Woensdag 22/01/2020

'Nu ga ik maar eens gewoon één film maken'

interview regisseur peter jackson over het laatste deel van zijn trilogie

Na een overdonderende wereldpremière van The Return of the King in Wellington, zijn thuisbasis in Nieuw-Zeeland, begon Peter Jackson met zijn cast een triomftocht langs Amerika en Europa. In Berlijn, aan de vooravond van de Europese première, blikt de regisseur van Lord of the Rings terug op de voorbije vier jaar.

Toen eind de jaren negentig het nieuwtje rondging dat iemand van plan was om The Lord of the Rings, de bijbel van het fantasygenre, te verfilmen, bracht dat een drukke geruchtenmolen op gang. Zeker toen bekend werd dat de regisseur Peter Jackson zou zijn, een Nieuw-Zeelander met een bizarre voorliefde voor horror en enkele kleine films zoals The Frighteners en Heavenly Creatures op zijn actief. Er werden wenkbrauwen gefronst, want zou deze kleine regisseur het verhaal wel eer aandoen? Intussen wist Peter Jackson zelfs de grootste monden te snoeren. Niet alleen slaagde hij erin de trilogie op een manier te verfilmen die de fans tot tranen toe bewoog, hij heeft ook een massa Tolkien-analfabeten met succes geïntroduceerd in de fantastische wereld van Midden-Aarde. Met The Return of The King sluit de regisseur alleszins een groot hoofdstuk van zijn leven af. Een nabeschouwing is dus wel op zijn plaats.

Hoe voelt u zich, nu het laatste deel van uw monsterfilm eindelijk klaar is?

"Moe. Opgelucht. Triest. Er gaan een heleboel emoties door me heen op dit moment. Maar bovenal ben ik trots op het feit dat ik deze drie films heb gemaakt, dat we het einde hebben gehaald en dat we erin geslaagd zijn ook van het derde deel van The Lord of the Rings een schitterende film te maken. Ik ben wel triest omdat de acteursploeg nu voorgoed uit elkaar gaat. Ik hoop dat ik met elk van hen opnieuw kan werken, maar het zal nooit meer in een rol uit Lord of the Rings zijn. Er zal geen Aragorn meer zijn, geen Frodo, geen Arwen. Dit is het einde. In de normale Hollywood-wereld zou men van films die zo succesvol zijn meteen nog een vierde en een vijfde aflevering maken, maar dit is Lord of the Rings en het verhaal is uit."

Vervolg op pagina 4Vervolg van pagina 2

Ook voor de Tolkien-fans is dit een triest einde. We hebben de boeken, we hebben een fantastische verfilming en we hebben de nog betere dvd's. Na de uitgebreide versie van deze film is er bijna niets meer om naar uit te kijken. Het enige wat we nu nog kunnen doen is de boeken herlezen en de films herbekijken..

"Als het je kan troosten: ik ben er zeker van dat New Line Cinema er alles aan zal doen om De Hobbit te verfilmen. De moeilijkheid is dat ze niet alle rechten hebben op het verhaal. Sommige hebben ze wel, andere zijn in het bezit van een andere studio. Ze zullen dus aan tafel moeten gaan zitten om dat probleem op te lossen. Als het zover is, ben ik uiteraard vragende partij om de film te maken. Het zou leuk zijn mocht ik het hele verhaal kunnen afronden. Maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken voor de fans, dat klopt. Je mag nog wel rekenen op de ultieme verzamelbox met de drie films achter elkaar."

U hebt vier jaar onafgebroken gewerkt aan deze films. Wat hebt u gedaan toen deze af was?

"De film is pas drie weken klaar, dus veel tijd om te rusten heb ik nog niet gehad. De dag dat we klaar waren, was ik niet in de mood om te vieren. Een halfuur nadat de film af was, ben ik naar een begrafenis gegaan van een jonge vriend van ons. Daarna zijn de premières en de interviews begonnen. Als ik terug thuis ben, ga ik me met de uitgebreide dvd-versie van de film bezighouden. Ik heb dus nog het een en ander te doen, het is nog niet helemaal voorbij."

Hoe fel kruipen vier van zulke jaren in de kleren? Ik kan me voorstellen dat u er voortdurend mee bezig was, dat u er 's nachts zelfs van droomde.

"Ik droom altijd als ik aan het filmen ben, maar daar is niks creatiefs aan, het zijn eerder angstdromen. Ik droom meestal dat ik op de set sta en niet weet wat ik aan het doen ben. Dat ik moe ben, dat alle medewerkers me komen vragen wat ze moeten doen en dat ik het niet weet omdat ik vergeten ben waar de film over gaat. Eens de opnames voorbij zijn, houden ze op."

Wat was voor u het moeilijkste moment van de laatste jaren?

"Dat was een periode die een week geduurd heeft. Ik was ervan overtuigd dat het me nooit zou lukken om de films te maken. We waren toen al achttien maanden bezig met het project en we hadden het scenario net geschreven. In die periode was het nog een Miramax-film, en plots wilde de grote baas, Harvey Weinstein, dat we het hele Lord of the Rings-verhaal in drie uur film goten. In die tijd was het plan nog om twee films te maken, en de maatschappij kreeg het plots benauwd. Ze hadden al redelijk wat geld geïnvesteerd in het ontwerp van de film en wilden geen groter budget vrijmaken. Dat leek me pure waanzin, dus ik weigerde. Toen dreigde Weinstein dat hij een andere regisseur zou zoeken. We hebben toen beslist dat we niet wilden samenwerken op die voorwaarden. Dat was erg hard, want we hadden achttien maanden voor niets gewerkt. Gelukkig heeft mijn agent gepleit bij Miramax om me een kans te geven een nieuwe partner te zoeken. En toen kwam New Line op de proppen."

