat hij zijn chef een delicate en opgewaardeerde versie van frietjes klaarmaken. "Met zelfgemaakte mayo", glundert Bernard. Als dat geen extra sterretje meer verdient!

DMM-reisjournaliste Debbie Pappyn reist met een Round The World-ticket de wereld rond in amper 70 dagen. Ze zal ons op deze site en op zaterdag via De Morgen Magazine constant op de hoogte houden. Via deze link kan je haar ook live volgen.

Heb je vragen voor Debbie? Mail ze dan naar debbieronddewereld@demorgen.be

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Bernard Claeys. Beeld UNKNOWN
Bernard Claeys.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234