Donderdag 01/06/2023

NieuwsJongeren en coronamaatregelen

Nu is het echt aan ons, vinden de jongeren

Genieten van de lente aan de Antwerpse kaai. Versoepelingen voor de jeugd zullen hoog op de agenda staan. Beeld Klaas De Scheirder
Genieten van de lente aan de Antwerpse kaai. Versoepelingen voor de jeugd zullen hoog op de agenda staan.Beeld Klaas De Scheirder

De Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Scholierenkoepel en de Vlaamse Vereniging van Studenten bundelen de krachten in een vlammende nota. Ze roepen het Overlegcomité van komende vrijdag op om jongeren prioriteit te geven bij versoepelingen.

Fernand Van Damme en Jorn Lelong

“We merken dat er de laatste tijd meer erkenning komt voor de situatie van jongeren. Maar nu willen we benadrukken dat het tijd is voor actie om die situatie ook te verbeteren”, vindt Amir Bachrouri (18), voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Die komt voor het eerst in een gezamenlijk statement naar buiten met de Vlaamse Scholierenkoepel en de Vlaamse Vereniging van Studenten. Elk met hun eigen focus, maar over één ding zijn ze het eens: kinderen en jongeren moeten meer mogelijkheden hebben om samen te komen.

De Vlaamse Jeugdraad pleit er onder meer voor om weer meer buitenschoolse activiteiten voor jongeren toe te laten. Sinds 1 februari mogen jongeren slechts één buitenschoolse hobby uitoefenen, in groepjes van maximaal tien. “Heel veel jongeren moesten dus kiezen welke hobby ze nog wilden uitoefenen. Ik hoor van veel jongeren dat ze een hobby als muziekschool dan maar lieten vallen”, zegt Bachrouri.

De Vlaamse Jeugdraad pleit er ook voor om jongeren weer toe te laten elkaar in groepen van maximaal tien te zien, in plaats van het aantal van vier dat nu geldt. Onder meer lokale besturen en jeugdwerkers moeten dat in goede banen leiden. “Jeugdorganisaties hebben deze zomer al bewezen dat ze daar verantwoordelijk mee omspringen: met bubbels van 50 werden er slechts bij 0,2 procent van de jeugdactiviteiten besmettingen vastgesteld. Nu het weer beter wordt, is het belangrijk dat jongeren zich buiten kunnen uitleven”, zegt Bachrouri. Ook klasuitstappen moeten weer meer gestimuleerd worden, vindt de Vlaamse Scholierenkoepel.

De Vlaamse Vereniging van Studenten juicht dan weer toe dat studenten vanaf 15 maart weer een dag per week naar de campus mogen, als de huidige evolutie van de pandemie zich voortzet tenminste. Maar vooral over de kotbubbel hopen ze vrijdag op meer nieuws. “We zien dat niet als een versoepeling”, zegt Elise Beeckmans van de Vlaamse Vereniging van Studenten. “Er moet duidelijkheid komen over wat mag en niet mag, zodat studenten een houvast krijgen, en niet langer beboet worden als ze eigenlijk niks verkeerd doen.”

Perspectief

Ook hoogleraar cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) vindt dat het tijd is dat de jongeren perspectief krijgen. “Bijna vier op de tien jongeren geven aan last te hebben van depressie- of angststoornissen. Dat is echt problematisch. Ook andere indicatoren laten geen fraai beeld zien: meer jongeren hebben eetstoornissen, kopen slaapmiddelen en melden vaker kindermishandeling. Als je dan hoort dat de kappers weer mochten opengaan omdat die belangrijk zijn voor de sociale noden van mensen, dan moet je je toch eens afvragen hoe dat overkomt naar jongeren toe.”

Versoepelingen voor de jeugd zullen vrijdag in elk geval hoog op de agenda staan. CD&V-voorzitter Joachim Coens was al na het vorige Overlegcomité ‘woest’ toen bleek dat er geen perspectief voor jongeren geboden werd. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet al weten dat “de jeugd absoluut niet vergeten mag worden”. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) laat echter nog niet in zijn kaarten kijken. “Het wordt een belangrijke vergadering om de violen te stemmen, maar ik denk niet dat we al veel beslissingen gaan kunnen nemen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234