Er is een controverse gaande rond Christopher Lee, die Saruman speelt. Hij zou woedend zijn omdat zijn personage in The Return of the King niet meer verschijnt. Zullen we hem wel te zien krijgen op de uitgebreide dvd-versie?

"Ik vind de kritiek onterecht. We hebben meer dan een uur film uit The Return of the King geknipt, waaronder een scène van zeven minuten met Saruman. Bovendien was die scène nooit gedraaid voor The Return of the King. Het is een restant uit The Two Towers dat gesneuveld is in de montagekamer. We hebben die scène niet in de uitgebreide versie van The Two Towers gestopt omdat we toen nog twijfelden om ze in deze film te stoppen. Uiteindelijk is dat er niet van gekomen, maar ze zal zeker in de lange versie van The Return of the King te zien zijn."

Zullen we die uitgebreide versies ooit te zien krijgen in de bioscoop?

"We hebben ze allemaal afgeleverd op 35 millimeter, dus de mogelijkheid om ze in een bioscoop te draaien bestaat. Maar de uitgebreide film is uiteindelijk gemaakt voor dvd en is er vooral om de fans, die bepaalde details missen in de bioscoopfilms, een plezier te doen. Ze bevatten alle scènes die we oorspronkelijk geschreven en gedraaid hebben, maar die de film ook erg veel langer maken. Mensen houden het maximum drie uur uit in de bioscoop, daar moet je als filmmaker rekening mee houden. Thuis echter, in je woon- of slaapkamer, beslis je zelf wanneer je kijkt."

Het laatste hoofdstuk in het boek beschrijft hoe Saruman de Gauw kapot aan het maken is, en hoe Frodo en zijn vrienden hem verjagen. Hebt u dat deel ooit gefilmd?

"Nee. Onze eerste regel bij het schrijven van het scenario was om enkel die zaken te behouden die essentieel waren rond Frodo en de ring. Dat was de ruggengraat van onze bewerking. Alle personages die we hebben opgenomen moesten iets te maken hebben met Frodo en zijn missie. De wantoestanden in de Gauw vinden plaats nadat de ring is vernietigd, dus we vonden het beter om het helemaal weg te laten."

Ik weet dat het u niet interesseert, maar denkt u dat de film kans maakt op een Oscar?

"Een Oscar winnen zou fantastisch zijn, het is de ultieme erkenning voor een filmmaker. Als kind keek ik altijd naar de Oscar-uitreiking, en uiteraard vroeg ik me toen al af of ik daar misschien ooit op dat podium zou staan. Dus ja, ik denk eraan. Maar ik besef ook dat het geen zin heeft om eraan te denken. Je hebt er geen controle over, het ligt in de handen van andere mensen. Iedereen vraagt ernaar, iedereen schrijft erover. Ik praat er liever niet over, ik zie wel wat er gebeurt. En ik ben me ervan bewust dat de Academy het fantasygenre niet au sérieux neemt. Al vind ik persoonlijk dat ik Lord of the Rings niet zozeer als fantasy, maar wel als een historische film heb benaderd. Dat is de enige manier om het verhaal op een realistische manier te vertellen."

Hoe ver staat u intussen met de voorbereidingen van King Kong?

"Richard Taylor (de eigenaar van de Weta Workshop die alle speciale effecten van 'Lord of the Rings' heeft gedaan, CO) is intussen begonnen met het ontwerpen van de decors, en van King Kong zelf. Mijn vrouw Fran en ik beginnen in januari aan het scenario. We zouden willen opnemen in augustus en we willen de film in de zalen tegen Kerstmis 2005. We hebben Naomi Watts als Fay Wray, maar voor de rest van de cast wachten we tot we het script af hebben. Het wordt een remake van de originele film uit 1933, dus je mag opnieuw een kostuumfilm verwachten. En op de rest zul je nog twee jaar moeten wachten."

Wat trekt u aan in het verhaal van King Kong? Uw zwak voor monsters?

"Om te beginnen is King Kong één film, en dat op zich is al erg aantrekkelijk op dit moment. Verder bestond het idee om iets te doen met King Kong al van voor we begonnen aan Lord of the Rings. In die periode werden ook Godzilla en Mighty Joe Young gemaakt bij Universal, en omdat het hen financieel wat teveel werd, hebben ze de productie rond King Kong stopgezet. Maar ik ben King Kong altijd blijven zien als een onafgehandelde zaak. Het is een van mijn droomprojecten omdat ik zo'n fan ben van de eerste King Kong. Het is mijn favoriete film."

Een laatste vraag: Richard Taylor vertelde me dat u zijn ideale proefkonijn was om de spin Shelob op uit te testen, omdat u als de dood bent voor spinnen. Klopt dat?

"Ik haat spinnen. Ik kan ze niet uitstaan. Dan heb ik het niet over tarantula's, want die zijn best schattig. Maar zo'n dikke spin met een glimmend lijf: bah! En daar werd dankbaar misbruik van gemaakt, dat klopt. Telkens als een van de designers klaar was met een model van Shelob, werd het onder mijn neus gehouden. Hoe sneller ik weg was, hoe blijer zij waren, want dat betekende dat ze goed werk aan het leveren waren."

Cathérine Ongenae

'Ik ben moe, opgelucht en triest omdat het voorbij is. Maar bovenal ben ik trots op het feit dat ik deze drie films heb gemaakt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234