Maandag 06/12/2021

CoronamaatregelenUpdate

‘Nu bezoek toelaten? Sorry, doe ik niet’: ook Lachaert niet te spreken over bezoek in woon-zorgcentra

Egbert Lachaert Beeld BELGA
Egbert LachaertBeeld BELGA

Mensen in woon-zorgcentra mogen voortaan bezoek ontvangen van één persoon. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) meegedeeld. Maar koepelorganisatie Zorgnet-Icuro reageert verbaasd en adviseert haar woon-zorgcentra de richtlijn niet op te volgen. Ook Vlaams welzijnminister Wouter Beke (CD&V) vraagt om de beslissing “uit te stellen en goed voor te bereiden”.

De bezoeker moet vooraf aangemeld zijn, mag twee weken niet ziek geweest zijn, en het moet ook altijd dezelfde persoon zijn. De versoepelde regel van het bezoek van één persoon geldt ook voor instellingen voor personen met een handicap, voor wie alleen woont en voor wie immobiel is.

Lees ook: Hoe dramatisch is de situatie in de woon-zorgcentra nu precies?

‘Totaal onverantwoord’

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro reageert bij VRTNWS vol ongeloof op de nieuwe richtlijn. “Wij gaan onze woon-zorgcentra adviseren deze richtlijn niet te volgen”, zegt ze. “Die is er absoluut niet gekomen op vraag van de woon-zorgcentra. We waren niet betrokken in enig overleg hierover. Voor mij is het totaal onverstaanbaar dat dit is beslist. We proberen het coronavirus zoveel mogelijk buiten woon-zorgcentra te houden. Er zijn tests geweest op ons personeel waaruit blijkt dat sommigen drager van het virus zijn zonder dat ze symptomen vertonen.”

“Nu wil de Veiligheidsraad nog extra mensen binnenlaten in woon-zorgcentra? Wie gaat dat controleren?”, vraagt Cloet zich nog af. “Hoe gaan we de veiligheid van onze bewoners kunnen garanderen? Dat is mij een raadsel. Ik begrijp dat het voor sommige bewoners moeilijk is om alleen te zitten, maar dit is in tegenstrijd met alle maatregelen die we voor ogen hadden.”

‘Niet snel-snel’

Het “bezoek aan woonzorgcentra en andere voorzieningen moet heel doordacht gebeuren. Laat ons daarom die beslissing uitstellen en goed voorbereiden. In overleg. Te belangrijk om snel-snel te doen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke bij de VRT.

Beke begrijpt dat het in deze omstandigheden belangrijk is om een goed evenwicht tussen welzijn en volksgezondheid na te streven. Hij wijst ook op de eenzaamheid die voor veel rusthuisbewoners zwaar doorweegt. Maar de minister beseft ook dat het geen gemakkelijk uit te voeren maatregel wordt, “dit wordt een huzarenopdracht”.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Lachaert: ‘Sorry, doe ik niet’

Ook Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert, die in Merelbeke schepen voor ouderenzorg is, is tegen de maatregel van de Nationale Veiligheidsraad om bezoek toe te laten in de woonzorgcentra. Dat zegt hij op Twitter.

Lachaert is voorzitter van de Zorgband Leie en Schelde, een samenwerkingsverband van enkele Oost-Vlaamse gemeenten rond ouderenzorg. “In ons Zorgbedrijf doen we er alles aan om COVID-19 buiten te houden. 4 van de 5 wzc’s zijn safe en nu bezoek toelaten? Sorry, doe ik niet”, zegt hij

Demir: ‘Hoe krijg je zoiets georganiseerd?’

Ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft vragen bij de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. “Mijn vader, weduwnaar leeft al 4 weken geïsoleerd. In tegenstelling tot het advies van de Nationale Veiligheidsraad, zal ik hem niet bezoeken. Ook hij is bang van corona. Ik houd het bij zwaaien aan het raam. Hoe krijg je zoiets wel goed georganiseerd aan onze woonzorgcentra? “, aldus de tweet van Demir.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234