Dinsdag 28/03/2023

'Nu nog de gaatjes dichten'

Hier en daar file, maar niet meer dan anders. Dat is de conclusie van de eerste echte test van het Gentse circulatieplan. Het sluipverkeer en enkele opstoppingen plaatsten wel een kleine domper op de feestvreugde.

Dinsdagochtend in Gent, iets voor 7 uur. Op de brug tussen de Ham en de Steendam trotseren twee politieagenten in uniform een stevige regenvlaag. "Wij sturen iedereen de juiste kant op", zegt een agent, terwijl hij met zijn oranje kegel een colonne auto's begeleidt. Hoewel deze knip al twee weken bestaat, proberen veel mensen blijkbaar nog steeds van op de Ham de stad in te rijden.

"Wie nu nog van niks weet, heeft op Pluto geleefd. Maar je moet mensen wel wat tijd geven om zich aan te passen", zegt de agent. Tijdens de paasvakantie werd het afslagverbod hier nog feestelijk genegeerd. Toen kneep de politie een oogje dicht, maar vandaag is het menens. De inloopperiode van het circulatieplan is voorbij.

"Of ik al boetes heb uitgeschreven? Neen", zegt hij. "Je kunt de mensen hier weinig verwijten, want de signalisatie is nog niet zo duidelijk. Ik heb begrepen van de stadsdiensten dat ze de verkeersborden nog gaan aanpassen."

Brute pech

Het is bijna 8 uur en het radiojournaal meldt: 330 kilometer file. Net vandaag, op de eerste schooldag na de vakantie, schommelt de temperatuur rond de vijf graden. Fietsers moeten al uit stevig hout zijn gesneden om in dit weer op hun rijwiel te kruipen. Brute pech voor het circulatieplan, dat zijn examen onder moeilijke omstandigheden aflegt. Niettemin zijn de fietsers er wel.

Ook 's ochtends aan de Dampoort valt er weinig van te merken. Toen hier vorige week lange files stonden, werden de verkeerslichten beter afgesteld. Nu moeten auto's twee, hooguit drie, rode lichten trotseren voordat ze de flessenhals voorbij zijn. Door de nieuwe signalisatie moeten automobilisten sneller het juiste rijvak kiezen, waardoor de chaos uitblijft.

Veel minder vlot gaat het aan de Nieuwevaart, iets noordelijker op de stadsring. Zodra we in de buurt komen, staat alles vast. Tergend traag bumperen we voorbij elektrogroothandel Vynckier, de Poezenboot en duivenlokaal De Vriendenkring. Onze timer klokt af op 13 minuten voor enkele honderden meters.

Onze lijdensweg is nog beperkt in vergelijking met de beproeving die de bestuurders in de andere richting moeten doorstaan. Zuchtend en puffend zitten ze achter het stuur, zij die dachten dat het allemaal wel zou meevallen. Normaal rijden ze hier de Bevrijdingslaan in, pal door de Brugse Poort-wijk, maar nu moeten ze de stadsring volgen. Resultaat: een volle ring. Maar ook: een aangename wijk.

Op een zolderkamertje tegenover het stadhuis maken we na de ochtendspits het bilan op. Ongeveer twintig werknemers van politie, brandweer en verkeersdiensten hebben hier een commandopost opgeworpen met de meest geavanceerde technologie. Op een groot scherm wordt de actuele verkeerssituatie geprojecteerd.

Wat opvalt, zijn de twee lange rode lijnen aan de Nieuwevaart, maar ook vele kleinere rode lijntjes. "Ja, er staat file. Maar deze spits is niet erger dan op een andere regenachtige weekdag", vertelt Pieter Morlion, expert van het regionaal verkeerscentrum. "Het toppunt van de spits was om halfnegen, toen veel ouders hun kinderen naar school brachten. Daarna werd het kalmer."

Tijdens de avondspits blijkt wel dat de Dampoort vanuit het noorden toch wat te kreunen heeft onder het autogeweld. Al blijft ook nu de Nieuwevaart het grootste pijnpunt. "We gaan de verkeerslichten vandaag nog beter afstellen", belooft schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) al snel. "Auto's op de ring krijgen enkele seconden langer groen. We zullen zien wat dat geeft."

Sluipverkeer

Dat is niet het enige probleem, want intussen blijken sommige inwoners ook te klagen over méér autoverkeer in hun straat dan voorheen. De zoektocht naar de sluiproutes is begonnen. "Op voorhand is het moeilijk om in te schatten waar zulke routes ontstaan", zegt Watteeuw. "Maar zodra we meer duidelijkheid hebben, zullen we ze aanpakken."

Conclusie? Gent is tijdens de eerste echte test voor het circulatieplan niet ten onder gegaan aan chaos en stilstand. Met dank aan een grondige voorbereiding, een inlooptijd van twee weken. Maar dat neemt niet weg dat er nog veel werk aan de winkel is. Dat erkent het stadsbestuur zelf ook.

"Al bij al mogen we tevreden zijn", vindt Watteeuw. "De basis ligt er en heeft zich bewezen. Maar nu moeten we wel nog een paar mankementen wegwerken en gaatjes dichten. Tegen juni moet dat in orde zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234