Donderdag 06/10/2022

Voor u uitgelegd

Nu het reisverbod vervalt: kan je vanaf maandag ook weer winkelen over de grens? Dit zijn de regels en de mogelijkheden

null Beeld AFP
Beeld AFP

Maandag gaat het reisverbod op de schop. Betekent dat ook dat je opnieuw de grens over mag om te winkelen? Moet je dan ook coronatests afleggen en quarantaines respecteren? En waar kan je het best naartoe? Dit zijn de regels en de mogelijkheden in onze buurlanden.

Koen Van De Sype

Deze week besliste het Overlegcomité onder druk van Europa dat het verbod op niet-essentiële reizen maandag opgeheven wordt. Reizen wordt nog altijd uitdrukkelijk afgeraden, maar je mag dus wel opnieuw de grens over zonder je daarvoor te moeten verantwoorden. Niet al onze buurlanden staan ons echter met open armen op te wachten. Er gelden op bepaalde plaatsen strikte regels.

Frankrijk

Frankrijk zit volop in een derde coronagolf. Op 3 april werd een reeks strenge maatregelen van kracht die de coronacijfers zouden moeten ombuigen en die gelden nog zeker tot 1 mei. Zo moet iedereen er binnen een straal van tien kilometer van zijn woning blijven en mag je niet naar een ander departement reizen.

Iedereen die Frankrijk binnenkomt, moet een negatieve coronatest kunnen voorleggen die hooguit 72 uur oud is. Daar is een uitzondering op voor zogenaamde ‘transfrontaliers’. Dat zijn Belgen die zich verplaatsen binnen een straal van dertig kilometer rond hun woning voor minder dan 24 uur. Woon je op minder dan dertig kilometer van de winkel in Frankrijk die je wil bezoeken, dan kan je dat zonder problemen en zonder test doen.

null Beeld afp
Beeld afp

Let wel op: niet alle winkels zijn open in Frankrijk. Alleen handelszaken die basisgoederen en -diensten verkopen, inclusief platenzaken, boekenwinkels, hobbyzaken, planten- en bloemenwinkels, schoenmakers, kappers, chocolatiers en autohandelaars mogen open blijven. Winkelcentra van meer dan 10.000 vierkante meter zijn gesloten, met uitzondering van de voedingszaken en apotheken binnen in die centra.

Nederland

Nederland is intussen aan de vierde coronagolf bezig. Ook daar kan je niet zomaar doen wat je wil. Wie de grens met de wagen oversteekt, hoeft dan wel geen recente negatieve PCR-test te kunnen tonen, je moet er wel tien dagen in quarantaine. Als de testuitslag op dag vijf negatief is, kan de quarantaine worden verbroken. Er zijn uitzonderingen op de quarantaineregel, maar shoppen valt daar niet onder. Een dagje de grens over om te winkelen is dus geen optie. Hetzelfde geldt voor wie met de regionale grensoverschrijdende bus of trein de grens oversteekt. Je moet dan ook altijd binnen een straal van 30 kilometer van de grens blijven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wie meer tijd heeft en er door de quarantaine echt een vakantie van wil maken, moet rekening houden met nog enkele andere beperkingen. Essentiële winkels zijn net als in ons land open. Maar voor niet essentiële winkels geldt winkelen op afspraak. Die afspraak moet minstens vier uur op voorhand gemaakt worden en winkelen doe je alleen. Er zijn maar één klant per 25 vierkante meter en twee klanten per verdieping toegelaten. Je mag ook maar met 50 tegelijk naar binnen als de zaak heel groot is. Koopavonden zijn afgeschaft.

Duitsland

Op dit moment is Duitsland nog in quarantaine en zijn niet-essentiële winkels dicht, maar die maatregel wordt zondag opgeheven. Welke regels vanaf dan precies van kracht zijn, hangt deels af van de deelstaat waar je heen gaat. De twee deelstaten die aan ons land grenzen, zijn Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts.

België wordt momenteel beschouwd als een ‘gewoon’ risicogebied in Duitsland. Dat betekent dat er een testplicht is (ten vroegste 48 uur voor vertrek of ten laatste 48 uur na aankomst moet je een test laten doen), een meldplicht (via een digitaal inreisformulier) en een quarantaineplicht (zelfs met een negatieve coronatest moet je tien dagen in quarantaine, maar wie na vijf dagen een negatieve coronatest aflegt, mag er vroeger uit).

null Beeld AFP
Beeld AFP

In Noord-Rijnland-Westfalen hoef je als Belg niet in quarantaine als je een negatieve sneltest of PCR-test kan laten zien die niet ouder is dan 48 uur of als je negatief test meteen na aankomst. Klein grensverkeer is bij een verblijf van minder dan 24 uur sowieso vrijgesteld van de quarantaineplicht.

In Rijnland-Palts ontsnap je aan zowel registratie, test als quarantaine als je minder dan 24 uur in de regio blijft. Winkelen en tanken over de grens wordt niet gezien als absoluut noodzakelijk en daarom afgeraden, maar verboden is het niet. Winkels zijn overigens gewoon open, met beperkingen op het aantal mensen dat binnen mag. Zo mag in winkels met een oppervlakte kleiner dan 800 vierkante meter maar één klant per tien vierkante meter naar binnen. Er geldt ook een maskerplicht, net als in de andere buurlanden.

Luxemburg

In het Groothertogdom Luxemburg zien ze Belgen het liefst van alle landen komen. Je kan er gewoon heenreizen zonder restricties. Je hoeft geen negatieve coronatest voor te leggen en hoeft niet in quarantaine te gaan. Er wordt ook niet extra gecontroleerd aan de grenzen in het kader van de coronamaatregelen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Winkels zijn gewoon open, zowel de essentiële als de niet-essentiële. Er is wel maar één klant per tien vierkante meter toegelaten. Hoewel restaurants en cafés hun binnenruimtes nog niet mogen openstellen, kan je wel al terecht op hun terrassen tussen 6 en 18 uur. Je kan tijdens het shoppen dus ook rustig je dorst lessen.

Terugkeren naar België

Wie na een dagje shoppen in een van onze buurlanden terugkeert naar België, hoeft zich geen zorgen te maken. Wie binnen de 48 uur terug in het land is, hoeft geen Passenger Locator Form in te vullen, coronatests te ondergaan of quarantaine te respecteren. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234