Dinsdag 12/11/2019

IS

Nu kan er toch een terroriste terug naar België: Zwitserland wil één van onze radicaalste IS-vrouwen repatriëren

El Maliji schoof haar man, die niet meer wou vechten, aan de kant en trouwde met een Zwitser, met wie ze twee kinderen kreeg. Beeld RV

De kans bestaat dat België binnenkort één van zijn radicaalste IS-vrouwen terugziet. Die trouwde in Syrië met een Zwitser en kreeg er twee kinderen van hem. Het Alpenland is nu van plan om Zwitserse kinderen te repatriëren en wil ook hun moeders meebrengen. Lange gevangenisstraffen wachten hen in Zwitserland niet en daarna zou een terugkeer naar België moeilijk tegen te houden zijn.

“De Islamitische Staat zit in ons hart. Zelfs als ze ons allemaal doden, blijft die liefde overeind.” Zo sprak Yusra El Maliji (28) toen ze in maart uit het laatste Syrische bolwerk van IS werd gehaald. Anders dan de meeste vrouwen die daar in de handen van de Koerden vielen, toonde de Brusselse geen greintje spijt. “België heeft onze kinderen vermoord”, beet ze het land waar ze opgroeide toe vanachter een alles bedekkende sluier.

Toen ze in juni 2014 naar Syrië trok, nam El Maliji haar toen driejarige zoontje uit een stukgelopen huwelijk met zich mee. In Syrië trouwde ze eerst met de broer van de Brusselse vriendin die haar geradicaliseerd zou hebben. Goed geradicaliseerd, zo blijkt. Want toen die echtgenoot niet meer wou vechten voor IS, stuurde El Maliji hem weg en zocht ze een andere man.

Dat werd een Zwitser die al hoog was opgeklommen binnen IS. Hoog genoeg althans om van tevoren te weten dat er op 13 november 2015 terreur op stapel stond in Parijs. Een halfuur voor de hel daar losbrak, verwittigde hij immers zijn zus die vaak in de Franse hoofdstad verblijft. Het is dankzij deze Zwitser en de twee kinderen die ze van hem kreeg, dat El Maliji mogelijk weer in Europa verschijnt.

7 kinderen, 4 moeders

Zwitserland heeft immers plannen om de kinderen van zijn Syriëstrijders terug te halen uit de Koerdische kampen en dat ook met hun moeders te doen. Volgens de Zwitserse krant 'Le Matin', die daar zondag over berichtte, gaat het over zeven kinderen en vier moeders - en een zeer goed ingelichte Zwitserse bron bevestigde ons dat El Maliji op dat lijstje staat.

“Een beslissing is er nog niet”, aldus onze bron. “Maar het is de taskforce Tetra die het plan heeft opgesteld en daar ook achterstaat.” In die taskforce zitten vertegenwoordigers van het gerecht, de politie en de inlichtingendienst - maar ook van de Zwitserse ministeries voor Justitie, Buitenlandse Zaken en Migratie, wat laat uitschijnen dat er dus wel een politiek draagvlak voor is.

Wat er met de vrouwen gebeurt als ze in Zwitserland aankomen, staat nog niet vast. “Maar zelfs als ze worden berecht voor hun lidmaatschap van IS, dan kunnen ze gemakkelijk wegkomen met een gevangenisstraf van slechts enkele maanden”, voorspelt onze bron. Omdat Zwitserland tot de Schengenzone behoort en El Maliji over een Belgisch paspoort beschikt, zou het daarna heel erg moeilijk kunnen worden om te beletten dat ze zich terug in België vestigt.

De meeste specialisten - onder wie ook OCAD-directeur Paul Van Tigchelt - oordelen wel dat een gecontroleerde terugkeer van onze Syriëstrijders de beste oplossing is - zelfs als het alleen nog maar over onze veiligheid gaat. Maar die terugkeer moet dan wel gepaard gaan met een streng vervolgingsbeleid. Wat problematisch kan worden indien El Maliji reeds in Zwitserland veroordeeld zou zijn.

Het zou ook wel wat cynisch zijn wanneer zij als eerste van bij de Koerden kan terugkeren, terwijl veel minder radicale en al wel tot inkeer gekomen IS'ers daar in de kampen achterblijven omdat België hen niet wil. Dat geldt onder meer voor El Maliji's eigen moeder Mina (50), die haar dochter indertijd niet alleen wou laten vertrekken en nu al bijna twee jaar in Syrië vastzit met nog een dochter van zeven.

Beeld REUTERS

Omsingeld door tanks

Ondertussen wordt de toestand in die Koerdische kampen steeds explosiever. Afgelopen weekend is er in het kamp van Al-Hol - waar ook El Maliji vastzit - een gruwelijk verminkt lijk aangetroffen. Ogenschijnlijk van een vrouw die werd gedood door IS-aanhangsters omdat ze afstand had genomen van hun ideologie. Vrouwen die trouw blijven aan de terreurgroep, slagen er steeds beter in om een schrikbewind te vestigen. Zo is er de voorbije nachten ook al meermaals brand gesticht.

Gisterochtend moesten Koerdische strijders zelfs een heuse opstand bedwingen. IS-aanhangsters hadden blijkbaar vuurwapens kunnen bemachtigen en bij een schietpartij tussen hen en de Koerden werden één tot drie vrouwen gedood. Een ooggetuige met wie wij contact hadden, zegt dat het kamp omsingeld was door tanks en stuurde ons ook foto's door van de munitie die er in het rond vloog. “We zitten hier nu letterlijk tussen twee vuren”, aldus de vrouw - die IS zelf heeft afgezworen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234