Zondag 07/03/2021

Nu echt einde verhaal voor Uplace?

De beslissing van de Raad van State om de ruimtelijke plannen te vernietigen zou wel eens de finale doodsteek kunnen zijn voor het fel gecontesteerde Uplace. Maar terwijl de tegenstanders jubelen, blijven de voorstanders geloven in een 'Uplace Light'.

De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace vernietigd. De motivatie: de nieuwe ruimtelijke plannen voorzien niet in de beloofde reductie, maar in een 'substantiële toename' van de toegelaten handelsoppervlakte in de Uplace-zone. De Vlaamse overheid had in haar vernieuwde plannen ook de beloofde tramverbinding moeten opnemen als 'noodzakelijke voorwaarde', oordeelt de Raad van State.

Het arrest zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor het veelbesproken winkelcomplex. Al zijn verschillende tegenstanders er nu al van overtuigd dat het over and out is met Uplace. "Het kreupele paard Uplace is hiermee eindelijk ingeslapen", verkneukelde sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke zich op Twitter. "Dit is over en uit voor een megalomaan project dat nefast is voor de gezondheid en stedelijke handelskernen", reageerde ook Bjorn Roska, Groen-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Bij CD&V klinkt hetzelfde geluid. "We hebben altijd gezegd dat het bij de vernietiging door de Raad van State einde verhaal zou zijn", aldus fractieleider Koen Van den Heuvel. "Anno 2017-2018 zit niemand nog te wachten op zo'n grootschalig complex. Het is een 'old fashioned'-winkelcomplex dat haaks staat op het beleid van de regering om de handelskernen van onze steden te versterken", zegt Van den Heuvel.

De believers daarentegen zijn ervan overtuigd dat er nog toekomst zit in Uplace. Weliswaar in de vorm van een 'Uplace Light'. Projectontwikkelaar Uplace weigert voorlopig om de stekker uit het project te trekken en wacht op een beslissing van de Vlaamse regering. Het bedrijf is naar eigen zeggen bereid een "hernieuwde invulling" van het project te overwegen, "waar nog meer de nadruk ligt op de stedelijke context en het innovatieve evenwicht tussen de verschillende functies."

Topman Jan Van Lancker zegt dat zijn bedrijf geen interesse heeft om een project te bouwen waar geen vraag of nood naar is. "We werken al 10 jaar hard aan het project en zullen dat blijven doen, in een constructieve en positieve sfeer."

Ook burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a) van Machelen blijft hopen op een groot winkelcomplex in zijn achtertuin. Hij zou graag willen dat de planningsbevoegdheden gedelegeerd worden aan de gemeente zodat Mechelen een eigen gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan kan opmaken voor het gebied.

"De opmaak van zo'n RUP duurt gemiddeld een jaar en in die periode kan alles opnieuw bekeken worden. We zijn echter voorstander van 'Uplace light'", aldus De Groef. Als ook Vilvoorde zo'n bevoegdheid krijgt toegewezen, dan moet volgens De Groef vanzelfsprekend rekening gehouden worden met de plannen van die stad.

Drie scenario's

Eerder deze week verwees Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) naar de mogelijkheid dat Machelen het voortouw zou kunnen nemen. Volgens hem zijn er nu drie mogelijke scenario's: "Ofwel komt er niks, ofwel moet de regering een nieuw GRUP uitwerken, ofwel moet de gemeente Machelen zelf een ruimtelijk uitvoeringsplan maken."

Het is nu afwachten wat de Vlaamse regering zal doen. Daar blijft het voorlopig stil. "Het arrest ligt in de lijn van het advies van de auditeur. We gaan het arrest nu grondig bestuderen", liet Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) optekenen. Meer wou de minister voorlopig niet kwijt.

Terecht, vindt Filip De Rynck, professor in de bestuurskunde aan de UGent. "Het heeft weinig zin om voorbarige commentaar te geven. Eerst moet dat arrest grondig bekeken worden. Heeft de Raad van State louter procedurele bedenkingen of is hun kritiek substantieel inhoudelijk? Het zou niet de eerste keer zijn dat een GRUP vernietigd wordt, maar dat er toch nog bepaalde openingen zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234