Zondag 28/02/2021

Belgisch voetbal

Nu hopen dat de buren niet moeilijk doen: over de verhuisplannen van Club Brugge

Het Jan Breydelstadion in Brugge. Beeld Photo News
Het Jan Breydelstadion in Brugge.Beeld Photo News

Zonder tegenslagen voetbalt Club Brugge in het seizoen 2022-2023 in een gloednieuw stadion voor 40.000 toeschouwers. Kostprijs: bijna 100 miljoen euro. Na veertien jaar ploeteren lag de oplossing om de hoek, op de Olympia-site vlak naast het huidige stadion, dat tegen de vlakte gaat. Cercle Brugge verhuist in principe naar de Blankenbergse Steenweg.

Zit er dan eindelijk schot in de zaak? Club Brugge en het Brugse stadsbestuur presenteerden gisteren out of the blue hun stadionplannen. Niet in Loppem, Knokke-Heist of langs de Blankenbergse Steenweg ten noorden van Brugge, wél op Olympia in Sint-Andries in de schaduw van het huidige stadion. 

Volgens Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) was dat een een ideetje van de buren. “Cercle liet mij weten dat het niet per se op Jan Breydel wil blijven”, zei De fauw. “Daarop ontstond het idee om het stadion voor Club misschien toch in Sint-Andries te bouwen. Als we goede maatregelen nemen voor de mobiliteit en de buurt grondig informeren, moet dit mogelijk zijn.” 

Concreet hoopt Club Brugge in het seizoen 2022-2023 een gloednieuwe voetbaltempel voor 40.000 toeschouwers te betreden. “Die 40.000 plaatsen zijn goed met het oog op een optimale beleving en met aandacht voor de competitie waarin wij spelen", meent Club-voorzitter Bart Verhaeghe. “Trek je dit naar boven, dan wordt die beleving anders. Dan zit je verder van het veld en zie je de wedstrijden minder goed.”

Het totale kostenplaatje zal net geen 100 miljoen euro bedragen, een som die de club zelf zal ophoesten. Ter vergelijking: het duurste stadion in Europa, Wembley, kostte een slordige 900 miljoen euro. In eigen land kostte de Ghelamco Arena in Gent ongeveer 80 miljoen.

Verhaeghe en Club Brugge zullen het stadion zelf bouwen, de gronden worden via een erfpachtregeling gehuurd van de stad Brugge. In het nieuwe stadion, dat in een groot park met voldoende parkeergelegenheid zal liggen, is er geen plaats voor winkels of kantoorruimte. 

Cercle verhuist

In eerste instantie moeten nagenoeg alle oefenvelden wijken, na verloop van tijd gaat het huidige stadion tegen de vlakte. Dat gebeurt pas wanneer ook het nieuwe stadion van Cercle gerealiseerd is, een project waarvoor het stadsbestuur en groen-zwart de site langs de Blankenbergse Steenweg – de vorige locatie van Club – voor ogen hebben. Bedoeling is dat daar de nieuwe oefenvelden van groen-zwart én blauw-zwart terechtkomen. 

“We zijn niet van plan om Cercle Brugge in de steek te laten”, klonk het gisteren bij De fauw. Het stadion van de vereniging zal in principe 12.000 à 15.000 zitplaatsen tellen. 

Club-voorzitter Bart Verhaeghe en de Brugse burgemeester Dirk De fauw. Beeld BELGA
Club-voorzitter Bart Verhaeghe en de Brugse burgemeester Dirk De fauw.Beeld BELGA

"Eenmaal de omgevingsvergunning verworven is, kunnen we aan de slag", reageerde Verhaeghe opgelucht. "Als er geen bezwaren zijn, dan kunnen we in principe in de lente van 2021 beginnen bouwen. Rekening houdend met een bouwperiode van anderhalf jaar hopen wij het seizoen 2022-2023 in ons nieuwe stadion aan te vatten.” Met Cercle Brugge werd dan weer de overeenkomst gesloten dat groen-zwart in het Jan Breydelstadion mag blijven spelen tot hun project gerealiseerd is. Zo kan het dus perfect dat er in 2022 afwisselend in twee stadions naast elkaar gevoetbald wordt. 

Verhaeghe: "Het is nu écht op. Wie denkt dat niets doen de oplossing is, is misdadig. Het stadion is oud en gevaarlijk. Afgeleefd. Hoe rapper we er weg zijn, hoe beter voor iedereen. Voor de toekomst van Club en voor de hele omgeving. Dit zal Sint-Andries en Brugge een boost geven. Net daarom ben ik ervan overtuigd dat het deze keer wel zal lukken.”

Raad van State

Club wil al sinds 2006 een nieuw stadion. Nadat Jan Breydel voor Euro 2000 werd uitgebreid van 16.000 naar 30.000 plaatsen bleek de staat van het stadion niet geweldig meer. Daarom dacht Club eerst aan een lap grond nabij Loppem. Een actiecomité en een beschermde vleermuizenpopulatie hielden die plannen tegen. In 2013 kwam Club met de Blankenbergse Steenweg aandraven nadat ook een site aan de Chartreuseweg werd afgekeurd. In de eerste plannen was er zelfs sprake van twee stadions op die locatie: een groter voor Club en een klein voor Cercle. Later zou Cercle verklaren dat het in Jan Breydel wilde blijven. Procedures bij de Raad van State hebben die optie telkens vertraagd. Ook nu nog moet de Raad van State zich buigen over de toekomst van die gronden. 

"Ik ben te oud geworden om schrik te hebben", zei Verhaeghe. “We zijn heel opgetogen. Hick ups zullen er zijn, dat was in Westkapelle ook zo. We houden daar rekening mee en zullen daar verstandig mee omgaan.” Concreet vormen de bewoners van de Lange Molenstraat naast de oefenvelden de voornaamste risicogroep. Het nieuwe stadion zal veel dichter bij de huizenrij staan dan vandaag het geval is.

Een nieuwe voetbaltempel is een must voor Club Brugge om zijn grote ambitie op termijn waar te maken. Wanneer de Europese competities in 2024 hervormd worden, kan en mag blauw-zwart de trein voor Verhaeghe niet missen. "Alles zal veranderen, de eisen om bij de absolute top te mogen meespelen zullen veel groter worden. Stel je voor dat je de boot mist doordat je niet in je stadion mag spelen. Oké, we zijn België en zullen altijd België blijven. Toch wil ik kunnen doen wat Ajax doet. Daarvoor hadden we wat ons stadion betreft een oplossing nodig, en die hebben we nu gevonden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234