Dinsdag 06/06/2023

AchtergrondOnderwijs

‘Nu geven we jongeren het signaal dat winkels toch altijd belangrijker zijn dan het recht op onderwijs’

null Beeld Flore Deman
Beeld Flore Deman

Ondanks het protest van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wordt de paasvakantie met een week verlengd. Hoewel het Overlegcomité het kleuteronderwijs de ruimte liet open te blijven, vraagt het hele onderwijsveld om kleuters thuis te laten. ‘We moeten zeker weten dat scholen terug openen na de paasvakantie.’

Pieter Gordts en Jorn Lelong

Wat al enkele dagen in de lucht hing, werd door het Overlegcomité bevestigd: een extra lange paasvakantie voor zowat alle leerlingen en studenten. De lagere en secundaire scholen moeten volgende week de poorten sluiten. “De besmettingscijfers bij de 10- tot 19-jarigen zijn bijzonder hoog”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) na het Overlegcomité. Zij besmetten hun ouders, die dan weer grootouders aansteken, enzovoort. De ‘paaspauze’ moet die trend doorbreken. “Die methode heeft ons tijdens de herfstvakantie ook geholpen”, zei De Croo.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Beeld Photo News
Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Hoewel het onderwijsveld daar zelf geen vragende partij voor was en liever afstandsonderwijs gezien had volgende week, werd op een avondlijk overleg beslist er toch een lange vakantie van te maken. Examens kunnen wel doorgaan.

Het Overlegcomité liet het kleuteronderwijs de ruimte om open te blijven. Maar het volledige onderwijsveld riep al op kleuters volgende week thuis te laten. De socialistische vakbond ACOD Onderwijs dient zelfs een stakingsaanzegging in voor het kleuteronderwijs. “Veel kleuterscholen zijn nu al om organisatorische of gezondheidsredenen tot sluiting gedwongen. Met de stakingsaanzegging willen we het kleuterpersoneel de de mogelijkheid geven om niet in onveilige omstandigheden te moeten werken", zegt Nancy Libert, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs.

In het hoger onderwijs verdwijnt het contactonderwijs en kruipen studenten en professoren terug voltijds achter de laptop. Een bittere pil, twee weken nadat universiteiten en hogescholen hun studenten een dag les op de campus beloofd hadden. “Ik snap dat het moet, al ken ik weinig sectoren die sinds maart 2020 zo beperkt worden in hun activiteiten als het hoger onderwijs”, zegt Dylan Couck, ondervoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten.

Signaal geven

Dat de jeugd weer de prijs betaalt voor stijgende besmettingscurves zorgt voor wenkbrauwengefrons. “Ik begrijp dat we moeten ingrijpen”, zegt Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde. “Maar ik had gehoopt dat we sneller beslist hadden om naar een volledige lockdown te gaan. Dat was meer verdedigbaar geweest. Nu geven we jongeren het signaal dat winkels toch nog altijd belangrijker zijn dan het recht op onderwijs.”

Erika Vlieghe.  Beeld Wouter Van Vooren
Erika Vlieghe.Beeld Wouter Van Vooren

Volgens infectioloog Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) is het intellectueel niet eerlijk om het openblijven van winkels (op afspraak) en het sluiten van scholen naast elkaar te plaatsen. “Er is een heel groot verschil tussen de epidemiologische rol van scholen en die van winkels”, zei ze in een chat met lezers van De Morgen. “Niemand wordt blij van het sluiten van scholen. Maar op het einde van de rit moet je wel beslissen welke maatregel de druk op het overdragen van het virus meer gaat verlichten. Dat ga je eerder doen door scholen een week vroeger te sluiten dan winkels dicht te doen.”

Heropening

Het blijft de bedoeling om de scholen na de paasvakantie, op 19 april, volledig te heropenen. De impact voor het onderwijs blijft met andere woorden beperkt tot net die week wanneer scholen traditioneel minder lesgeven en deliberaties en zachte activiteiten voorrang krijgen. Veel (meer) leerachterstand zal die gemiste week wellicht niet met zich meebrengen.

“Een extra week zonder school valt inderdaad nog te overzien, maar dan moet deze sluiting écht wel beperkt worden tot één week”, zegt Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinderpsychiatrie. “Dit is immers een extra belasting voor kinderen, jongeren en hun ouders in een al kwakkelend schooljaar. Scholen openen na de paasvakantie, koste wat het kost, is een topprioriteit.”

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Beeld Joris Casaer
Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.Beeld Joris Casaer

Eetstoornissen

Crommen maakt zich zorgen. Net als kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en De Guchtenaere vangt ze “verontrustende signalen” op. “Wij worden overspoeld met vragen en problemen”, zegt Crommen. “De ziekenhuizen liggen vol, de vragen voor raadplegingen pieken ongezien en op de spoedgevallen kunnen we schandelijk veel kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen niet helpen.”

De Guchtenaere beaamt dat. “We zien veel emotionele problemen, toenemende eetstoornissen en moeilijke contexten die nadrukkelijker in beeld komen. Daar maken we ons toch erg zorgen om.”

Kinderopvang

Dus wordt een goed georganiseerde kinderopvang essentieel. De langere paasvakantie, gecombineerd met minder mogelijkheden voor buitenschoolse activiteiten, maakt dat ouders voor een moeilijke periode staan. “Al zorgt het wegvallen van de lessen wel voor minder stress bij ouders”, zegt Timothy Van Raemdonck, coördinator van GO! Ouders. “Zij moeten nu niet langer afstandsonderwijs en telewerk combineren, wat in de eerste lockdown erg zwaar bleek.”

Diezelfde eerste lockdown leert ons ook dat de (nood)opvang niet enkel voor kinderen van ouders met een essentieel beroep open moet staan, maar voor iedereen die er nood aan heeft. Net zoals de nood aan openbare plekken voor kinderen in de stad. “Ook moeten we goed nadenken over hoe we dat organiseren”, zegt Karolien Bouchet, directeur Onderwijs van de ouderkoepel van het vrij onderwijs VCOV. “Mixen we bubbels van verschillende scholen? Organiseert de gemeente of de school dat? Kortom, we mogen de komende dagen nog een tandje bijsteken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234