Zaterdag 31/10/2020

Nu de meisjes nog

De kachel walmde en de ontvangst was streng. Maar de kok kent zijn vak. Het interieur en de jazzy muziek maken het gezellig huiselijk.

Aan de telefoon sprak ze als een schooljuf t: "Non, madame, pas huit heures, sept heures trente!". Het moest half acht of tien uur zijn. De jurist en ik hebben afgesproken in Elsene, bij Beurre Noisette. Er staat een veelbelovende chef van 32 jaar aan het fornuis, die voordien onder meer bij Yves Mattagne (Sea Grill) en La Maison du Cygne heeft gewerkt. Hij heet een vaandeldrager van de bistronomie te zijn, goede keuken in een eenvoudig decor.

De inrichting is eenvoudig, maar aangenaam. Een muur van latjes, leuke lampen, veel kleine ingelijste foto's aan de muren. Omdat je met de deur in huis valt, is er een dik gordijn aan de deur gemaakt, maar we voelen onmiddellijk dat er toch een koude tocht is als de deur open gaat, en schuiven op naar het tweede gedeelte, een trapje op. Daar is nog een reden voor: de geur van het petroleumkacheltje is ronduit onaangenaam.

Maar niet getreurd, we installeren ons met onze jassen op de rugleuning en krijgen de kaart. Er is elke dag een wisselend menu 'Bazar', drie gangen, verplicht voor het hele gezelschap. Wij willen wat meer variatie en kiezen uit de kaart. Bij het aperitief, tomatensap voor de jurist, cava voor mij, krijgen we een lekker roereitje met prei en truffel, en een smeuïge risotto met bloemkool. Dat kondigt zich goed aan.

Op de wijnkaart - kort en hoofdzakelijk Frans - staan uitsluitend hele flessen, maar op een schoolbord staan ook een stuk of zes wijnen per glas. In het menu van de dag zit duif met ganzenlever, en dat bestelt de jurist. Het meisje neemt de bestelling op, maar dan komt de andere uit de keuken en zegt ons - weer op dat bedillerige toontje - "mais monsieur, le pigeon fait partie du menu". Ja, zeggen we, dan zullen die wel voorradig zijn, zeker? Maar zo gaat dat hier niet, menu is menu, basta. De jurist kiest opnieuw, en twijfelend tussen de skrei en het lam uit de Lozère, gaat hij voor het tweede. Voor mij wordt het krokant gebakken zwezerik, en als voorgerechten blijven we bij gebakken langoustines en bouchot-mosseltjes.

Lam en zwezerik mogen een stevige compagnon krijgen, en omdat de jurist al eerder de zuiderse Domaine Les Creisses, uit de Pays d'Oc heeft geproefd en goedgekeurd, op basis van syrah en grenache, laat ik me graag leiden.

Mijn mosseltjes zijn heel aardig gepresenteerd: rechtop in een kommetje, als vogeltjes die met open bek op wormen wachten, op een laagje rode ui, smakelijk afgewerkt met citroentijm en pimenton van Murcia (de jonge chef is gebeten door specerijen). Aan de overkant zie ik twee mooie langoustines, met agaragar, crème van groene asperges en Tasmaanse peper. Ik moet een lepel vragen om de pittige jus met rode ui te kunnen oplepelen, en aan de overkant moet er ook nog eens gewenkt worden.

Stilaan loopt de zaal vol, en wordt het vanzelf wat warmer. Het publiek is gemengd, de Franse jazzy muziek en het bistro-interieur maken het gezellig huiselijk. We genieten van de volle, dieprode wijn, en krijgen al gauw het vervolg. Het lam, roze gebakken, is wederom origineel op smaak gebracht met Siciliaanse look, anchoiade en polenta met parmezaan. Mijn kalfszwezerik krijgt reliëf met gekonfijte citroen, spinazie en gebakken broodkorstjes.

We sluiten af met een perfecte mi-cuit van chocolade (lauw en lopend) met vanille-ijs, en voor mij een 'herziene' Irish coffee, gepresenteerd als een dessertje met een gelei van whisky en cake van koffie.

Op weg naar het toilet passeer ik de keuken en zie de jonge ploeg aan het werk. Vrolijke jongens met wilde haren, jammer dat het niet kan worden gezegd van de meisjes in de zaal.

We zijn tevreden over de kwaliteit van onze maaltijd, maar besluiten, om het met Michelin te zeggen, dat het nog niet de reis waard is. Maar als je toch in Brussel bent, alors ça vaut le détour.

Wat?

• Beurre Noisette, Edelknaapstraat 38, 1050 Brussel. 02 534 21 55. Zondag en maandag gesloten.

Waar?

• Bij het Kasteleinsplein, een kleine bistro, hedendaags gezellig ingericht

Prijzen?

• Dagelijks wisselend menu Bazar, 38 euro zonder wijn, 56 met. A la carte betaalden wij 144 euro voor twee, van aperitief tot koffie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234