Woensdag 07/12/2022

NieuwsCovid

Nu de coronacijfers opnieuw stijgen, wie zijn de mensen die nog in de ziekenhuizen verzeild raken?

Verpleegkundigen verzorgen een coronapatiënt op de dienst intensieve zorg. Beeld Photo News
Verpleegkundigen verzorgen een coronapatiënt op de dienst intensieve zorg.Beeld Photo News

Er liggen opnieuw meer dan duizend mensen met corona in de Belgische ziekenhuizen. Maar wie zijn de mensen die in de ziekenhuizen liggen met corona? Zijn ze gevaccineerd of niet? En zijn er geografische verschillen te merken? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) licht toe.

Esther De Leebeeck

Er liggen momenteel 1.022 mensen met corona in de ziekenhuizen. 58 van hen hebben intensieve verzorging nodig. Afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 76 coronapatiënten in de ziekenhuizen terecht en stegen de nieuwe besmettingen tot gemiddeld 3.258 per dag. “De besmettingen stijgen met 50 procent vergeleken met de week ervoor”, vertelt biostatisticus Geert Molenberghs. Er vallen dagelijks gemiddeld nog vijf coronadoden.

Als we kijken naar geografische verschillen, valt het op dat de meeste besmettingen zich in Vlaanderen situeren. “Het uiterste oosten van Limburg en Wallonië doen het een stuk beter, maar verder zijn de verschillen niet groot”, vervolgt Molenberghs. “De incidenties (aantal besmettingen per 100.000 inwoners) zitten overal in ongeveer dezelfde grootorde. In Oost-Vlaanderen gaat het om een incidentie van 376, Vlaams-Brabant 348, West-Vlaanderen 339, Antwerpen 308, Limburg 213 en Brussel 306. De besmettingen liggen dus best verspreid over ons land.”

“De positiviteitsratio is overigens het hoogst bij de 30 tot 59-jarigen, de werkende actieve bevolking”, zegt Molenberghs nog. “Als we kijken naar de 40- tot 65-jarigen: daar test 31 procent positief. Bij de 20 tot 39-jarigen is dat 28 procent. Bij jongeren en 65-plussers zakt dat naar 20 procent en minder. Daar is dus de minste circulatie.”

Wie in het ziekenhuis belandt, heeft vaak andere aandoening

Als we vervolgens inzoomen op de ziekenhuisopnames, noteren we dat er de afgelopen zeven dagen 529 coronapatiënten in de ziekenhuizen zijn opgenomen. In UZ Leuven liggen er momenteel 60 covidpatiënten, in AZ Sint-Jan in Brugge gaat het om 15 patiënten, in UZ Gent om 10, in UZ Antwerpen om 15 en in UZ Brussel over 34 coronapatiënten.

“Vijf dagen geleden zaten we nog aan 13 patiënten, dus dat is toch een stijging”, zegt Karolien De Prez, woordvoerster van UZ Brussel. “Een vijfde van de patiënten is niet gevaccineerd. De rest is volledig gevaccineerd of hersteld van een eerdere besmetting. Maar het zijn zoals vroeger opnieuw kwetsbare mensen, met vaak ook onderliggende aandoeningen en een slechte immuniteit. Het gaat om een paar veertigers, twee kinderen en de rest is 55-plus. De kinderen lagen in het ziekenhuis met andere aandoeningen, maar testten dan ook positief.”

Hetzelfde horen we in het UZ Gent: “Er zijn slechts twee mensen effectief opgenomen door corona. De rest is gevaccineerd maar heeft andere gezondheidsproblemen waardoor covid feller toeslaat.” UZA en UZ Leuven treden bij: “Het gaat niet over de beroepsactieve bevolking, maar over kwetsbare ouderen zoals 80-plussers of mensen met een beperkte immuniteit, denk maar aan transplantatiepatiënten of kankerpatiënten, die gevaccineerd zijn maar desondanks toch vatbaar voor corona.” Alle ziekenhuizen benadrukken nog dat er slechts enkelingen op intensieve zorg belanden en de coronapatiënten over het algemeen beduidend minder ernstig ziek worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234