Woensdag 22/03/2023

Nu de financiële emancipatie nog

De financiële kennis van vrouwen, en zaakvoersters in het bijzonder, is ondermaats. Dat blijkt uit een onderzoek van netwerkorganisatie Markant. 'Na al die jaren hebben vrouwen nog altijd geen financiële inhaalbeweging gemaakt.'

Hoeveel zal uw pensioen bedragen? Hoeveel kost een verzekering? Welk huwelijksstelsel biedt de beste financiële bescherming? Het zijn vragen waar de meeste vrouwen ooit mee geconfronteerd worden. Toch kent slechts een kleine minderheid het juiste antwoord. Dat blijkt uit een rondvraag van Markant, een netwerkorganisatie van ondernemende vrouwen, in samenwerking met Unizo en Wikifin. Nadat 700 vrouwen een vragenlijst hadden ingevuld, bleek de gemiddelde score 4,8 op 10 te bedragen. Zaakvoersters - en dat is opmerkelijk - deden het nog slechter. Zij haalden gemiddeld 3,8 op 10.

"Dit resultaat hadden we niet verwacht", zegt Dorien Zelderloo van Markant. "We hebben twee testen gedaan: een over de kennis van het budget thuis en een over de kennis van financiën bij zaakvoersters. De moeilijkheidsgraad van beide testen lag gelijk, dus daar ligt het verschil alvast niet aan. We hebben niet meteen een verklaring voor dit slechte resultaat. Dat zullen we nog moeten onderzoeken."

Dat Belgen slecht scoren qua financiële kennis is een oud zeer. Uit eerdere onderzoeken (onder meer de geldtest van De Tijd, JL) kwamen eerder gelijkaardige resultaten. Ook mannen scoren bedroevend. Toch doen zij het gemiddeld net iets beter dan hun vrouwelijke collega's.

"Het interesseert veel vrouwen gewoon niet", zegt Zelderloo. "Het is een ver-van-hun-bedshow. We zien dat ook in de instroom in het onderwijs. Meisjes vinden moeilijk hun weg naar heel wat financiële opleidingen. Een richting zoals boekhouden trekt amper vrouwen." Toch wil Zelderloo het onderwijs niet met de vinger wijzen. "Het zit dieper."

"De relatie tussen vrouwen en geld is vrij nieuw", verklaart Sara Van Wesenbeeck, budgetcoach en auteur van Het slimme budgetboek. "Bij vorige generaties was de man nog vaak de kostwinner, die zijn vrouw geld toestopte voor het huishouden. Nu komen we als vrouw zelf aan de bak, maar hebben we die financiële inhaalbeweging nog niet altijd gemaakt."

Onafhankelijkheid

Vrouwen beheren misschien wel de huishoudportemonnee, maar van hypotheken en beleggingen hebben ze meestal weinig kaas gegeten. "Niettemin is het belangrijk voor ons dagelijkse leven", gaat Van Wesenbeeck voort. "Uit een Nederlandse studie is immers gebleken dat het verschil in vermogen tussen iemand met en iemand zonder financiële kennis 80.000 euro uitmaakt."

Bovendien, zo zegt ze, staan vrouwen er nog te weinig bij stil dat geld voor onafhankelijkheid zorgt. "Het zijn vooral vrouwen die de emotionele beslissing nemen om deeltijds te werken of om de zorg voor kinderen of ouderen op zich te nemen. Daardoor denken ze bijvoorbeeld niet aan pensioenopbouw. Als het dan tot een scheiding komt, staan ze er alleen voor."

Atria, het Nederlandse kenniscentrum voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, trekt in haar onderzoek 'Vrouwen en financiën' nog twee andere conclusies. Zo zouden vrouwen een te rooskleurig beeld van de toekomst hebben: ze handelen - in tegenstelling tot mannen - op korte termijn, waardoor ze onvoldoende voorbereid zijn op bepaalde levensgebeurtenissen en de financiële gevolgen ervan. Een tweede verklaring is dat de financiële sector zich simpelweg meer op mannen richt. Financiële details zijn vaak door mannen geschreven, met een taalgebruik dat vrouwen afschrikt. Omdat ze de cijfers en technische termen niet begrijpen, laten vrouwen het geld aan hun partner over. Met alle gevolgen van dien.

Om de financiële kennis van vrouwen bij te spijkeren, organiseert Markant de komende twee jaar vijftig opleidingssessies over heel Vlaanderen. Het wil minstens 3.000 vrouwen bereiken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234