Islamitische Staat
Nu de druk in Syrië en Irak toeneemt, zwermt IS uit naar Libië
Terwijl de alliantie onder leiding van de VS bommen dropt boven Syrië, is IS zijn activiteiten stilaan aan het verleggen naar Libië. Dat schrijft The New York Times. In de kuststad Surt gelden de strenge wetten van de terreurbeweging en verkondigen lokale radiozenders de grootsheid van zelfbenoemd kalief Abu Bakr al-Baghdadi.
Toen de Libische tak van Islamitische Staat een jaar geleden de zwarte vlag hees in Surt, ging het om niet meer dan een groepje plaatselijke militanten die wat stoer wilden doen. Vandaag is de Libische kuststad een actief beheerd bolwerk van IS, zo getuigen bewoners en plaatselijke militieleiders.
De eerste publieke onthoofdingen zijn er al achter de rug, en de groep in Surt legt de bevolking de strenge wetten van IS op. Die verplicht sluiers voor vrouwen, verbiedt muziek en sigaretten en legt winkels een verplichte sluiting op tijdens de gebeden.
Terwijl IS in Syrië en Irak onder steeds grotere militaire en economische druk kwam te staan, hebben de leiders dus naar uitwijkmogelijkheden gekeken. Terreuraanvallen op grote schaal, zoals het bloedbad in Parijs, zijn volgens westerse inlichtingendiensten maar een van de resultaten van de nieuwe strategie.
Lees ook
IS heeft al controle over meer dan 200 kilometer van de kustlijn rond Surt, schrijft The New York Times. Westerse inlichtingendiensten maken zich grote zorgen. De Morgen-abonnees kunnen het volledige artikel van The New York Times hier lezen.
Nieuwe thuishaven
Daarnaast besteden de leiders ook meer middelen en aandacht aan zijtakken uit landen als Egypte, Afghanistan en Nigeria, die IS trouw zwoeren. In totaal zijn er zo minstens acht groepen, menen de inlichtingendiensten, waarvan veruit de belangrijkste gevestigd is in de Libische havenstad Surt.
Volgens de westerse diensten is het de enige zijtak die nu onder de directe leiding van de IS-top opereert. Antiterrorisme-expert Patrick Prior van het Amerikaanse Defense Intelligence Agency noemde deze groep recent nog "de tak die ons de meeste zorgen baart". "Het is hun uitvalsbasis naar heel Noord-Afrika."
De IS-leiding heeft nu haar grip op Surt in die mate verstevigd dat westerse inlichtingendiensten vrezen dat de kerngroep indien nodig kan terugvallen op Libië als alternatieve basis. Zelfs indien ze verdreven wordt van haar oorspronkelijke territorium, zullen jihadi's vanuit hun nieuwe thuishaven de strijd onverminderd kunnen voortzetten.
IS heeft al controle over meer dan 200 kilometer van de kustlijn rond Surt, van Abugrein tot Nawfaliya. Milities in de naburige stad Misurata, die eens zweerden dat ze de groep volledig zouden verdrijven, hebben zich teruggetrokken. IS heeft er naar schatting 2.000 strijders. Een reeks bombardementen en aanvallen doen vrezen dat de stad Ajdabiya, verder naar het oosten, het volgende doelwit is.